Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Choroby udreli v plnej sile: Zistite, kedy neužívať antibiotiká

Neužívajte antibiotiká pri každej nekomplikovanej chorobe.
Neužívajte antibiotiká pri každej nekomplikovanej chorobe. (Zdroj: photl.com)

Počet prípadov ochorení na chrípku sa neustále zvyšuje. Prechladnutia a chrípkové ochorenia zúria na celom Slovensku, vyžiadali si už zatvorenie jednej základnej školy v okrese Nové Zámky. Množstvo ľudí preto v tomto období navštevuje lekárov, aby im prepísali antibiotiká. Je to však skutočne potrebné? V niektorých prípadoch totiž nie je liečba antibiotikami nutná, len vám zbytočne zaťažia organizmus. Kedy by ste sa im mali vyhnúť?


Na infekcie sú nepotrebné

Lekári a experti na verejné zdravie varujú, že antibiotiká nepotrebujete na liečenie, ak vám tečie vodový výtok či máte zelené hlieny v nose. Tieto symptómy sú spôsobené vírusmi. Zelená farba hlienu je len výsledkom proteínu, ktorý vytvoril imunitný systém v boji proti infekcii.

Je nezmysel užívať lieky na liečbu týchto infekcií. Pritom až 40 % ľudí má mylnú predstavu, že antibiotiká pomôžu na kašeľ, kedy pacient vykašliava spomínané zelené hlieny. Zistila to organizácia Public Health England, ktorá zrealizovala výskum.  

Odolnosť voči antibiotikám stále rastie

Užívanie antibiotík ovplyvňuje bilióny baktérií, ktoré žijú prirodzene v ľudskom tele a môžu viesť k rezistencii. Čím častejšie budú pacienti užívať antibiotiká, tým viac rastie odolnosť baktérií voči nim.

"Ide o mýtus, že pacient so zeleným hlienom alebo vodovým výtokom v nose potrebuje antibiotiká na to, aby sa cítil lepšie. Väčšina infekcií, ktoré produkujú veľké množstvo hlienu sú vírusovým ochorením. Z nich sa vyliečite aj sami doma, aj keď sa možno budete cítiť zle ešte pár týždňov. Problémom je odolnosť voči antibiotikám, ktorá stále rastie. Každý môže pomôcť tým, že ich nebude užívať na nekomplikované infekcie,“ povedala Dr. Cliodna McNulty z organizácie Public Health England.

Používajte ich správne

"Nadmerné užívanie antibiotík je vážnym problémom verejného zdravia. Infekcie sú prispôsobené antibiotikám, ktoré ich majú vo zvyku zabiť a liečba je potom neefektívna. Je veľmi dôležité, aby boli antibiotiká používané správne,“ varuje Dr. Maureen Baker, predsedníčka  The Royal College of GPs.

Nezabúdajte, že antibiotiká neliečia vírusové ochorenia dýchacích ciest. Proti vírusom sú neúčinné. Stačí len zvoľniť tempo a preležať chorobu v pokoji doma v posteli.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9