Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIKROVLNKA je lepšia ako SPORÁK: Prekvapivý spôsob prípravy ČAJU má veľkú VÝHODU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež preč s rýchlovarnou kanvicou! Údajne existuje zdravšia a lepšia metóda, ako si pripraviť lahodný čaj. Málokoho by napadlo, dať nápoj do mikrovlnky, no po zistení, aká zmena nastane v zložení látok, to tak budete robiť aj vy.

Mikrovlnka je štandardom takmer v každej kuchyni. Ušetrí čas, ktorý potom môžete minúť na vychutnanie si teplého jedla. Na druhej strane, nemá práve najlepšiu reputáciu medzi niektorými odborníkmi, kvôli schopnosti meniť zloženie v ohrievaných potravinách. Preto odporúčajú zdravšie riešenia prípravy jedla.

O to viac prekvapí opačné zistenie, že mikrovlnka by mohla mať potenciál uvoľniť viac prospešných látok a tým by spôsobila viac zdravotných výhod, z ktorých by čerpalo ľudské telo. Prišiel na to potravinový vedec Dr Quan Vuong počas rokov výskumu, ako sa uvádza na abc.net.au.

Aktivácia prospešných látok

Dr Vuong, ktorý pôsobí na University of Newcastle na pobreží Nového Južného Walesu, sa špecializuje na hľadanie spôsobov, ako pridať hodnotu prírodným produktom extrakciou bioaktívnych zlúčenín s antioxidačnými kapacitami. Jeho výskum z roku 2012 o extrakcii zlúčenín v čaji vyvolal veľký záujem v rádiu ABC. Veľká diskusia nastala po tom, čo si herec David Tennant ohrieval svoju šálku čaju v mikrovlnke.

V štúdii Dr. Vuonga sa po extrakcii, izolovaní a vyčistení dôležitých zložiek zeleného a čierneho čaju, zistilo, že metóda aktivovala až 80 percent zlúčenín kofeínu, teanínu a polyfenolu a vytvorila lepšiu chuť. Takéto účinky má obyčajný ohrev v mikrovlnke. 

Ako na to:

  1. Nalejte horúcu vodu do šálky s čajovým vrecúškom
  2. Ohrievajte v mikrovlnke 30 sekúnd na polovičný výkon.
  3. Následne nechajte minútu postáť

Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré sa spájajú s pozitívnymi zdravotnými vlastnosťami, ako je zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cholesterolu, hypertenzie a cukrovky. Esenciálnou aminokyselinou je zase teanín, ktorý podporuje relaxáciu. Látku možno nájsť v čaji, niektorých iných rastlinných potravinách a hubách.

MIKROVLNKA je lepšia ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Čo sa týka potravinových výrobkov, ľudia sa zaujímajú o prínosy pre zdravie, ale aj o kvalitu a trvanlivosť," povedal Dr Vuong. "Mikrovlnka je jednou z pokročilých technológií, ktorou získate väčšie množstvo bioaktívnych zlúčenín z produktov."

Odborník dodal, že zdravotné prínosy sú spojené s vysokou konzumáciou alebo ekvivalentom viac ako troch šálok čaju denne. Metóda sa môže použiť na bylinné čaje i sypané čajové lístky. 

Užitočný odpad vďaka mikrovlnke

Doktor Vuong ďalej skúmal, čo by sa ešte z potravinárskeho priemyslu dalo využiť na ohrev v mikrovlnke, aby ste získali ďalšie bioaktívne zlúčeniny. V roku 2016 prišiel na to, že ohrievanie citrónových výliskov v mikrovlnnej rúre – zvyšky šupiek, dužín a semien po vytlačení citróna – po dobu piatich minút pri 480 wattoch zvýšilo celkový obsah fenolov, flavonoidov, proantokyanínov a celkovú antioxidačnú aktivitu. Flavonoidy a proantokyaníny sú skupiny fenolových zlúčenín s prospešnými zdravotnými benefitmi.

"Citrónové alebo jablkové výlisky z potravinárskych tovární stále obsahujú antioxidanty, takže ak dokážeme získať úžitok z tohto odpadu, môžeme vyrobiť funkčnejšie potravinové produkty," objasnil Dr. Vuong.

Dr Vuong tiež úspešne obnovil vlastnosti šupiek z makadamových orechov. Optimálne nastavenia mikrovlnky boli 4,5 minúty, výkon 30 percent alebo 360 W s pomerom vzorky k vode päť gramov/100 ml.

"Sme svetovou jednotkou vo výrobe makadamových orechov," povedal Dr. Vuong. "Šupka sa z nich normálne posiela do odpadu a nemá žiadnu hodnotu. Ale v skutočnosti sa v nej skrýva vysoký obsah fenolových zlúčenín, ktoré by sa mohli použiť pri výrobe funkčných potravín v potravinárskom priemysle. Sú spojené s protirakovinovými a kardiovaskulárnymi ochoreniami a so silnými antioxidačnými vlastnosťami," uvádza odborník na záver. 

Viac o téme: MikrovlnkaČajZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9