Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stačí sa pozrieť do OČÍ a dozviete sa PRAVDU: ZRAK napovie, či trpíte dlhodobým COVIDOM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že je možné zistiť, či trpíte dlhodobým Covidom tým, že sa vám pozrú do očí. Ide o užitočný nástroj u ľudí, ktorí nemajú formálnu diagnózu Covid-19, lebo nemajú dôkaz o pozitívnom výsledku testu.

Očné vyšetrenie sa môže stať užitočným novým nástrojom na odhalenie ľudí, trpiacich dlhodobými následkami po prekonaní ochorenia Covid-19, píše thesun.co.uk.

Vedci pod vedením Gulfidana Bitirgena z tureckej univerzity Necmettina Erbakana skúmali poškodenie nervov v rohovke, priehľadnej prednej časti očnej gule, ktorá chráni zrenicu a dúhovku. Zmeny v rohovke boli pozorované pri mnohých ďalších chorobách, ako je diabetes, skleróza multiplex či fibromyalgia. Poškodenie nervov v rohovke je možné detegovať neinvazívnou laserovou technikou nazývanou konfokálna mikroskopia rohovky.

Čítajte tiež: NARASTAJÚ prípady poškodenia PEČENE z užívania DOPLNKOV výživy: Ako tomu PREDÍSŤ?

Pohľad na rohovku odhalí, či vaše problémy súvisia s Covidom

Vedci pomocou tejto metódy vyšetrili 40 ľudí, ktorí predtým mali pozitívny test na Covid a 30 zdravých. U tých, ktorí koronavírusové ochorenie prekonali a mali pretrvávajúce symptómy, zistili vedci vyšší počet dendritických buniek, ktoré sú typom bunky imunitného systému. Podľa vedcov medzi Covidom a poškodením nervov rohovky existuje jasné prepojenie.

Stačí sa pozrieť do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Podľa našich vedomostí je to prvá štúdia, ktorá uvádza stratu nervov rohovky a zvýšenie hustoty dendritických buniek u pacientov, ktorí sa zotavili z Covid-19, najmä u tých s dlhodobo pretrvávajúcimi príznakmi,“ uviedol Bitirgen. „Tieto zistenia korešpondujú s tým, čo vieme o vrodenom imunitmom a zápalovom procese charakterizovaným migráciou a akumuláciou dendritických buniek v centrálnej rohovke pri mnohých imunitne sprostredkovaných a zápalových stavoch," dodal.

Konfokálna mikroskopia rohovky môže mať podľa neho klinickú využiteľnosť ako rýchly objektívny oftalmologický test na hodnotenie pacientov s dlhým ochorením Covid.

Dlhodobý Covid má na svedomí poškodené nervy

To, že Covid-19 môže poškodiť nervy alebo mať na svedomí tzv. periférnu neuropatiu, naznačuje viacero štúdií. Periférny nervový systém je sieť nervov, ktoré ležia mimo centrálneho nervového systému (mozog a miecha). Najčastejšou príčinou periférnej neuropatie je diabetes 1. a 2. typu, lebo v dôsledku vysokej hladiny cukru v krvi sa časom zhoršujú nervy. Spolu s mnohými problémami, ako je necitlivosť v nohách, svalové kŕče a nadmerné potenie, môže periférna neuropatia spôsobiť dvojité videnie alebo iné problémy so zaostrovaním, niekedy s bolesťou očí.

Zistenia boli uvedené v časopise British Journal of Ophthalmology. Dlhodobý covid je zvyčajne diagnostikovaný po vylúčení akýchkoľvek ďalších možných príčin príznakov. Najčastejšie sa pacienti sťažujú na únavu, dýchavičnosť, zahmlievanie pred očami a neprirodzenú zábudlivosť. Vo všeobecnosti je však týchto príznakov až okolo dvesto!

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9