Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MASLO, ktoré obsahuje NAJVIAC výživných látok: ZNOVUZRODENÁ pleť i vlasy na počkanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci nie je také populárne ako kakaové a bambucké maslo, skrýva v sebe veľký potenciál. Používa sa v kozmetike, ale aj v medicíne na liečbu kožných ochorení. O akom masle je reč?

Tento rastlinný tuk je bohatý na kyselinu stearovú, olejovú a linolovú. Má zmäkčujúce a vyživujúce vlastnosti. Bežne ho nájdeme v opaľovacích krémoch a funguje aj ako zvlhčovač. Odborníci ho odporúčajú na zrelú pleť a poškodené vlasy, ako sa uvádza na steptohealth.com.

Illipe maslo pochádza zo semien, ktoré klíčia na strome Shorea stenoptera. Jeho koruna je hustá a má kužeľovitý až polguľovitý tvar s visiacimi vetvami. Pochádza z ostrova Borneo v juhovýchodnej Ázii. Orechy stromu poskytujú tuk známy ako borneo loj alebo Illipe. Keď spadnú z vetvičiek, umyjú sa v potoku a sušia na slnku, čím sa pripravia na extrakciu tuku. Pred rafináciou má zelenkastú farbu, keď ňou prejde, zmení sa na svetlohnedú alebo bielu v závislosti od toho, ako podlieha zmene farby. Má jemnú vôňu a krémovú konzistenciu. Ľahko sa emulguje, čo zjednodušuje jeho použitie v prípravkoch na starostlivosť o tvár a vlasy.

Všestranné využitie

Odborníci ho považujú za najvýživnejší typ masla. Dodáva pokožke pružnosť. Dokonale hydratuje, chráni vlasy pred statickou elektrinou a zlým zaobchádzaním spôsobeným vonkajšími vplyvmi. V prípade kučeravých vlasov podporuje tvorbu vĺn a poddajnosť. jedlé, liečebné aj kozmetické využitie. Ako rastlinný tuk sa používa pri výrobe čokolády, pretože nahrádza kakaové maslo. Okrem toho je vhodný aj na prípravu olejov, leštidiel, sviečok a iných látok.

Zlepšuje zdravie vlasov

Pozitívne účinky Illipe na vlasy sú pravdepodobne jeho najvýraznejšou črtou. Presnejšie povedané, vlasom poškodeným slnkom, chemikáliami, lámavým a s tendenciou k tvorbe dredov ponúka intenzívnu hydratáciu. Tento tuk je bohatý na mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré prenikajú do vlasového vlákna a zlepšujú zdravie vlasovej pokožky. Obnovuje ich pružnosť vďaka obsahu kyseliny linolovej. Stačí zmiešať trochu masla s maskou alebo kondicionérom. Prípravok sa aplikuje raz týždenne, nechá sa pôsobiť aspoň 5 minút a na záver sa opláchne vodou.

MASLO, ktoré obsahuje NAJVIAC
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ošetrenie pier

Illipe maslo funguje aj ako balzam na pery a liek na hojenie vredov v ústach. Nájdeme ho ako prísadu v niektorých rúžoch ​​a vo farebných a nefarbených leskoch na pery. Ústa dokonale hydratuje.

Na výrobu mydla

V koncentráciách od 4 do 8 percent sa illipe používa na výrobu mydiel. Odborníci maslo odporúčajú najmä na suchú pokožku.

Prísada do pleťovej vody

Výrobcovia kozmeticky ho často pridávajú do svojich produktov. Tieto výrobky obnovujú elasticitu kožných buniek, posilňujú lipidovú bariéru a uzamykajú vlhkosť.

Illipe maslo verzus iné rastlinné tuky

Rastlinné maslá majú vlastnosti, vďaka ktorým sú jedinečné a špeciálne, pričom závisí od účelu použitia:

  • Bambucké maslo - je dobré na exfoliáciu, prevenciu strií a ochranu pred slnkom.
  • Kakaové maslo - predstavuje priamy transport účinných látok do vnútra pokožky, čím znižuje podráždenie a suchosť.
  • Illipe maslo - aj keď nie je také slávne, hviezdi v zložení mnohých kozmetických prípravkov pre citlivú pleť a v starostlivosti o vlasy.
Viac o téme: ZdravieMasloIllipe maslo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9