Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prečo vznikajú CHOROBY práve v ZIME? Kvôli TOMUTO sme v skutočnosti CHORĽAVEJŠÍ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci nedávno zistili viacero biologických dôvodov, prečo sme v zime chorľavejší ako v iných ročných obdobiach. Ako je možné, že sme v chladnejších mesiacoch náchylnejší na chrípku a podobné ochorenia?

Každý rok je to o tom istom. S príchodom jesene sa pomaly zvyšujú prípady respiračných chorôb a iných neduhov, ktoré ľudí pripútajú na posteľ. Nedávna štúdia odhalila doteraz nezverejnené  podrobnosti, čo je v skutočnosti za tým. 

Vždy sa verilo tomu, že keď teploty klesnú, vírusy ako chrípka majú väčšiu silu, pretože sa často zdržiavame v interiéroch. Ak už niekto ochorel, pre vírusy bolo oveľa jednoduchšie preniesť sa medzi ostatných, zavretých vo vnútri miestnosti. Výskumníci z tímu Massachusetts Eye and Ear Hospital a Northeastern University však naznačujú, že za týmto javom sú biologické dôvody, ako sa píše na steptohealth.com.

Chlad ovplyvňuje imunitnú odpoveď nosa

Zistenia štúdie poukazujú na skutočnosť, že v zime ochorieme preto, lebo nízke teploty výrazne ovplyvňujú imunitnú odpoveď nosa. Keď je v prostredí vírus, ako je vírus chrípky, jeho častice môžu vstúpiť cez tento orgán dvoma rôznymi spôsobmi:

  • Vdýchnutím
  • Priamym kontaktom

Už v roku 2018 Dr. Bleier a tím vedcov zistili, že keď bunky v prednej časti nosa detegujú baktérie, uvoľňujú miliardy drobných vačkov obsahujúcich tekutinu. Ide o extracelulárne vezikuly (EV), ktoré sa rýchlo presúvajú do hlienu, aby obklopili a napadli baktérie skôr, ako majú šancu infikovať sa. Ich funkciou je zabiť baktérie skôr, ako vás môžu nakaziť a spôsobiť ochorenie. Práve tento objav viedol skupinu vedcov k ďalšiemu skúmaniu.

Prečo vznikajú CHOROBY práve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kvalita EV sa kvôli zime znižuje

Bleier a jeho tím začali nový výskum, pretože predpokladali, že nazálna imunitná odpoveď je ohrozená chladom. Nosové tkanivá otestovali teplotám 39,9 stupňov Fahrenheita (4,4 stupňov Celzia). Zistili, že to viedlo k zníženiu teploty tkaniva o približne 9 stupňov Fahrenheita (5 stupňov Celzia), čo ovplyvnilo imunitný systém. Pokles výrazne znížil ich vrodenú imunitnú odpoveď.

Počet EV klesol o viac ako 40 % a ovplyvnilo to aj ich kvalitu. Znížená odozva by spôsobila, že by sa vírus mohol lepšie pripojiť k bunkám nosa.

Prvá štúdia, ktorá uvažuje o biologickom vysvetlení

Dlhé roky sa berie ako samozrejmosť, že cez zimu ochorieme. Táto štúdia je však prvá, ktorá sa zaoberá biologickými faktormi a vysvetľuje prečo. Bleier a jeho tím považujú svoje zistenia za veľmi významné. Podľa ich vedomostí je táto štúdia úplne prvou, ktorá ponúka biologické vysvetlenie tohto javu a slúži ako základ pre pochopenie a prevenciu infekcií horných dýchacích ciest, ako je prechladnutie, chrípka a COVID-19.

To znamená, že ľudia nemuseli byť priamo vystavení vírusom. Boli simulované prirodzené podmienky vo vnútri nosa. Okrem toho existovali teplotné variácie, aby bolo možné lepšie pozorovať zmeny v imunitnej odpovedi.

Zatiaľ sa čaká na pokrok v experimentovaní na dobrovoľníkoch, aby sa dôraznejšie potvrdila predložená hypotéza, ak sa ukáže, že odpoveď bude rovnaká ako tá simulovaná. Už teraz je to však prelom, čo sa týka prevencie bežných zimných respiračných ochorení.

Prečo vznikajú CHOROBY práve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stále platia preventívne opatrenia proti chrípke

Podľa Cleveland Clinic je chrípka infekciou horných dýchacích ciest, ktorá postihuje nos, ústa, hrdlo a pľúca. Príznaky sa líšia, ale sú niektoré, ktoré sa opakujú:

  • Horúčka
  • Kýchanie
  • Vodnaté oči
  • Výtok z nosa
  • Bolesti hlavy
  • Bolesti tela
  • Únava a vyčerpanie
  • Kašeľ a bolesť hrdla
  • Zimomriavky a potenie
  • Nevoľnosť a strata chuti do jedla

Na chrípku zaberá očkovanie. Okrem aplikácie očkovacej látky a dodržiavania navrhovanej liečby je nevyhnutné z dôvodu prevencie si často umývať ruky. Je tiež dôležité jesť zdravo, cvičiť a dodržiavať pitný režim. 

Viac o téme: ZimaChrípkaPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9