Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto ste o smrti netušili: Pravda o odumieraní organizmu

Smrť nastáva pomalšie, ako sme si doteraz mysleli.
Smrť nastáva pomalšie, ako sme si doteraz mysleli. (Zdroj: turbosquid.com)

Smrť a zomieranie zostane i naďalej zahalené rúškom tajomstva. Práve preto ide o tému, ktorá láka množstvo ľudí. Zaujíma ich, čo sa stane v okamihu, keď zomiera organizmus. Nová štúdia prišla na prekvapivé zistenie. Odhalila, že odumieranie organizmu, vrátane ľudského, sa šíri ako vlna z bunky na bunku až dovtedy, kým nie je jedinec mŕtvy.

Dobrou správou je, že vedci môžu zastaviť biochemický proces, ktorý iniciuje smrteľnú vlnu a organizmus tak oživiť. Samozrejme, len v niektorých prípadoch.

Vedci realizovali tento výskum na červoch, keďže by bolo problematické skúmať veci týkajúce sa života a smrti na zvieratách či dokonca na ľuďoch. Veď kto by dobrovoľne súhlasil s experimentom, ktorý by ľahko mohol skončiť smrťou? Podľa vedcov červy disponujú mechanizmami, podobnými tým, ktoré sú aktívne v cicavcoch.

Organizmus zomiera postupne

Zistilo sa, že keď zomierajú červy, smrť ich tiel je viditeľná pod zväčšením. Dôvodom je fluoreskujúce modré svetlo, ktoré vzniká pri odumieraní buniek. Toto svetlo „cestuje“ celým telom až dovtedy, kým život v organizme celkom nevyprchá. Zdrojom tohto modrého svetla je molekula s názvom anthranillic. Vedci toto svetlo pomenovali ako „modrú smrtku“, ktorá sa postupne šíri celým organizmom, až kým neodumrie. Celý organizmus tak nezomiera v jedinom okamihu.

„Zistili sme, že keď zablokujeme toto biochemické šírenie, môžeme pozdržať smrť vyvolanú napríklad infekciou, ale nevieme spomaliť smrť zapríčinenú starnutím," povedal britský vedec David Gems v štúdii, publikovanej v časopise PLoS Biology.

Podľa vedca vedie starnutie k smrti viacerými paralelnými procesmi.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9