NAJHORŠIE nápoje, ktoré sú ako v pohári rozpustené KOLÁČE: ODBORNÍCI ich odmietajú

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-21 06:00:00

Nadbytočné kalórie nestriehnu na vás len v jedle. Tekuté kalórie môžu byť zradnejšie. Ovplyvnia nielen postavu, ale dokonca aj črevá a iné orgány v tele. Nutriční špecialisti im hovoria jasné "nie".

Ak je u vás zdravie na prvom mieste, tieto nápoje by pre vás mali byť tabu, ako sa uvádza na nypost.com!

Energetické a predtréningové nápoje

Kylie Ivanirová, registrovaná dietologička z New Yorku, uviedla, že nápoje pred tréningom a energetické drinky môžu viesť k „zvýšenému krvnému tlaku, stresu a zhoršenému spánku“, pretože obsahujú nadbytok kofeínu a stimulantov.

"Ďalšie vedľajšie účinky prebytočných stimulantov, ktoré sa nachádzajú v týchto nápojoch, sú bolesti hlavy a nevoľnosť," povedala. "Obsahujú umelé sladidlá a príchute, ktoré narúšajú zdravie čriev a mozgu. Odvetvie doplnkov je neregulované, čo vedie ku kontaminácii toxínmi alebo zakázanými látkami, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie,“ povedala.

Namiesto predtréningových alebo energetických nápojov Ivanirová odporúča zvoliť kávu alebo čaj matcha.

Sladké alkoholické koktejly

Odborníčka dodala, že kombinácia alkoholu a fruktózového sirupu, ktorá sa občas nachádza v koktejloch, nie je dobrá pre vašu pečeň, teda orgán, kde sa tieto tekutiny spracúvajú.

"To ohrozuje schopnosť pečene filtrovať toxíny a bráni premene fruktózy na glukózu," vysvetlila. „V dôsledku toho je ohrozená detoxikácia a navyše, ukladá sa prebytočná fruktóza ako tuk. To potom môže spôsobiť zvýšenie triglyceridov, škodlivých krvných lipidov, čo je jedna z príčin stukovatenia pečene.“

Sladké bublinkové limonády

„Namiesto toho odporúčam zvoliť perlivú vodu a pridať trochu limetkovej, citrónovej alebo pomarančovej šťavy pre chuť,“ povedala dietologička Amy Gorinová. 

Podľa stravovacích usmernení Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických pre Američanov pre roky 2020 – 2025 platí, že ľudia vo veku od dvoch rokov by mali obmedziť príjem pridaných cukrov na menej ako 10 % z celkového denného príjmu kalórií.

"Napríklad pre niekoho, kto dodržiava dennú diétu s 2 000 kalóriami, to predstavuje nie viac ako 200 kalórií z pridaného cukru, čo je asi 12 čajových lyžičiek," dodala. "Plechovka kolového nápoja obsahuje asi 10 čajových lyžičiek pridaného cukru.”

Ľadový čaj

Jinan Banna, registrovaný dietológ a profesor výživy na Havajskej univerzite, varuje, že nielenže ľadový čaj obsahuje pridaný cukor, ale čaje vo fľašiach či komerčne pripravené čaje môžu mať rovnaké množstvo cukru ako sladké limonády.

"Ukázalo sa, že vysoká konzumácia sladených nápojov, ako je ľadový čaj, súvisí s rozvojom metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu," hovorí odborník s odkazom na metaanalýzu sladených nápojov a cukrovky 2. typu z roku 2010.

Nápoje sladené agávovým nektárom

Tento sirup je vyrobený z agávovej rastlinnej šťavy, ktorá si získala popularitu ako náhrada tradičných sladidiel (stolový cukor a med), podľa chemickej analýzy a nutričného profilu agávového sirupu uverejneného v National Library of Medicine.

Dajte si však pozor na nápoje sladené agávou, pretože agáva je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy,“ povedala Ivanirová. „Agávový nektár môže obsahovať 55 % až 90 % fruktózy, čo je viac ako množstvo tejto látky v kukuričnom sirupe,“ dodala.

Ako zdôraznila, väčšina agávového nektáru predávaného v supermarketoch obsahuje približne 80 % až 90 % fruktózy.

„Problém s príjmom veľkého množstva fruktózy je v tom, že vaše telo ju premení na glukózu v pečeni, ale ak jej máte príliš veľa, uloží sa vo forme tuku. Konkrétne tuku na bruchu,“ povedala. „Prebytok fruktózy je tiež zlý pre vaše črevá. Črevné baktérie nemajú radi veľké dávky fruktózy. Pre tých, ktorí majú citlivé črevo, to môže spôsobiť nadúvanie, hnačku a nepohodlie. Vedie to k zvýšeniu LDL (zlého cholesterolu) a znižuje citlivosť na inzulín.“

Ak sa pýtate, či ovocie neobsahuje veľa fruktózy, odpoveď je jednoduchá. Záleží od druhu ovocia. Niektoré obsahujú veľa tejto látky, no keď je vo svojej prirodzenej forme obalená vlákninou, nie je škodlivá. Nevyhýbajte sa ovociu, no všetko s mierou. 

Džúsy

Podľa odborníkov džúsy možno prirovnať ku koktejlom. Sú totiž zmiešané s rôznymi prísadami vrátane pridaného cukru. Jeho príjem je zbytočný a len prispeje k ďalším kalóriám. Dajte prednosť radšej 100-percentnej ovocnej šťave. 

Umelo sladené nápoje

Ako zdôraznila Ivanirová, výskum ukázal, že umelé cukry ako aspartám a sukralóza „narúšajú mikrobióm a poškodzujú zdravie našich čriev.“ 

"Je to škodlivé pre celkové zdravie, pretože črevo hrá kľúčovú úlohu v mnohých systémoch nášho tela, ako je imunita, recyklácia hormónov, produkcia serotonínu a absorpcia živín," priznáva odborníčka. 

Sladené nápoje napríklad zo stévie sú skvelými alternatívami cukru, ktoré sú priaznivé pre črevá. Taktiež sa odporúča oživiť nápoj pridaním byliniek, ako je mäta a bazalka alebo čerstvého ovocia.

Frappuccino

Frappuccino a iné sladké kávové nápoje obsahujú to, čo nazývam "sladké tuky", teda kombináciu cukru (zo sirupov a príchutí) a nasýtených tukov (zo smotany). Zatiaľ čo tento mix sa postará o lahodne krémovú chuť, vedie k nadmernému ukladaniu tuku v dôsledku nárastu hormónu inzulínu (hormónu na ukladanie tuku),“ povedala Ivanirová.

Tieto sladké tuky vás doslova okrádajú o mozgové bunky, vďaka čomu chcete dvojnásobné množstvo nápoja. Hrozí zvýšenie inzulínu, čo vedie k inzulínovej rezistencii a vyšším hladinám lipidov a v konečnom dôsledku k metabolickému syndrómu.

Ľadové latté

"V niektorých prípadoch môže tento nápoj obsahovať viac cukru ako plechovka kolového nápoja či karamelové latte,” povedal Banna. "Sladené kávové nápoje boli identifikované ako položka v strave, ktorá významne prispieva k príjmu pridaného cukru," dodal, pričom poukázal na správu publikovanú v National Library of Medicine s názvom „Konzumácia nápojov sladených cukrom medzi dospelými.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukor prevencia nápoje

2023-05-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia