Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

REŠTART mozgu a pamäte na vyšší level: Po konzumácii JAHȎD dôjde k nečakanej ZMENE v tele!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú nielen chutnou, ale aj liečivou maškrtou! Nie je snáď nikoho, kto by nemiloval jahody. Očakávajte však, že po tomto zistení sa vaša láska k nim ešte zdvojnásobí.

Jahody môžu znížiť riziko demencie a zvýšiť náladu u ľudí, ktorých vek a metabolické zdravie predisponujú k poklesu kognitívnych funkcií.  Prišla na to 12-týždňová štúdia, zverejnená v Nutrients. Zistila, že ľudia v strednom veku s nadváhou s príznakmi inzulínovej rezistencie, ktorí jedli ekvivalent jednej šálky jahôd každý deň, mali lepšiu pamäť a menej depresívnych symptómov v porovnaní s kontrolnou skupinou, informuje sciencealert.com.

Lepšie schopnosti a pamäť

Okrem demencie sa čoraz častejšie vyskytujú metabolické poruchy, ako je inzulínová rezistencia, obezita a súvisiace zdravotné problémy. Nedostatočná citlivosť na inzulínový hormón postihuje takmer polovicu populácie USA nad 60 rokov a je rizikovým faktorom pre neskoršiu demenciu.

"Táto štúdia hodnotila, či konzumácia jahôd môže zlepšiť kognitívny výkon a metabolické zdravie v populácii, a ak áno, či môže existovať súvislosť medzi kognitívnym zlepšením a zníženou metabolickou poruchou," hovorí neurológ Robert Krikorian z University of Cincinnati.

Krikorian a jeho tím v USA prijali 30 dospelých, väčšinou žien, vo veku 50 až 65 rokov s miernou kognitívnou poruchou a indexom telesnej hmotnosti (BMI), ktorý ich zaradil do kategórie s nadváhou.

REŠTART mozgu a pamäte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Boli požiadaní, aby sa dva týždne pred štúdiou vyhýbali konzumácii bobuľového ovocia akéhokoľvek druhu, zatiaľ čo počas štúdie im každý deň podávali buď 13-gramový doplnkový prášok zo skutočných jahôd alebo placebo. Výkonné schopnosti účastníkov, vyhľadávanie slov, funkcia dlhodobej pamäte a nálada boli hodnotené prostredníctvom kognitívnych testov pred a po štúdii a výskumníci sledovali tiež metabolické údaje.

Interferencia pamäte sa znížila u tých, ktorí dostávali jahodový prášok, čo naznačuje, že boli schopní lepšie ignorovať nedôležité údaje.

"Znížená interferencia s pamäťou sa týka menšieho zmätku sémanticky súvisiacich výrazov v teste učenia sa zoznamu slov," vysvetľuje Krikorian.

Účastníci, ktorým bol podávaný jahodový prášok, tiež hlásili miernejšie depresívne symptómy, čo naznačuje zlepšené emocionálne zvládanie a výkonné schopnosti, teda lepšia schopnosť zvládať každodenné aktivity a sociálne vzťahy a lepšia kontrola odozvy a väčšia flexibilita.

Výskumníci poznamenávajú, že vek a inzulínová rezistencia pravdepodobne mierne zhoršili výkonnú funkciu u mnohých účastníkov, čo naznačuje, že „liečba“ do určitej miery napravila existujúci nedostatok. 

"Výkonné schopnosti začínajú klesať v strednom veku a prebytok brušného tuku, ako pri inzulínovej rezistencii a obezite, bude mať tendenciu zvyšovať zápal, a to aj v mozgu," dodáva Krikorian. "Priaznivé účinky, ktoré sme pozorovali, môžu teda súvisieť so zmiernením zápalu v skupine jahôd."

Podobné výsledky aj u čučoriedok

Štúdia z roku 2022 od tých istých vedcov a niektorých kolegov zistila, že v podobnej skupine ľudí mali tí, ktorí jedli čučoriedky každý deň, zníženú úroveň interferencie s pamäťou.

REŠTART mozgu a pamäte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Jahody aj čučoriedky obsahujú antioxidanty nazývané antokyány, ktoré sa podieľajú na rôznych zdravotných výhodách bobúľ, ako sú metabolické a kognitívne vylepšenia," hovorí Krikorian.

Iný výskum s jahodami odhalil metabolické zlepšenia, vrátane nižšieho inzulínu, ale štúdia nezistila žiadny metabolický účinok.

"Neočakávaná absencia prínosu, pokiaľ ide o metabolickú funkciu, môže odrážať nižšiu dávku antokyanov použitých v tejto štúdii v porovnaní s inými štúdiami skúmajúcimi metabolické a kognitívne funkcie," píše tím.

Odporúča sa vyvážená a rozmanitá strava

Krikorian a tím nemôžu vyvodiť všeobecné závery zo svojich zistení kvôli malej veľkosti vzorky, krátkemu trvaniu a obmedzenej regulácii stravy účastníkov. Štúdium účinkov potravín – ktoré sa nikdy nekonzumujú izolovane – na zdravie je ťažké, pretože naše telá sú zložité so zložitými požiadavkami na výživu.

Odhliadnuc od možných kognitívnych výhod, odborníci vo všeobecnosti odporúčajú rozmanitú a vyváženú stravu vrátane jahôd, ktoré sú skvelým zdrojom vitamínu C, ako najlepší spôsob, ako získať vitamíny, minerály a živiny, ktoré potrebujeme.

Viac o téme: JahodyZdraviePrevenciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9