Máte túto krvnú SKUPINU? Pamäť vás bude TRÁPIŤ viac než ostatných, hrozí aj DEMENCIA

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-04 13:30:00

Ľudí s určitou krvnou skupinou by mohli neskôr v živote potrápiť problémy s pamäťou. To však nie je všetko. Aj myslenie im dá zabrať, čím sa zvýši riziko demencie.

Najhoršie na tom je, že pravdepodobnosť vzniku kognitívnych problémov nie je malá. Konkrétne až o 82 percent vyššiu šancu majú títo ľudia, že budú mať kognitívne problémy, ktoré nakoniec povedú k demencii, v porovnaní s inými, píše sa na thehindu.com. Ide o krvnú skupinu typu AB, ako zistila štúdia, zverejnená v časopise Neurology

Čítajte tiež: Zapíjate TIETO lieky KÁVOU? Chyba, ktorá ZMENÍ ich účinky!

"Naša štúdia sa zameriava na krvnú skupinu a riziko kognitívneho poškodenia," povedala autorka štúdie Mary Cushmanová z University of Vermont, College of Medicine v Burlingtone. "Krvný typ súvisí aj s inými vaskulárnymi stavmi, ako je mŕtvica, takže zistenia zdôrazňujú súvislosti medzi vaskulárnymi problémami a zdravím mozgu."

Štúdia bola súčasťou väčšej štúdie (Reasons for Geographic And Racial Differences in Stroke) s viac ako 30 000 ľuďmi sledovanými v priemere 3,4 roka. Ľudia s krvnou skupinou AB tvorili 6 percent zo skupiny, u ktorej sa vyvinula kognitívna porucha, čo je viac ako 4 percentá zistené v populácii. 

Vedci tiež skúmali hladiny faktora VIII, proteínu, ktorý pomáha zrážaniu krvi. Vysoké hladiny faktora VIII súvisia s vyšším rizikom kognitívnej poruchy a demencie. Ľudia s krvou AB mali vyššiu priemernú hladinu faktora VIII ako ľudia s inými krvnými skupinami.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia demencia Alzheimerova choroba krvná skupina AB

2022-08-04 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia