Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na CHOLESTEROL vplýva to, čo by ste najmenej čakali: Obyčajná MINERÁLKA ako PROBLÉM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí ju považujú len za vodu s bublinkami. Pritom jej pravidelným pitím môžu v ľudskom tele nastať určité zmeny. Bohužiaľ, nie všetky sú pozitívne.

Zdá sa, že bublinkové vody nikdy nestratia na popularite. Napríklad množstvo vody s oxidom uhličitým, predaného v USA v roku 2009 až 2019, sa podľa údajov spoločnosti Euromonitor International, zaoberajúcej sa prieskumom trhu, zdvojnásobilo.

Čítajte tiež: Stačí sa pozrieť do OČÍ a dozviete sa PRAVDU: ZRAK napovie, či trpíte dlhodobým COVIDOM!

Bublinky sú pre mnohých osviežujúce hlavne v letných mesiacoch. Navyše, dodajú obyčajnej vode „šmrnc“. Stačí si len vybrať nápoj s nulovými kalóriami a sladidlami a máte k dispozícii zdravú vodu.

Čo sa stane s vašim telom podľa livestrong.com, keď budete pravidelne popíjať minerálnu vodu:

Zlepšia sa poruchy trávenia

Pravidelné pitie perlivej vody, ak by ste jej dali prednosť pred obyčajnou z vodovodu, má podľa správy z októbra 2020 v časopise Medicina potenciál zlepšiť črevné ťažkosti. V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 21 ľudí, polovica pila iba sýtenú vodu a druhá polovica pila vodu z vodovodu  po dobu 15 dní.

Na záver štúdie tí, ktorí pili perlivú vodu, mali výrazné zlepšenie tráviacich ťažkostí. Konzumenti vody z vodovodu, bohužiaľ, nemali žiadnu zmenu v ich zažívacích ťažkostiach. Ďalšia výhoda pre ľudí, ktorí pijú perlivú vodu: zápcha sa zlepšila, a to viac ako u konzumentov vody z vodovodu.

Budete mať menšiu chuť do jedla

Pravidelné pitie sýtenej vody zmierňuje chuť do jedla. V malej štúdii s 19 ženami, tie, ktoré pili sýtenú vodu (oproti vodovodnému kohútiku alebo vôbec žiadneho nápoja) po celonočnom pôste, zaznamenali pocit väčšej plnosti, ako uviedol výskum v časopise Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

Zostanete hydratovaní

Podľa recenzie spoločnosti Medicina je pitie šumivej vody rovnako hydratačné ako pitie obyčajnej. Je to preto, že prírodné minerály v šumivej vode pôsobia ako elektrolyty.

Na CHOLESTEROL vplýva to,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nesladená, sýtená voda je skvelý spôsob, ako zlepšiť hydratáciu počas celého dňa,“ hovorí Chris Mohr, PhD, RD a pokračuje: „Výskum ukazuje, že pridanie chuti do tekutiny zlepšuje spotrebu a je to príjemný spôsob, ako vylepšiť normálnu vodu.“

Zostať hydratovaný je kľúčový pre fyzické aj duševné zdravie. Dehydratácia, dokonca aj nízka hladina, môže poškodzovať telo i mozog. Môže viesť k zníženej vytrvalosti pri cvičení, zvýšenej námahe srdca a zhoršeniu koncentrácie.

Môžete byť vystavení škodlivým zlúčeninám

V septembri 2020 Consumer Reports testoval 12 značiek sýtenej vody na štyri špecifické ťažké kovy a 30 PFAS (skratka pre per- a polyfluóralkylové látky). Vedci nezistili ťažké kovy u žiadnej z nich. Našli však PFAS v špecifických príchutiach určitých siedmich značiek.

To znamená, že všetky zistené hladiny PFAS boli výrazne pod dobrovoľnými limitmi stanovenými Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA). PFAS je trieda chemikálií známa aj ako „navždy chemické látky“, pretože sa nerozkladajú a môžu sa hromadiť vo vašom tele a v životnom prostredí. V štúdiách na zvieratách sa zistilo, že PFAS spôsobuje reprodukčné a vývojové problémy a vedie k rastu nádoru. Podľa EPA je u ľudí PFAS spojený s vyšším cholesterolom, problémami štítnej žľazy a imunitného systému a rizikom rakoviny.

Vaše zuby by sa mohli oslabiť

Sóda je zlá pre vaše zuby, pretože eroduje sklovinu a lepiace materiály používané na opravu alebo posilnenie poškodených alebo kazených zubov. Ukázalo sa, že niektoré sýtené vody (dokonca aj obyčajné) môžu mať tiež negatívny vplyv na vaše zuby.

Podľa štúdie v časopise Journal of Clinical and Experimental Dentistry v januári 2020 vedci zistili, že sýtená voda škodí zubnej sklovine viac ako limetková šťava. Je to z toho dôvodu, že voda sýtená oxidom uhličitým je kyslá. Podľa štúdie z januára 2018 v The Korean Journal of Orthodontics majú šumivé vody pH, ktoré sa pohybuje od približne 4,18 do 5,87, aj keď iný výskum naznačuje ešte nižšie hladiny. Bod zlomu, kde sa sklovina začína rozpadať, je pri pH 5,5.

O to horšie, že kyslosť sýtenej vody nezistíte na obale výrobku s nutričnými hodnotami. Pomôže však všeobecné tvrdenie, že čím je voda sýtenejšia, tým je kyslejšia. V štúdii The Korean Journal of Orthodontics výskumníci testovali dve úrovne sýtenej vody („nízku“ a „vysokú“) na extrahovaných zuboch. Zistili, že obe úrovne karbonizácie ovplyvňujú sklovinu a takzvanú mikrotvrdosť, ale karbonizácia na vysokej úrovni je škodlivejšia ako tá na nízkej.

Na CHOLESTEROL vplýva to,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je bez fluoridu

Ďalšou nevýhodou výberu sýtenej vody pred vodou z vodovodu je fakt, že perlivej vode chýba fluorid. Fluoridovaná voda je obzvlášť dôležitá pre zuby malých detí a väčšina vody z vodovodu v USA obsahuje pridaný fluorid. Ak teda vaše dieťa uprednostňuje vodu sýtenú oxidom uhličitým, je to v poriadku - určite mu však tiež dajte vodu, ktorá je fluoridovaná.

Môže vyvolať príznaky hyperaktívneho močového mechúra

Pitie vody sýtenej oxidom uhličitým je spojené s príznakmi hyperaktívneho močového mechúra - stavom, ktorý postihuje takmer štvrtinu dospelej populácie USA a je typický viac u žien ako u mužov.

Príznaky hyperaktívneho močového mechúra zahŕňajú nutkanie na močenie, ktoré môže, ale nemusí prísť s inkontinenciou. Pitie čo len jedného sýteného nápoja týždenne zvýšilo u žien stredného veku riziko stresovej inkontinencie moču, podľa štúdie viac ako 6 000 žien v Medicine. A pitie jedného denne zdvojnásobuje riziko stresovej inkontinencie.

Viac o téme: BublinkyZdraviePrevenciaMinerálna voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9