Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo spraví COTTAGE syr s ľudským telom? EXPERIMENT ukázal, či ide o diétnu MŇAMKU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Medzi tými, ktorí chudnú, bude stále číslom jeden! Pripomína tvaroh, no predsa ide o syr. Cottage syr je skvelou voľbou, ak vás desí pohľad na váhu. Redaktorka zdravia sa presvedčila aj o iných jeho benefitoch.

Cottage syr vzniká spojením kravského mlieka so syridlom, ktoré vytvorí zrazeninu. Zatiaľ čo pri klasických tvrdých syroch by sa sušila a pridali by sa soli a iné konzervačné látky, pri výrobe cottage syru je to inak. Vytvorená zrazenina sa suší len čiastočne. Tak vzniknú hrudky kazeínu a tiež časť srvátky. Diétna bielkovinová bomba je na svete! 

Dietologička Crystal Scottová potvrdzuje všestrannosť tohto syru, ako sa uvádza na thehealthy.com. Možno ho pridať takmer kamkoľvek, aj miešané vajíčka môže spraviť krémovejšie a zároveň nutrične hodnotnejšie. Pre redaktorku zdravia z The Healthy @Reader's Digestz to bola výzva, pochutnávať si na cottage syre každý deň po dobu jedného týždňa, no výsledok experimentu už vedela už dopredu! 

Poskytuje bielkoviny

Je všade. Nielenže je stále mnohými propagovaný ako výborná voľba, ak chcete ľahkú a diétnu večeru, taktiež ho nájdete v každom obchode s potravinami a dokonca vo väčšine prevádzok so zmiešaným tovarom. Prvýkrat natrafila redaktorka na cottage syr v bufete na strednej škole. Tam zistila, že si môže pripraviť jedlo zo syru, hrášku a cestovín, čím si zabezpečí vyvážený obed s vysokým obsahom bielkovín. Tak sa počas jej týždňového experimentu vrátila k starému obľúbenému jedlu a uvedomila si, že ide o jednoduchý spôsob, ako získať 28 gramov chudých bielkovín (a iba dva gramy nasýtených tukov) v šálke 1% cottage syru.

Dr. Guanová vysvetľuje. „Cottage syr je skvelým zdrojom bielkovín a je taký všestranný, že ho môžete pridať do takmer akéhokoľvek jedla, aby ste zvýšili spotrebu bielkovín,“ hovorí. "Je tiež vynikajúci pre rodiny a zaneprázdnených ľudí na cestách, pretože je veľmi jednoduché ho začleniť do stravy."

Čo spraví COTTAGE syr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dietologička Scottová hovorí, že obsahuje typ proteínu, ktorý robí cottage syr tak vysoko kvalitný.

Je skvelým zdrojom kazeínového proteínu, čo je pomaly stráviteľný proteín, ktorý dokáže zabezpečiť nepretržité uvoľňovanie aminokyselín do vašich svalov na dlhšiu dobu. Kazeín má vysoký obsah glutamínu, ktorý podporuje imunitnú funkciu a regeneráciu svalov,“ vysvetľuje odborníčka.

Pridáva sa k nej ďalšia redaktorka z The Healthy @Reader's Digest, ktorá je doslova nadšená. Zvykla ho jedávať pred tréningom, alebo keď išla niekam športovať. Pre ňu to bol ideálny predtréningový snack. Vďaka nemu má prísun energie, takže nehrozí, že by siahla po niečom inom. Už nezvykne toľko maškrtiť ako predtým. 

Ako hovorí redaktorka, ktorá sa dala na experiment, vysoký obsah bielkovín ju udrží dlho spokojnú a sýtu až do poludnia bez toho, aby sa cítila moc plná či zaťažená jedlom. 

Skvelý zdroj probiotík

Jogurt bol jeden z jej obľúbených potravín. Keď ho nahradila cottage syrom, postrehla nejaké zmeny. 

Keď hovorila s bostonskou naturopatickou lekárkou BreAnnou Guanovou, ND, bolo jasné, že sa nemusí vzdať probiotických výhod, ktoré mala z jogurtu. Potvrdila, že niektoré cottage syry sú bohatým zdrojom probiotík, preto sú skvelé na podporu zdravia čriev. Treba však zdôrazniť "niektoré". Nie všetky majú v sebe tieto látky. Preto treba sledovať štítok a zloženie. Podľa odborníčky na výživu Katie Bressackovej, INHC, AADP, ak zložky obsahujú kultivované mlieko, je pravdepodobné, že z cottage syru získa vaše telo trochu probiotík.

Redaktorka prišla na to, že cottage syr funguje rovnako dobre ako jogurt s bobuľovým ovocím a domácou granolou, čo je jedno z jej obľúbených občerstvení. Ak si to všetko spojí dohromady - obsah proteínov, ktorý ju udrží sýtu, no nie moc plnú a probiotiká, z ktorých profitujú črevá, je to jasné. Cottage syr vyhral na plnej čiare!

Čo spraví COTTAGE syr
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žiadna zápcha

A to už ani nie je reč o jeho vplyve na tráviaci systém. 

„Bola som opatrná pri konzumácii cottage syru, pretože som vo všeobecnosti citlivá na mliečne výrobky, čo môže u mňa viesť k zápche. Moja skúsenosť bola v skutočnosti opačná. Trochu cottage syru ráno alebo podvečer mi pohohli k pravidelnejšiemu pohybu čriev,“ pochvaľuje si potravinu redaktorka a domnieva sa, že sú za tým probiotiká. 

Vápnik môže pomôcť posilniť kosti

Pri čítaní štítku známej značky cottage syru natrafila redaktorka na informáciu, že pol šálky poskytuje 10% dennej potreby vápnika. Zdvojnásobte to na plný pohár a urobíte dobre svojim kostiam!

Je to jednoduché. Môžete ho pridať do sladkého i slaného občerstvenia, čo je dôkaz o všestrannosti cottage syru. Napríklad redaktorka si zmiešala šálku syru s niekoľkými polievkovými lyžičami arašidového masla, veľkým množstvom medu a niekoľkými štipkami škorice. Dip podávala s plátkami jabĺk na desiatu s vysokým obsahom bielkovín, nabitého zdravým tukom a výživou! Ak mala chuť na slané občerstvenie, cottage syr zmiešala s jedným cesnakom, štipkou citróna a pažítkou. Spolu s plátkom uhorky a papriky išlo o delikatesu!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaExperimentPotravinaCottage syr
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9