Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ranný ZVYK, ktorý vás ZBAVÍ trápenia na záchode: Táto jednoduchá vec VYŽENIE TOXÍNY z tela!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je nepríjemná, bolestivá a bráni vám cítiť sa lepšie a komfortnejšie vo svojej koži. Črevá sú lenivé a nehýbu sa, a keď už k tomu dôjde, prídu bolesti a ťažkosti pri stolici. Zápchu však možno napraviť  jednoduchým každodenným zvykom!

Pri zápche vám pomôže teplá voda po zobudení! Ranná dávka H2O pomáha dodávať živiny do celého tela, regulovať telesnú teplotu a vyplavovať toxíny z vášho systému, podľa Mayo Clinic. Práve táto posledná výhoda – schopnosť pomôcť vyčistiť váš systém – robí z vody taký silný nástroj na zmiernenie zápchy, ako sa píše na livestrong.com.

Čítajte tiež: Tento NÁPOJ i v menšom množstve ZMENŠUJE mozog: DEŠTRUKTÍVNY vplyv na TKANIVO v orgáne

Studenú radšej NIE

Pitná voda pri akejkoľvek teplote (studená, izbová alebo teplá) vás udrží hydratovaných, ale najlepšia na zápchu je teplá tekutina, ako uvádza štúdia Gastroenterology Nursing zo septembra a októbra 2016. Pitie teplej vody na lačný žalúdok nemusí síce znieť ako najvzrušujúcejší ranný rituál, no už jeden pohár vám môže pomôcť naštartovať metabolizmus a rozhýbať črevá.

"Štúdie ukázali, že pitie studenej vody môže znížiť motilitu. Napríklad sa zistilo, že pitie vody s teplotou 2 stupne Celzia potláča žalúdočné kontrakcie v porovnaní s 37 a 60 stupňami Celzia, “ upozorňuje gastroenterologička Elena A. Ivaninaová, DO, MPH.

Dr. Ivaninaová vo všeobecnosti odporúča ľuďom vypiť aspoň 8 šálok vody denne, ale toto množstvo sa líši v závislosti od veku, pohlavia a úrovne aktivity.

Výskum odporúča piť vodu s teplotou medzi 54 a 71 stupňami Celzia, aby ste sa vyhli popáleniu alebo obareniu, podľa štúdie Gastroenterology Nursing z roku 2016. Všeobecným pravidlom je udržiavať teplotu vlažnú alebo o niečo teplejšiu, ale nie veľmi horúcu.

Ranný ZVYK, ktorý vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koľko treba vypiť?

Ako uvádza American College of Gastroenterology, môžete pociťovať pohyby čriev, no i napriek tomu sa objaví zápcha. Každodenná stolica totiž ešte nič neznamená! Hoci chodíte pravidelne na záchod, nemusíte mať úplne vyprázdnené črevá. To je dôvod, prečo je hydratácia dôležitá pre dobré trávenie a prevenciu zápchy. 

Cleveland Clinic odporúča vypiť minimálne 8 šálok vody počas dňa. Ak máte silnú zápchu, mali by ste mať na stole ďalšie 2 až 4 šálky. Toto tvrdenie je v súlade so štúdiou PLOS One z januára 2020, ktorá ukazuje, že pitie minimálne 8 šálok vody denne pomohlo zmierniť zápchu u ľudí so syndrómom dráždivého čreva.

Voda nestačí

Hneď po zobudení je potrebné siahnuť po 1 až 2 prvých pohároch vody, aby sa váš tráviaci trakt naštartoval a začal fungovať. Pozor! Voda sama o sebe nepomôže. Konzumácia veľkého množstva potravín s vysokým obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky) tiež podporí zdravé črevá. Navyše, pitie dostatočného množstva vody je dôležité pri diéte s vysokým obsahom vlákniny, pretože pomáha vláknine, aby prešla cez váš GI trakt pre lepšie trávenie.

Ako vodu oživiť? 

Ak vás obyčajná voda neláka, skúste do nej pridať čerstvo vytlačenú citrónovú alebo limetkovú šťavu. Do rannej vody tak pridáte poriadnu dávku vitamínu C a kyseliny citrónovej. Citróny a limetky tiež pomáhajú pri trávení a zápche, pretože ich kyslosť čistí črevá, podľa štúdie z januára a februára 2021 v ​Journal of Science and Technology​.

Viac o téme: VodaZdravieZápchaStolica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9