Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

7 NAJLEPŠÍCH druhov ovocia na DETOX tela počas VIANOC: NAPRAVIA fungovanie orgánov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stoly sa prehýbajú pod množstvom rôznych dobrôt, kapustnice a zemiakového šalátu. Je jasné, že nášmu telu dávame v týchto dní riadne zabrať. Nie je na škodu využiť toto obdobie tiež na konzumáciu potravín, ktoré detoxikujú orgány.

Počas sviatkov čelíme toxínom v tele. Našťastie, niektoré druhy ovocia, ktoré sú taktiež súčasťou vianočného stola, majú schopnosť silnej detoxikácie, informuje steptohealth.com.

Keďže telo nepretržite spracováva prebytočné toxíny z jedla, cukru a alkoholu, mali by ste mu poskytnúť nadbytok živín, aby ste znížili napätie, ktoré ste mu spôsobili. Na riešenie tohto problému sa nemusíte uchýliť k prísnym plánom alebo ku kupovaniu drahých doplnkov. Aj keď vaša sviatočná strava nemusí byť dokonalá, môžete zvýšiť spotrebu určitých druhov ovocia, ktoré stimulujú prirodzený detox tela.

Tráviaci systém potrebuje oddych

Vianoce sa zvyčajne spájajú s množstvom bohatých jedál, ktoré sú ťažko stráviteľné. Výsledkom je fakt, že trpí telo i tráviace orgány. Mnoho ľudí môže trpieť nadúvaním, ťažkým trávením, pálením záhy alebo inými typmi gastrointestinálnych ťažkostí. Aby ste to napravili, nie je potrebné robiť žiadny prísny pôst. Podstatné je, aby si tráviaci systém oddýchol a zároveň mal všetky živiny, ktoré potrebuje, aby sa vrátil do normálu.

7 druhov ovocia na očistu tela

Vitamín C, antioxidanty, vláknina a vysoký obsah vody v ovocí z nich robia dokonalých spojencov pri detoxikácii organizmu a snahe pôsobiť proti vianočným prebytkom.

Citróny

Citrón je považovaný za najlepšie detoxikačné ovocie, ktoré môže obnoviť normálne trávenie. Okrem toho, prítomnosť živín, ako je vitamín C, antioxidanty a flavonoidy, pomáhajú zlepšiť hladinu glukózy v krvi a posilňujú imunitný systém. Podobne môže mať mierne zásaditý účinok, ktorý znižuje kyslosť spôsobenú dráždivými alebo výdatnými jedlami. Jeho antioxidačné zlúčeniny navyše chránia tkanivá pred škodlivým pôsobením toxínov a pomáhajú pri trávení tukov.

7 NAJLEPŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte problémy s konzumáciou citrónu v čerstvej a celistvej forme, šťavu možno použiť na šaláty alebo na aromatizáciu vody, ktorú pijete počas dňa. 

Guava

Prispieva vitamínom C k detoxikácii vášho tela. Jedenie obyčajného ovocia alebo pitie šťavy z guavy stimuluje funkciu pečene a obličiek, čím pomáha odstraňovať všetky odpadové produkty z tela.

Toto ovocie obsahuje viac vitamínu C ako ktorékoľvek iné, čo z neho robí neuveriteľného spojenca pre váš imunitný systém a na obnovu poškodených tkanív. Navyše poskytuje veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a podporuje zdravé vyprázdňovanie. Znižuje tiež nadmernú produkciu kyselín v žalúdku a pomáha znižovať akékoľvek príznaky porúch trávenia.

Grapefruit

Grapefruit je dobre známy pre svoje diuretické, antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Je to nízkokalorická potravina, ktorá je obľúbená pre svoje zoštíhľujúce účinky. Obsahuje antioxidačné látky, ktoré zlepšujú funkciu obličiek a pomáhajú odstraňovať toxíny močom.

Jeho ľahký prínos vlákniny pomáha zlepšovať trávenie a predchádza nepríjemným pocitom súvisiacim s nadbytočným jedlom. Navyše, vďaka veľkému množstvu vody, ktoré obsahuje, vám môže pomôcť jesť menej počas dňa, čo môže byť pozitívne počas sviatkov a po nich.

