Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakané ZMENY po týždni experimentu: ŽENA jedla RYBY v konzerve, s týmto však nerátala!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú lacnejšie ako čerstvé ryby, no majú vôbec rovnaký vplyv na ľudské telo? Redaktorka zdravia pozná odpoveď. Celý týždeň mala na tanieri ryby v konzerve. Ako to dopadlo?

Ryby v konzerve nemusia znieť práve najlákavejšie. A už o to viac nie, ak ich porovnáte s carpaccio z tuniaka, lososovým sashimi alebo extra ančovičkami v šaláte. Kvôli pandémii a s tým súvisiacimi zásobami trvanlivých potravín sa ryby v konzerve stali trendovým jedlom za posledné roky. Avšak, nielen preto by mali zaujať jedno z prvých miest potravín, po ktorých siahnete. 

Čím sú ryby výnimočné?

Zdravotné prínosy rýb v konzerve sú podobné ako u tradičnejších luxusnejších druhov rýb, ako sa uvádza na thehealthy.com. Sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré by sa mali získavať z potravy alebo doplnkov, pretože ľudské telo ich samé nevie vyrobiť. Jednou z výhod konzumácie omega-3 je, že potraviny, ktoré dodávajú tieto látky, sú často tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré budujú a regenerujú svaly a pomáhajú udržiavať zdravé vlasy, pokožku a nechty. Ryby v konzerve sú navyše bohaté na vitamín D, vápnik a železo. Clevelandská klinika hovorí, že tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, demencie, krvných zrazenín a vekom podmienenej degenerácie makuly.

Keď som redaktorka rozhodla jeden týždeň jesť ryby v konzerve, zistila, že výber je celkom veľký. Ani zďaleka nekončí len pri sardinkách, ktoré sú snáď najpopulárnejšou rybou v konzerve. Skvelou voľbou sú tiež ančovičky, makrela, tuniak, no chutný je tiež losos. Týmito rybami sa zásobovala žena pred začiatkom svojho experimentu, pričom sardinky sa rozhodla nechať si vždy na večeru.

V prvom rade si vydýchla. Nič nie je jednoduchšie, ako si kúpiť jedlo, ktoré je v podstate už pripravené na konzumáciu. V priebehu týždňa si pripravila šalát z tuniaka a lososa, ale tiež experimentovala s nasekanými ančovičkami a divokými kŕmnymi kaparami. Keďže ryby sú sami o sebe dosť slané, soľničku odložila a ani raz nepoužila. Taktiež zvykla sardinky a makrelu zmiešať s čerstvými bylinkami a maslom a celé si to dopriala s chrumkavou bagetou. 

Nečakané ZMENY po týždni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rýchle jedlo, ktoré zasýti

Párkrát sa ocitla v situácii, kedy potrebovala rýchle občerstvenie. Hoci dostala chuť na obyčajné jablko s mandľovým maslom, týždeň s rybami rozhodol! Dala si ich priamo z konzervy. Tak do seba dala rýchlu energiu s nulovým úsilím. Konzerva rýb sa tak stala perfektným poludňajším občerstvením, ktoré uspokojí chuťové poháriky a má i ďalšie benefity. 

„Ryby sú skvelým zdrojom bielkovín. Pomáhajú udržať pocit sýtosti a znižujú chuť do jedla, pretože znižujú hormóny hladu, ako je grelín,“ vysvetľuje registrovaná dietologička Jen Scheinmanová, RD. "Odporúčaná denná dávka pre bielkoviny je 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti, ale štúdie naznačujú, že vyššie hladiny bielkovín - 25% až 30% denných kalórií - môžu pomôcť kontrolovať chuť do jedla a podporiť chudnutie," hovorí odborníčka.

Ashley Poladianová, fitness a výživová trénerka, dodáva, že bielkoviny sa trávia dlhšie ako uhľohydráty alebo tuky, takže sa budete cítiť sýti a spokojní na dlhší čas. Omega-3 mastné kyseliny v rybích konzervách môžu „pomôcť znížiť pocity hladu a chuti do jedla, navyše je známe, že ovplyvňujú hormóny, ktoré regulujú chuť do jedla“. Ďalším plusom je fakt, že u človek zvyšujú jeho koncentráciu a sústredenosť.

Rozžiarená pleť

Redaktorka rátala s tým, že výhody konzumácie rýb v konzerve sa nedostavia okamžite. Opak bol pravdou! V priebehu týždňa jej ľudia stále hovorili, ako jej pokožka žiari.

Nečakané ZMENY po týždni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Podľa môjho názoru je jeden týždeň príliš skoro na to, aby bolo vidieť dramatické zmeny na koži po konzumácii väčšieho množstva rýb," hovorí Scheinmanová. "Na druhej strane, malé zmeny v stravovaní môžu vyústiť do iných väčších zmien v spánku a cvičení a dokonca aj v nálade, čo môže mať kumulatívny vplyv na to, ako sa cítite a v konečnom dôsledku na to, ako vyzeráte."

Keďže je redaktorka v strednom veku, veľmi dobre vie, že pár dní spánku a podpriemerných stravovacích návykov si vyberú okamžitú daň. Jen Dreischová, holistická odborníčka na výživu v Jewel Wellness na Maui, tvrdí, že to, čo dávame do tela, je rovnako dôležité ako to, čo si dávame na pokožku.

"Jedna z omega-3 sa nazýva kyselina eikosapentaénová (EPA) a tá chráni pokožku pred starnutím," hovorí Drenchová. "EPA má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť rozklad kolagénu, navyše v losose je antioxidant nazývaný astaxatín, ktorý tiež pomáha pokožke vyzerať mladšie."

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloRybyKonzervyKonzervované ryby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9