Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľká CHYBA, ktorú mnohí robia po kúpe VAJÍČOK: Umožníte vstup BAKTÉRIÍ do potraviny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je logické, že jedlo, ktoré si plánujete pred jedením uvariť, najprv umyjete pod tečúcou vodou. Netýka sa to však vajec, inak hrozí kontaminácia!

Rodina Lisy Steelovej chová sliepky už päť generácií. Mladá žena je známa svojím populárnym blogom a stránke na Facebooku, kde zdieľa svoje tipy, čo sa týka hydiny. Ľudia sa jej vraj často pýtajú, či je nutné umyť vajcia po zbere z kurína. Zaujímavá otázka, na ktorú budú chcieť poznať odpoveď aj tí, ktorí kupujú vajíčka z fariem. 

Čítajte tiež: Ranný ZVYK, ktorý vás ZBAVÍ trápenia na záchode: Táto jednoduchá vec VYŽENIE TOXÍNY z tela!

Umývaním k likvidácii ochrannej bariéry

Odpoveď je jasná. Podľa Lisy by sa nemali umývať. Vajíčka sa kladú s prirodzeným povlakom na škrupine, ktorý sa nazýva "kutikula", ako sa píše na agriculture.comTento povlak tvorí akýsi ochranný plášť pred vzduchom a hlavne baktériami z vonkajšieho prostredia. Hoci to nie je ľudským okom viditeľné, vaječné škrupiny sú pórovité. Ak ich umyjete, odstránite tým prirodzenú bariéru. 

Dvojnásobne to platí pre vajíčka, kupované v obchode. Sú už vopred umyté, pričom potom sa na povrch škrupiny nanesie film minerálneho oleja, ktorý zabráni baktériám preniknúť do potraviny. Po ich kúpe preto stačí spraviť jedinú vec: dať ich do chladničky.

Veľká CHYBA, ktorú mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veľké riziko kontaminácie

K Lise sa podľa rd.com pridáva aj Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) a odborníci, podľa ktorých umývanie vajíčok nie je potrebné. Voda sa dostane cez póry do vajíčka a tým doň vtlačí baktérie, ako upozorňuje Amy Leigh Mercreeová, expertka na holistické zdravie. Je pravda, že na povrchu vajíčka sa môžu vytvárať baktérie, no jeho umývaním situáciu ešte viac zhoršíte. 

"Pretože je škrupina taká porézna, zabezpečíte, že sa baktérie dostanú do vnútra potraviny. A to predstavuje už veľké riziko kontaminácie," upozorňuje odborníčka.

Odborníčka zároveň pripúšťa, že čerstvé vajcia z farmy – ktoré neprešli prísnym komerčným umývacím procesom – majú väčší potenciál dostať sa do kontaktu s nečistotami. Hoci ich stále neodporúča umývať, hovorí, že ak to spravíte, uistite sa, že používate teplú vodu a vyhýbate sa mydlu. Ale pokiaľ ide o komerčne predávané vajcia, neumývajte ich.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVajcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9