Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tento NÁPOJ i v menšom množstve ZMENŠUJE mozog: DEŠTRUKTÍVNY vplyv na TKANIVO v orgáne

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čoraz viac sa skloňuje v súvislosti so vznikom neurodegeneratívneho ochorenia. Podľa niektorých vedcov zhoršuje poškodenie mozgu tým, že ho "zmrštuje".

Ak sa rozpoznajú varovné signály demencie v dostatočnom predstihu, môže sa tak predĺžiť kvalita života u pacienta. Skôr zakročí a podnikne kroky k tomu, aby zmiernil príznaky ochorenia. Existujú aj preventívne opatrenia, ktorými možno chorobu oddialiť, hoci v niektorých prípadoch sa jej nemožno úplne vyhnúť. Podľa vedcov by jeden nápoj mohol zhoršiť kognitívne funkcie tým, že zmenší mozog. Takýto účinok by mohlo mať aj menšie množstvo tohto nápoja, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: KVÍZ o duševnej pohode: Viete, ako ZVLÁDNUŤ ťažké situácie a UPOKOJIŤ myseľ?

Znižuje objem mozgu

Hypotézy naznačujú, že veľký mozog je spojený so zvýšenou schopnosťou tolerovať patologické poškodenie. Preto veľmi záleží na jeho veľkosti a teda aj na odvrátení kognitívneho poklesu. Keď sa tento orgán zmenšuje, pacienti môžu očakávať zmeny vo svojich mentálnych funkciách. Jedným z prvých príznakov poklesu je strata pamäti, ktorá sa považuje za kľúčový príznak demencie. 

Health Body Alzheimer's vysvetľuje, že „každý bežný typ demencie začína zmršťovaním mozgového tkaniva, ktoré môže byť obmedzené na určité časti mozgu“. Štúdia ukázala, že mierna až striedma konzumácia alkoholu bola spojená so znížením objemu mozgu. Analýza, ktorú viedli vedci z Pennsylvánskej univerzity, čerpala z údajov od viac ako 36 000 dospelých. Tí upozornili na fakt, že asociácia silnela pri vyšších dávkach alkoholu.

Zodpovedajúci autor štúdie, Gideon Nave, povedal: "Skutočnosť, že máme takú veľkú veľkosť vzorky, nám umožňuje nájsť jemné odchýlky, dokonca aj medzi vypitím polovice piva a jedného piva denne."

Tento NÁPOJ i v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhoda štúdie oproti predchádzajúcim

Zistenia uvedené v časopise Nature Communications predstavujú silný dôkaz, prečo sa zdržať konzumácie alkoholu. Nejde však o prekvapivé zistenie, keďže množstvo iných štúdií skúmalo vzťah medzi alkoholom a zdravím mozgu, hoci výsledky neboli konzistentné. 

Už skôr sa zistilo, že konzumácia veľkého množstva alkoholu môže zmenšiť mozog, ale menšie dávky nemali rovnaký účinok. Dokonca niektoré štúdie naznačujú, že pitie mierneho množstva alkoholu môže chrániť pred chorobou. Predchádzajúci výskum publikovaný v časopise Age and Ageing ukázal, že ľudia, ktorí pijú dva až tri nápoje denne, znížili riziko demencie až o 60 percent. Zistenia sa potom odrazili v nedávnej metaanalýze pozorovacích štúdií, ktoré naznačili, že abstinencia a nadmerné pitie sú spojené s vyšším rizikom ochorenia, zatiaľ čo mierne pitie malo ochranné účinky. 

Profesor Nave však poukázal na to, že predchádzajúcim výskumom chýbali veľké súbory údajov, zatiaľ čo súčasná štúdia bola schopná ich čerpať z MRI mozgu od viac ako 36 000 dospelých v Biobanke. To umožnilo výskumníkom vypočítať objem bielej a šedej hmoty v rôznych oblastiach mozgu.

Henry Kranzler, ktorý riadi Penn Center for Studies of Addiction, dodal: "Tieto zistenia sú v rozpore s vedeckými a vládnymi smernicami o limitoch bezpečného pitia."

Aktuálne usmernenia Národnej zdravotnej služby (NHS) uvádzajú, že mužom a ženám sa odporúča, aby pravidelne nepili viac ako 14 jednotiek týždenne.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9