Tento druh KÁVY obsahuje viac NEBEZPEČNEJ látky: Dajte prednosť radšej inému!

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-06 14:00:00

Veľa ľudí si bez kávy nevie predstaviť svoje ráno či deň. V posledných rokoch sa však rozpútali búrlivé diskusie o tom, či má káva nejaký súvis s rakovinou. Aká je pravda?

Najviac záleží na tom, kde a kedy bola vaša káva vyrobená. Balíček môže obsahovať varovanie pred rakovinou o chemikálii zvanej akrylamid, informuje livestrong.com.

Čítajte tiež: POVLAK na jazyku PREDPOVIE, či je vaše telo CHORÉ: Táto FARBA môže napovedať VÁŽNEJŠÍ stav

V roku 2018, Kalifornský súd rozhodol, že káva predávaná v štáte musí obsahovať štítok, ktorý spotrebiteľov varuje pred prítomnosťou akrylamidu, ktorý je podozrivým karcinogénom. V tom istom roku však Kalifornský úrad pre hodnotenie rizík pre zdravie životného prostredia navrhol nariadenie, ktoré má objasniť, že káva nepredstavuje významné riziko rakoviny a podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by nemala vyžadovať varovania pred rakovinou. 

Dá sa teda piť čierny mok bez obáv, že by spôsobil rakovinu? Viac o tom povedala registrovaná dietologička Ella Davarová, ktorá objasnila, či akrylamid môže poškodiť zdravie a či je potrebné vynechávať svoju každodennú šálku kávy.

Kde sa nachádza? 

Akrylamid je chemikália používaná v mnohých priemyselných odvetviach od výroby papiera, farbív a plastov až po úpravu pitnej vody, hovorí American Cancer Society. Akrylamid sa tiež vyrába prirodzene chemickou reakciou, keď sa určité potraviny zahrievajú pri vysokých teplotách, hovorí Davarová. Podľa American Cancer Society, aj niektoré zo základných potravín, ako hranolky, zemiakové lupienky, potraviny vyrobené z obilnín (ako raňajkové cereálie, sušienky a toasty) a káva obsahujú akrylamid. V prípade kávy sa akrylamid tvorí práve počas procesu praženia.

Je skutočne nebezpečný?

Podľa štúdie z februára 2014 v ​​Nutritional Neuroscience sa niektorí vedci obávajú, že sa akrylamid v strave, tiež klasifikovaný ako neurotoxín, môže v priebehu času postupne hromadiť vo vašom tele a spôsobiť neuropatiu (poškodenie nervov alebo dysfunkciu). Akrylamid bol podľa Americkej spoločnosti pre rakovinu charakterizovaný Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny, ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“.

Niektoré výskumy však zistili, že bolo „zvýšené riziko rakoviny vaječníkov a endometrie u nefajčiarskych postmenopauzálnych ľudí, ktorí konzumujú jedlo a nápoje s vysokým obsahom akrylamidu, ako sú obilniny, zemiakové lupienky, praclíky a káva,“ hovorí Davarová. 

Súvislosť medzi rakovinou a akrylamidom si však vyžaduje ďalší výskum. Doteraz bola väčšina štúdií o rakovinotvorných účinkoch akrylamidu vykonaná na laboratórnych zvieratách s oveľa vyššími hladinami tejto chemikálie, než aké sa nachádzajú v ľudskej potrave, tvrdí FDA. Zatiaľ čo akrylamid môže predstavovať možnú hrozbu pre ľudské zdravie, je potrebný ďalší epidemiologický výskum (štúdie vykonané na skupinách ľudí), aby sa zistilo, či existuje súvislosť medzi hladinami akrylamidu v potravinách a zvýšeným rizikom rakoviny.

"Neexistuje dostatok výskumu o chronickej expozícii a kumulatívnom účinku akrylamidu, " hovorí Davarová. "To znamená, že sa akrylamid zdá byť bezpečný v malých dávkach,'' dodáva.

Podľa American Cancer Society existujúce epidemiologické dôkazy doteraz naznačujú, že akrylamid v potravinách pravdepodobne nezvýši riziko rakoviny u ľudí.

V ktorej káve je viac nebezpečnej látky? 

Množstvo akrylamidu v káve súvisí hlavne so spôsobom jej spracovania.

"Čím viac je výrobok spracovaný z pôvodnej suroviny pomocou praženia, baliacich procesov či pridaných chemikálií na predĺženie jeho trvanlivosti, tým väčšia je šanca, že má vysoký obsah akrylamidu," upozorňuje Davarová. "Hlladiny akrylamidu možno nájsť skôr v neekologických, konvenčne pestovaných a pražených kávových zrnách s trvanlivosťou dlhšou ako šesť mesiacov,'' hovorí.

V skutočnosti produkty, ako instantná káva, ktoré  často vyžadujú viac spracovania, môžu mať obzvlášť vysoký obsah akrylamidu.

Napríklad, výskum v Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny z roku 2013 zistil, že instantná káva môže obsahovať až dvojnásobok akrylamidu ako čerstvo pražená káva. Na druhej strane, v šálke instantnej kávy sa stále nenachádza toľko nebezpečnej látky, aby z toho vznikol nejaký zdravotný problém. Ak sa však stále obávate, vyberte si radšej čerstvo upraženú kávu.

Benefity prevažujú

Hoci sú potrebné ďalšie epidemiologické štúdie, súčasné dôkazy podporujú myšlienku, že obsah akrylamidu v káve je vo všeobecnosti bezpečný. Inými slovami, svoj každodenný obľúbený nápoj nemusíte vylúčiť z vašej rutiny. Zdravotné benefity čierneho moku prevažujú nad jej relatívne nízkym obsahom akrylamidu. 

"Napríklad, káva je plná silných antioxidantov a polyfenolov, ktoré sú spojené s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny a iných chronických ochorení,'' tvrdí Davarová.

To však neznamená, že ju môžete piť neobmedzene. Pitie príliš veľkého množstva kofeínovej kávy môže podľa Harvard Health Publishing zvýšiť krvný tlak a viesť k nespavosti. Pre väčšinu dospelých je v poriadku až 400 miligramov kofeínu denne (približne štyri šálky kávy).

''Môžete obmedziť príjem kávy na jednu šálku denne alebo ju rovno nahraďte inými nápojmi bohatými na antioxidanty, napríklad zeleným čajom,'' radí Davarová.

Fotogaléria


Tagy:
káva akrylamid

2022-03-06 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/LInda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia