Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

PARADAJKY možno využiť INAK ako len v polievke: Boja sa ich KŔČOVÉ žily i akné!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rajčiny sú jednou z najrozšírenejších druhov zeleniny na svete. Mali by však byť taktiež súčasťou vašej kúpeľne, keďže môžu byť veľkou konkurenciou bežných kozmetických prípravkov.

Paradajkové kozmetické procedúry vynikajú od ostatných vďaka obsahu lykopénu. Ide o zlúčeninu, ktorá im dodáva výraznú červenú farbu a funguje aj ako antioxidant. Obsahujú tiež dostatok vody, vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré prospievajú telu. Neregenerujú len samotnú pokožku, pomáhajú aj vlasom, ako sa píše na steptohealth.com. Ako využiť paradajky v kozmetike?

1. Maska proti akné

Paradajky sú prírodným adstringentom, ktorý znižuje nadmernú tvorbu mazu, tvorbu pupienkov a čiernych bodiek. Vďaka obsahu vitamíu A a C, lykopénu pomáhajú regulovať pH pokožky. Čo budete potrebovať?

Ingrediencie:

  • 1 zrelá paradajka
  • 1 polievková lyžica ovsa (10 g)
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy (20 ml)

Postup: Paradajku vložíme do mixéra a spracujeme spolu s ovsom a citrónovou šťavou. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody, kým nebude krémová a hladká. Večer po odstránení make-upu naneste masku na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite teplou vodou a opakujte 3-krát týždenne.

PARADAJKY možno využiť INAK
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Kúra na posilnenie vlasov

Antioxidanty v paradajkách sú skvelé pri revitalizácii vlasov, ktoré boli zničené farbením, prílišným teplom a vonkajším prostredím. Posilňujú vlákna vlasov a pomáhajú zlepšiť cirkuláciu pokožky hlavy. Ak ich začnete používať, predídete nadmernému vypadávaniu vlasov.

Ingrediencie:

  • šťava z 2 zrelých paradajok
  • 1/2 avokáda
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja (15 g)

Postup: Paradajky odšťavte a šťavu zmiešajte s avokádom a kokosovým olejom. Aplikujte na vlhké vlasy od korienkov až po končeky. Prikryte sprchovacou čiapkou a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite a používajte aspoň raz týždenne.

3. Exfoliačná pleťová maska

Prírodné kyseliny, ktoré sa v paradajkách prirodzene nachádzajú, odstraňujú odumreté kožné bunky, hromadiace sa na pokožke. Keď ich skombinujete s trochou ovsenej múky, získate 100-percentnú pleťovú masku.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé paradajky
  • 3 polievkové lyžice ovsenej múky (30 g)

Postup: Paradajky roztlačíme a zmiešame s ovsenou múkou. Ak chcete docieliť jemnejšiu zmes, spracujte ju v mixéri. Naneste zmes na oblasti, ktoré chcete exfoliovať a jemne premasírujte. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom opláchnite. Opakujte dvakrát týždenne.

4. Zjemňujúci ochranný krém na ruky

Paradajková šťava a glycerín tvoria spolu skvelý krém, ktorý udrží vaše ruky jemné, zvlhčené a bez akýchkoľvek predčasných známok starnutia. Obsahujú totiž antioxidanty a aminokyseliny, ktoré po vstrebaní podporujú procesy bunkovej obnovy.

PARADAJKY možno využiť INAK
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 1 zrelá paradajka
  • 2 polievkové lyžice tekutého glycerínu (20 ml)

Postup: Paradajku roztlačte a zmiešajte s tekutým glycerínom, kým sa nevytvorí hustá pasta. Naneste produkt na ruky a nechajte pôsobiť 20 minút. Opláchnite a opakujte aspoň 3-krát týždenne.

5. Liečba kŕčových žíl

Aplikácia paradajok na postihnuté miesto môže skutočne pomôcť zabrániť vzniku kŕčových a pavúčích žíl. Živiny v nej opäť rozprúdia krv v postihnutej oblasti a minimalizuje sa aj zápal.

Ingrediencie:

  • 3 zrelé paradajky
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 polievková lyžica gélu z aloe vera (15 g)

Postup: Paradajky spracujeme a šťavu zmiešame s jablčným octom a gélom z aloe vera. Zmes vmasírujte do oblasti postihnutej kŕčovými žilami a nechajte pôsobiť 40 minút. Opláchnite a opakujte 3- až 5-krát týždenne.

Viac o téme: ZdravieRajčinyParadajkyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9