Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké CHYBY, ktoré robia 50-tnici: MÝTY urýchľujúce starnutie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čas nezastavíme. Pribúdajúcim vekom treba pripustiť, že náš zdravotný stav už nie je, čo býval. Malo by sa s tým niečo robiť, ak sa chceme dožiť vysokého veku. Najmä po 50-tke je potrebné zamerať sa na prevenciu.

Ak sa chcete aj vo vyššom veku cítiť dobre vo svojej koži, mali by ste sa udržiavať vo forme, pravidelne sa hýbať, zdravo sa stravovať a odolávať zlozvykom, ako je pitie alkoholu alebo fajčenie. Chorobám predídete taktiež pravidelnou návštevou lekára. Starostlivosť o telo nie je len skvelou prevenciou, ale je dôležitá pre včasnú diagnostiku a liečbu chorôb súvisiacich s vekom, ako sa píše na eatthis.com.

Podľa odborníkov sa veľa ľudí spolieha na rady, ktoré nájdu na internete.

„Sú presvedčení, že keď sa ich budú držať, budú zdraví. To však pravda samozrejme nie je,“ konštatovala geriatrička Laurie Archbald-Pannoneová.

Veria napríklad tomu, že k dobrému zdravotnému stavu im pomôže konzumácia doplnkov stravy v podobe tabletiek. Ktorým ďalším mýtom by ľudia po 50-tke nemali veriť? 

Čítajte tiež: KVÍZ, vďaka ktorému prežijete HORÚČAVY: Čo robiť, aby organizmus tak NETRPEL?

1. Užívajte aspirín každý deň 

Odborníci varujú, že používanie aspirínu ako denného riedidla krvi už nie je štandardným lekárskym odporúčaním.

Veľké CHYBY, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Väčšina zdravotníkov je presvedčených, že jeho dlhodobé užívanie, ako prevenciu srdcového infarktu alebo mozgovej príhody u zdravých ľudí, je zbytočné,“ tvrdia.

Podľa nich, ak ho používate ako ochranu, no naordinovali ste si ho sami bez toho, aby o tom vedel váš doktor, ohrozujete svoje zdravie. Aspirín denne by ste mali užívať len s vedomím vášho obvodného lekára. 

2. Vyhýbajte sa všetkým sacharidom 

Sacharidy nie sú všetky rovnaké. Zatiaľ čo ultra spracovaným sacharidom a nezdravému jedlu by ste sa mali vyhýbať, ľudia nad 50 rokov môžu mať úžitok z konzumácie zdravých sacharidov, najmä pri cvičení.

Napriek všetkému zostávajú najdôležitejším palivom počas cvičenia s vysokou intenzitou a existuje nespočetné množstvo štúdií, ktoré to potvrdzujú,“ konštatovala registrovaná dietologička Edwina Clarková. 

3. Zdriemnite si 

Výskumníci sa domnievajú, že viac ako 40 percent starších dospelých má chronické problémy so spánkom, z ktorých mnohé nie sú diagnostikované. Zdriemnutie počas dňa môže podľa odborníkov sťažiť nočný spánok.

„Ak to obmedzíte, budete v noci lepšie spať,“ uviedla doktorka Suzanne Bertischová, odborníčka na spánok.

Ak si podľa nej zdriemnete neskoro popoludní alebo večer, ťažko sa vám bude ukladať na nočný spánok a aj ten bude veľmi nepokojný s častým prebúdzaním sa. 

Veľké CHYBY, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Konzumujte doplnky ako náhradu zlej stravy 

Správne vyvážená strava je rozhodujúca pre zdravé starnutie. Doplnky stravy nemôžu napraviť škody spôsobené nezdravým životným štýlom. Podľa internistu Pietra Cohena sú niektorí ľudia presvedčení, že keď si ich dajú, budú zdravší a ochránia ich pred chorobami, no nie je tomu tak.

„Niektorí síce potrebujú špecifické vitamíny alebo doplnky, ak trpia ich nedostatkom, ale pre priemerného zdravého človeka dodržiavanie stravy s množstvom ovocia a zeleniny poskytuje všetky základné vitamíny a minerály,“ konštatoval. 

Zaujme vás: Po tejto POTRAVINE sa CUKOR v KRVI správa INAK: Toto sa stane po jej konzumácii

5. Vyhýbajte sa tuku 

Odborníci sú presvedčení, že zdravé tuky môžu pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a mŕtvici. Najmä 90-te roky boli poznačené diétami, ktoré sa zameriavali na boj s tukom, pričom u niektorých tento fenomén stále pretrváva. 

Tuky vedia byť aj zdravé a pre telo dôležité. Síce majú viac kalórií na gram v porovnaní so sacharidmi a bielkovinami, ale tie nenasýtené sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie. Zistilo sa, že znižujú cholesterol, keď nahradia nasýtené tuky.

„Začleňte do svojho jedálnička zdravé tuky ako je avokádo, olivový olej, orechy, orechové maslá a semená,“ radia odborníci. 

Viac o téme: ZdravieŽeny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9