7 NAJLEPŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Melón

Veľkú časť zloženia melóna tvorí voda. Vďaka tejto zložke a jej antioxidantom vyniká ako silný tráviaci a detoxikačný prostriedok. Vďaka jeho diuretickému účinku bojuje proti zadržiavaniu tekutín a uľahčuje vylučovanie odpadu močom. Obsahuje vitamíny B komplexu, ktoré sú potrebné na prekonanie telesných funkcií pri určitých excesoch. Navyše, ak došlo ku konzumácii alkoholu, jeho vitamíny a minerály pomáhajú telu prekonať stratu živín spôsobenú dehydratáciou po ich požití. Zlepšuje tiež trávenie dráždivých jedál a neutralizuje prebytočné kyslé šťavy.

Zelené jablká

Konzumácia zeleného jablka každý deň je jedným z mnohých spôsobov, ako detoxikovať telo počas sviatkov. Je to dôležitý zdroj antioxidačných zlúčenín a esenciálnych minerálov, ktoré zlepšením funkcie pečene, obličiek a hrubého čreva zaručujú správnu elimináciu odpadu. Obsahuje vysoké dávky vlákniny, najmä vo svojej šupke, ktorá pomáha liečiť ťažké trávenie. Jeho organické kyseliny regulujú pH žalúdka a zabraňujú nepríjemným pocitom, ako je pálenie záhy.

Slivky

Nesprávna kombinácia potravín, nadmerné množstvo jedla a alkohol sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť nedostatočnú kontrolu črevnej motility. Slivky obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha predchádzať interferencii pri odstraňovaní odpadu. Jej antioxidačné zlúčeniny chránia bunky pred negatívnym vplyvom toxínov z potravy a alkoholu. Je to tiež prebiotické ovocie, ktoré slúži ako „potrava“ pre bakteriálnu flóru, čím posilňuje imunitný systém a črevnú pohodu. Slivky majú mierny protizápalový účinok, ktorý bojuje s opuchom brucha.

7 NAJLEPŠÍCH druhov ovocia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ananás

V tomto ovocí sa sústreďujú všetky potrebné živiny na prekonanie extra tráviacej námahy počas Vianoc: antioxidanty, vláknina, vitamín C a veľa vody. Je to tiež jedno z najviac močopudných plodov. Slúži ako perfektné raňajky alebo občerstvenie na popoludnie, dopoludnie čiako dezert. Môžete si z neho spraviť aj smoothie alebo ho zaradiť do šalátov.

Čo ešte pomôže?

Aby sa vaše telo lepšie vysporiadalo s vianočným hodovaním, je nevyhnutné osvojiť si radu zdravých návykov a vyčleniť im miesto aj počas sviatkov.

Ďalšie tipy:

  1. Pokúste sa pokračovať v bežnej zdravej strave počas dní, ktoré nezahŕňajú sviatočné jedlá. Je dobré zahrnúť ľahko stráviteľné potraviny, ako je varená zelenina, biele mäso, ryby, vajcia, strukoviny, celozrnné výrobky a olivový olej.
  2. Jedzte 3 kusy ovocia denne. Netreba to ale preháňať, aby sa nevynechali ostatné kľúčové živiny.
  3. Vyhýbajte sa pripraveným jedlám, veľmi tučným potravinám a vyprážaným jedlám, ako aj pečivu, smotane, zmrzline, tučnému syru atď.
  4. Ak zostanú zvyšky jedla a sladkosti, je najlepšie ich zmraziť, dobre uskladniť a rezervovať na neskoršiu sporadickú konzumáciu. Zaujímavé môže byť aj zaradenie väčšieho množstva ovocia a zeleniny medzi dezerty a sviatočné jedlá.
  5. Okrem toho je dôležitá fyztická aktivita, dostatočný odpočinok a čo najmenej stresu.
  6. Je potrebné sa vyhýbať aj toxickým látkam ako alkohol a tabak.
Viac o téme: Ovocie ZdravieVianoceDetoxikácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9