Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruky PREČ od KÁVY: Títo ĽUDIA by NEMALI piť kofeínový nápoj, ste medzi nimi aj VY?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Káva je úžasný nápoj, ktorý zvyšuje sústredenie, koncentráciu a nadopuje vás energiou. Neplatí to však u všetkých. Niektorí by sa čiernemu moku mali vyhýbať.

Káva sa dá definovať ako elixír zdravia! Zistilo sa, že znižuje riziko rakoviny prostaty, znižuje riziko srdcového zlyhania a dokonca aj riziko straty sluchu. Aby toho nebolo málo, pitie kofeínového nápoja vám môže dokonca pomôcť schudnúť. Bohužiaľ, pre niektorých ľudí môže mať káva v skutočnosti viac negatívnych vedľajších účinkov ako pozitívnych, ako sa píše na eatthis.com

Čítajte tiež: Veľké CHYBY, ktoré robia 50-tnici: MÝTY urýchľujúce starnutie!

Ľudia s IBS

"Kofeín môže zvýšiť pravidelnosť čriev, vrátane zvýšenia pravdepodobnosti hnačky (hlavný príznak syndrómu dráždivého čreva alebo IBS)," hovorí Angel Planells, MS, RDN, registrovaný dietológ so sídlom v Seattli a bývalý prezident Washington State Academy v Greater Seattle Dietetic Association. "Takže, ak máte IBS, odporúča sa obmedziť/vyhnúť sa kofeínovým nápojom."

Ľudia s glaukómom

Vnútroočný tlak sa zvýšil u ľudí s glaukómom pri konzumácii kávy, ako uviedla nedávna štúdia. Preto sa odporúča obmedziť/vyhnúť sa príjmu, ale je potrebný ďalší výskum.

Ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom

"Všetci vieme, že najlepšie je vyhnúť sa veľkej šálke kávy pred dlhou cestou, najmä, ak sú prestávky na toaletu obmedzené. Príjem kofeínu môže zvýšiť frekvenciu močenia a aj nutkanie na močenie," hovorí Sue Heikkinenová, MS, RD, registrovaná dietologička. "Ak pravidelne nepijete kávu, môžete byť na tento efekt ešte viac citlivejší."

Ruky PREČ od KÁVY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia so srdcovými chorobami, ako sú arytmie

„Keďže kofeín z kávy môže spôsobiť dočasné zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie, je dôležité, aby sa každý, kto má už existujúce srdcové ochorenia, porozprával so svojím lekárom o tom, či/koľko kávy je bezpečné konzumovať,“ hovorí Kelli McGrane MS, RD, registrovaný dietológ a výživový poradca.

Tehotné ženy

"Americká akadémia pôrodníctva a gynekológie odporúča tehotným ženám obmedziť kofeín na 200 miligramov (približne toľko, koľko sa nachádza v dvoch šálkach kávy) denne, aby sa minimalizovalo riziko potratu, predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti," hovorí Heikkinenová.

Na druhej strane, revízia z roku 2020, publikovaná v British Journal of Medicine, však dospela k záveru, že neexistuje žiadna bezpečná úroveň príjmu kofeínu počas tehotenstva. Tehotné ženy by mali príjem kofeínu prediskutovať so svojím lekárom.

Ženy, ktoré dojčia

"Keďže kofeín je stimulant a diuretikum, existuje obava, že dojčiaca matka môže byť ohrozená dehydratáciou," hovorí Planells. "Americká asociácia pre tehotenstvo navrhuje vyhýbať sa kofeínu čo najviac počas tehotenstva a dojčenia."

Ľudia s poruchami spánku

„Je pochopiteľné siahnuť po šálke kávy (alebo viac) po nekvalitnom nočnom spánku, no váš kávový zvyk môže udržiavať cyklus zlého spánku a únavy,“ upozorňuje Heikkinenová. "Aj keď si nemyslíte, že popoludňajšia káva ovplyvňuje váš spánok, skutočne by mohla ovplyvniť jeho kvalitu. Vyhnite sa kofeínu aspoň šesť hodín pred spaním, ako to odporúča Sleep Foundation."

Ľudia s vysokou úrovňou úzkosti alebo tí, ktorí sú náchylní na záchvaty paniky

Kofeín je stimulant, ktorý môže u niektorých zhoršiť úzkosť. Ak pravidelne pociťujete úzkosť alebo záchvaty paniky, vyhýbajte sa radšej kofeínovej káve alebo znížte jej príjem. 

Ľudia s hnačkou

Niektorí sú presvedčení o tom, že rannou šálkou rozhýbu svoje črevá. Hoci na tom niečo môže byť, ak bojujete s hnačkou, ruky preč od tohto nápoja! Radšej siahnite po káve bez kofeínu, ktorá je menej problematická, hoci horúce tekutiny vo všeobecnosti majú tendenciu stimulovať črevá.

Ruky PREČ od KÁVY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia s epilepsiou

Jedna štúdia, hoci s obmedzeniami, zistila, že veľká konzumácia kávy bola spojená so zvýšenou frekvenciou záchvatov. Sú však potrebné ďalšie výskumy. V každom prípade, ak máte epilepsiu, zvážte rozhovor so svojím neurológom o príjme kofeínu.

Zaujme vás: Máte túto krvnú SKUPINU? Pamäť vás bude TRÁPIŤ viac než ostatných, hrozí aj DEMENCIA

Deti do 12 rokov

"Zatiaľ čo kofeín môže každého z nás trochu znervózniť, u detí môže mať pri menších dávkach výraznejšie a dokonca vážnejšie vedľajšie účinky," hovorí McGrane. "Napríklad priveľa kofeínu u detí môže viesť k zrýchleniu srdcovej frekvencie, zvýšeným pocitom úzkosti, ťažkostiam so sústredením a podráždenému žalúdku. Ďalším aspektom, ktorý treba zvážiť, najmä u batoliat, je, že káva môže maskovať signály hladu, takže batoľatá nemusia získať výživu, ktorú potrebujú pre rast a vývoj. A napokon, pamätajte na to, že káva samotná je dosť kyslá a v dôsledku toho môže poškodiť zubnú sklovinu a zvýšiť riziko vzniku zubného kazu.“

Ľudia s gastroezofageálnym refluxom (GERD)

Kofeín môže uvoľniť dolný pažerákový zvierač, čo je chlopňa medzi pažerákom a žalúdkom. To by mohlo spôsobiť, že sa kyslý obsah žalúdka dostane do pažeráka, čo má za následok nepríjemné symptómy GERD. Ak máte GERD, zistite, či vám pomôže prechod na bezkofeínovú verziu.

Viac o téme: KávaZdravieKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9