Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežné potravinárske FARBIVO môže napadnúť ČREVÁ: Pozor na limonády i CUKRÍKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dodáva pokrmom farbu i ovocnú príchuť. Je veľkým lákadlom hlavne pre deti. Reč je o farbive, ktoré má väčšie negatívne účinky ako sa doteraz predpokladalo.

Červená alura AC (tiež nazývaná FD&C Red 40 a Food Red 17) je bežnou zložkou cukríkov, nealkoholických nápojov, mliečnych výrobkov a niektorých obilnín, ako sa píše na sciencedaily.com. O to viac šokuje zistenie, že jeho dlhodobá konzumácia môže byť potenciálnym spúšťačom zápalových ochorení čriev (IBD), Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy, ako upozorňuje Waliul Khan z McMaster University. Výskumníci použili experimentálne zvieracie modely IBD. Khan a jeho tím zverejnili svoje zistenia v časopise Nature Communications.

Farbivo údajne narúša funkciu črevnej bariéry a zvyšuje produkciu serotonínu, hormónu/neurotransmiteru nachádzajúceho sa v čreve, ktorý následne mení zloženie črevnej mikroflóry, čo vedie k zvýšenej náchylnosti na kolitídu.

Khan dodal, že červená alura sa tiež nachádza v niektorých cereáliách. Farbivo sa používa na pridanie farby a textúry do potravín, často na prilákanie detí.

Hrozia tiež alergie či poruchy imunity

Používanie syntetických potravinárskych farbív sa za posledných niekoľko desaťročí výrazne zvýšilo. O účinkoch týchto farbív na zdravie čriev sa však veľmi nevedelo. Yun Han (Eric) Kwon, ktorý nedávno ukončil doktorát v Khanovom laboratóriu, je prvým autorom štúdie.

Bežné potravinárske FARBIVO môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Táto štúdia demonštruje významné škodlivé účinky červenej alury na zdravie čriev a identifikuje črevný serotonín ako kritický faktor sprostredkujúci tieto účinky. Zistenia majú dôležitý vplyv na prevenciu a zvládanie zápalu čriev," povedal Khan, hlavný autor štúdie a profesor z oddelenia patológie a molekulárnej medicíny z Farncombe Family Digestive Health Research Institute.

"Ide o zarážajúci a alarmujúci objav, keďže toto bežné syntetické potravinárske farbivo je možným dspúšťačom IBD. Výskum tak upozorňuje verejnosť na potenciálne škody spôsobené potravinárskymi farbivami, ktoré denne konzumujeme. Podľa niektorých zdrojov dokonca konzumácia spomínaného farbiva ovplyvňuje aj niektoré alergie, poruchy imunity a problémy so správaním u detí, ako je porucha pozornosti s hyperaktivitou."

Čo môže spustiť zápaly? 

Podľa Khana sú IBD vážne chronické zápalové stavy ľudského čreva, ktoré postihujú milióny ľudí na celom svete. Zatiaľ čo ich presné príčiny stále nie sú úplne jasné, štúdie ukázali, že dysregulované imunitné reakcie, genetické faktory, nerovnováha črevnej mikroflóry a environmentálne faktory môžu spustiť tieto stavy. Medzi environmentálne spúšťače IBD patrí typická západná strava, ktorá zahŕňa spracované tuky, červené a spracované mäso, cukor a nedostatok vlákniny. K západnej strave a spracovaným potravinám patrí aj veľké množstvo rôznych prísad a farbív.

Viac o téme: ZdravieChorobaZápalČreváPotravinárske farbivo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9