Sú nielen chutnou, ale aj liečivou maškrtou! Nie je snáď nikoho, kto by nemiloval jahody. Očakávajte však, že po tomto zistení sa vaša láska k nim ešte zdvojnásobí.
Jahody môžu znížiť riziko demencie a zvýšiť náladu u ľudí, ktorých vek a metabolické zdravie predisponujú k poklesu kognitívnych funkcií. Prišla na to 12-týždňová štúdia, zverejnená v Nutrients. Zistila, že ľudia v strednom veku s nadváhou s príznakmi inzulínovej rezistencie, ktorí jedli ekvivalent jednej šálky jahôd každý deň, mali lepšiu pamäť a menej depresívnych symptómov v porovnaní s kontrolnou skupinou, informuje sciencealert.com.
Lepšie schopnosti a pamäť
Okrem demencie sa čoraz častejšie vyskytujú metabolické poruchy, ako je inzulínová rezistencia, obezita a súvisiace zdravotné problémy. Nedostatočná citlivosť na inzulínový hormón postihuje takmer polovicu populácie USA nad 60 rokov a je rizikovým faktorom pre neskoršiu demenciu.
"Táto štúdia hodnotila, či konzumácia jahôd môže zlepšiť kognitívny výkon a metabolické zdravie v populácii, a ak áno, či môže existovať súvislosť medzi kognitívnym zlepšením a zníženou metabolickou poruchou," hovorí neurológ Robert Krikorian z University of Cincinnati.
Krikorian a jeho tím v USA prijali 30 dospelých, väčšinou žien, vo veku 50 až 65 rokov s miernou kognitívnou poruchou a indexom telesnej hmotnosti (BMI), ktorý ich zaradil do kategórie s nadváhou.
Boli požiadaní, aby sa dva týždne pred štúdiou vyhýbali konzumácii bobuľového ovocia akéhokoľvek druhu, zatiaľ čo počas štúdie im každý deň podávali buď 13-gramový doplnkový prášok zo skutočných jahôd alebo placebo. Výkonné schopnosti účastníkov, vyhľadávanie slov, funkcia dlhodobej pamäte a nálada boli hodnotené prostredníctvom kognitívnych testov pred a po štúdii a výskumníci sledovali tiež metabolické údaje.
Interferencia pamäte sa znížila u tých, ktorí dostávali jahodový prášok, čo naznačuje, že boli schopní lepšie ignorovať nedôležité údaje.
"Znížená interferencia s pamäťou sa týka menšieho zmätku sémanticky súvisiacich výrazov v teste učenia sa zoznamu slov," vysvetľuje Krikorian.
Účastníci, ktorým bol podávaný jahodový prášok, tiež hlásili miernejšie depresívne symptómy, čo naznačuje zlepšené emocionálne zvládanie a výkonné schopnosti, teda lepšia schopnosť zvládať každodenné aktivity a sociálne vzťahy a lepšia kontrola odozvy a väčšia flexibilita.
Výskumníci poznamenávajú, že vek a inzulínová rezistencia pravdepodobne mierne zhoršili výkonnú funkciu u mnohých účastníkov, čo naznačuje, že „liečba“ do určitej miery napravila existujúci nedostatok.
"Výkonné schopnosti začínajú klesať v strednom veku a prebytok brušného tuku, ako pri inzulínovej rezistencii a obezite, bude mať tendenciu zvyšovať zápal, a to aj v mozgu," dodáva Krikorian. "Priaznivé účinky, ktoré sme pozorovali, môžu teda súvisieť so zmiernením zápalu v skupine jahôd."
Podobné výsledky aj u čučoriedok
Štúdia z roku 2022 od tých istých vedcov a niektorých kolegov zistila, že v podobnej skupine ľudí mali tí, ktorí jedli čučoriedky každý deň, zníženú úroveň interferencie s pamäťou.
"Jahody aj čučoriedky obsahujú antioxidanty nazývané antokyány, ktoré sa podieľajú na rôznych zdravotných výhodách bobúľ, ako sú metabolické a kognitívne vylepšenia," hovorí Krikorian.
Iný výskum s jahodami odhalil metabolické zlepšenia, vrátane nižšieho inzulínu, ale štúdia nezistila žiadny metabolický účinok.
"Neočakávaná absencia prínosu, pokiaľ ide o metabolickú funkciu, môže odrážať nižšiu dávku antokyanov použitých v tejto štúdii v porovnaní s inými štúdiami skúmajúcimi metabolické a kognitívne funkcie," píše tím.
Odporúča sa vyvážená a rozmanitá strava
Krikorian a tím nemôžu vyvodiť všeobecné závery zo svojich zistení kvôli malej veľkosti vzorky, krátkemu trvaniu a obmedzenej regulácii stravy účastníkov. Štúdium účinkov potravín – ktoré sa nikdy nekonzumujú izolovane – na zdravie je ťažké, pretože naše telá sú zložité so zložitými požiadavkami na výživu.
Odhliadnuc od možných kognitívnych výhod, odborníci vo všeobecnosti odporúčajú rozmanitú a vyváženú stravu vrátane jahôd, ktoré sú skvelým zdrojom vitamínu C, ako najlepší spôsob, ako získať vitamíny, minerály a živiny, ktoré potrebujeme.