Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zvyšujú riziko šírenia METASTÁZ? Šokujúci vplyv ARAŠIDOV na telo tesne po ich KONZUMÁCII

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú skvelé k drinku, pred televízorom, alebo len tak ako chutný snack. Spájajú sa hlavne s Mikulášskym balíčkom a Vianocami. Tentokrát by však mohli arašidy príšť o svoju reputáciu kvôli novej štúdii.

Štúdia vedcov z University of Liverpool identifikovala nové faktory sprevádzajúce predchádzajúce zistenia, že častá konzumácia arašidov u pacientov s rakovinou by mohla zvýšiť riziko šírenia tejto zákernej choroby.

Čítajte tiež: Spoločnosť vás ODSÚDI, no dobre urobíte: Sprchujte sa MENEJ, OCHRÁNITE telo pred VÍRUSMI!

Podporujú šírenie metastáz

Štúdia publikovaná v časopise Carcinogenesis ukazuje, že arašidový aglutinín (PNA)-proteín viažuci uhľohydráty, ktorý sa rýchlo dostane do krvného obehu po konzumácii arašidov-interaguje s bunkami krvnej cievnej steny (endoteliálnymi) za vzniku molekúl nazývaných cytokíny.

Cytokíny, IL-6 a MCP-1, sú známymi promótormi rakovinových metastáz, ako sa píše na news.liverpool.ac.uk. Zvýšená produkcia cytokínov spôsobuje, že ostatné endotelové bunky exprimujú viac adhéznych molekúl na povrchu buniek, čím sú atraktívnejšie pre cirkulujúce nádorové bunky, a tým potenciálne podporujú metastázy.

V predchádzajúcej štúdii zodpovedajúci autor profesor Lu-Gang Yu a jeho kolegovia uviedli, že cirkulujúci PNA sa viaže na špeciálny cukrový reťazec, ktorý sa vyskytuje hlavne na predrakovinových a rakovinových bunkách, a interaguje s väčším proteínom exprimovaným na povrchu nádorových buniek v krvného obehu.

Táto interakcia vyvoláva zmeny vo väčšom proteíne, čo má za následok odhalenie adhezívnych molekúl na povrchu rakovinovej bunky a to spôsobuje, že rakovinové bunky sú lepkavejšie a ľahšie sa prichytia k cievam. Tiež umožňuje rakovinovým bunkám vytvárať malé zhluky, ktoré predlžujú prežitie rakovinových buniek v obehu tela. Mnoho rakovín epitelu sa šíri do iných orgánov cestovaním krvným obehom.

Zvyšujú riziko šírenia METASTÁZ?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Napriek tomu, že je potrebný ďalší výskum, štúdie naznačujú, že veľmi častá konzumácia arašidov pacientmi s rakovinou môže zvýšiť riziko metastatického šírenia, upozorňuje profesor Lugang Yu.

Účinky hneď po konzumácii

Je tu však jedno pozitívum. Štúdia, našťastie, neuviedla žiadny významný vplyv konzumácie arašidov na úmrtnosť na rakovinu. V ďalšej štúdii konzumácia arašidov nemala žiadny významný vplyv na prognózu u mužov s diagnostikovaným karcinómom prostaty. V našej predchádzajúcej štúdii so zdravými dobrovoľníkmi, koncentrácie PNA boli pozorované iba prechodne jednu hodinu alebo niečo po konzumácii veľkej dávky (250 g) arašidov, takže sa môže stať, že „normálna“ konzumácia arašidov prinášajúca nižšie koncentrácie PNA je neškodná.

Napriek tomu zostáva možnosť, že cirkulujúca PNA, prinajmenšom v relatívne vysokých hladinách zistených krátko po veľkej „dávke“ arašidov, by mohla mať významný biologický účinok na cirkulujúce nádorové bunky s potenciálom zvýšeného rizika metastáz. Môže to znamenať, že by sa onkologickí pacienti mali vyhýbať veľmi častej konzumácii arašidov a taktiež by si mali dávať pozor na množstvo.

Túto štúdiu podporil Americký inštitút pre výskum rakoviny.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaArašidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9