Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KONIEC ženskému trápeniu? MENOPAUZU a PROBLÉMY s plodnosťou ZASTAVÍ táto rastlina

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je mnohými prehliadaná, ukrýva v sebe veľa zdravotných benefitov. Zmierňuje príznaky menopauzy, zvyšuje plodnosť, vyrovnáva hormonálnu rovnováhu a lieči rôzne gynekologické problémy.

Ploštičík strapcovitý, alebo Actaea racemosa, je rastlina s veľkými listami a vysokými strapcami bielych kvetov, pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Jej kvety aj korene používali domorodí Američania pri liečbe boľavého hrdla, gynekologických, obličkových a dokonca aj psychických problémov. Dnes sa využitie rastliny príliš nezmenilo, slúži ako aktívna zložka doplnkov súvisiacich najmä so zdravím žien, uvádza sa na steptohealth.com. Aké sú jej výhody?

1. Zmierňuje symptómy menopauzy

Väčšina žien používa výťažok z tejto rastliny na boj proti symptómom menopauzy, ako je únava, návaly horúčavy, potenie, nespavosť, či zmeny nálady. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 80 žien v menopauze, ktoré trpeli návalmi horúčavy, ukázala, že u tých, ktoré konzumovali 20 miligramov ploštičníka denne počas 8 týždňov, došlo k zníženiu počtu nepríjemných epizód aj príznakov.

2. Zvyšuje plodnosť

Podľa výskumu v časopise Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology táto rastlina zvyšuje účinnosť klomifénu. Tento liek je užitočný pri liečbe neplodnosti u žien, ktoré majú problém s ovuláciou, čím sa zvyšuje ich šanca na otehotnenie.

3. Rieši gynekologické problémy

Ploštičník je tiež známy tým, že lieči určité ženské choroby:

  • syndróm polycystických ovárií
  • fibrómy

Ploštičník strapcovitý
Zobraziť galériu (3)
Ploštičník strapcovitý  (Zdroj: gettyimages.com)

  • predmenštruačný syndróm
  • reguluje menštruačný cyklus

4. Znižuje riziko rakoviny prsníka

Podľa štúdií v skúmavkách môže extrakt z ploštičníka pôsobiť ako antiestrogénové činidlo a spomaliť šírenie buniek rakoviny prsníka. Stále je však potrebný ďalší výskum.

5. Zlepšuje duševné zdravie

Odborníci sa tiež domnievajú, že zlepšuje duševné zdravie, najmä u žien v menopauze. Síce nemá vplyv na úzkosť, môže však zlepšiť niektoré psychologické symptómy.

6. Lepší spánok

Malá štúdia na 42 ženách v menopauze odhalila, že doplnky z ploštičíka môžu zlepšiť trvanie a kvalitu spánku. V kombinácii so zinkom, zázvorom a kyselinou hyalurónovou pozitívne vplýva na návaly horúčavy, ktoré spôsobujú úzkosť a nespavosť.

7. Stimuluje chudnutie

Ženy v menopauze často priberajú vzhľadom na prirodzený pokles hladín estrogénu. Keďže však existujú vedecké dôkazy o estrogénnych účinkoch tejto rastliny, odborníci sú presvedčení, že pomáha pri zhadzovaní nadbytočných kíl.

Vedľajšie účinky a dávkovanie

Hoci má ploštičník vedľajšie účinky, sú väčšinou mierne. Medzi ne patrí okrem iného žalúdočná nevoľnosť, kožné vyrážky, bolesť svalov, zväčšenie prsníkov a špinenie alebo krvácanie mimo menštruácie. Závažné prípady zahŕňajú poškodenie pečene a anémiu. Je dostupný v rôznych prevedeniach, či už v kapsulách, tekutom extrakte alebo čaji. Podľa dávkovania sa môžu líšiť v závislosti od značky. Avšak všeobecná dávka je medzi 20 až 120 miligramami extraktu alebo prášku denne.

Viac o téme: ZdravieBylinkaMenopauzaPloštičík strapcovitý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9