Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V TOMTO ročnom období sme múdrejší: Prekvapivý VPLYV na MOZOG a pamäť!

(Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok slnečných lúčov a vitamínu D v zimných mesiacoch nevplýva negatívne iba na náladu ľudí. Tí podľa najnovšej štúdie môžu dokonca trpieť stratou krátkodobej pamäte.

Málo svetla = slabá pamäť

Vedci z University of Bradford vykonali pamäťové testy na laboratórnych potkanoch. Experimenty ukázali spojitosť medzi nedostatkom denného svetla a stratou krátkodobej pamäte, ako sa píše na dailymail.co.uk. Odborníci podrobili potkanov pamäťovým testom počas toho, ako boli vystavení dlhším a kratším expozíciám svetla. 

„Je možné, že výsledky môžu byť použiteľné aj na ľudí, keďže počas dlhších zím sme náchylnejší na zabúdanie,“ zhodujú sa vedci.

Čítajte tiež: Táto RYBA vám predĺži ŽIVOT až o 5 rokov: Veľký POTENCIÁL vďaka látkam, ktoré sú dôležité pre telo!

Ako uviedla autorka štúdie Gisela Helferová, v letnej sezóne majú zvieratá tendenciu priberať, čo napomáha pri reprodukcii a príprave na zimu. 

„V zime, keď je menej zdrojov jedla a tiež menej svetla, telo vypne všetky druhy funkcií,“ vysvetlila.

Ako dodala, kognitívne procesy, najmä učenie a pamäť, môžu byť v tomto období energeticky náročné.

Vedci vo svoju štúdiu použili niečo, čo sa nazýva nový test rozpoznávania objektov. Potkany umiestnili do komory, kde mohli skúmať najskôr jeden a po čase iný objekt. Vedci pozorovali, koľko času strávili ich skúmaním.

"Ak bola ich krátkodobá pamäť neporušená, strávili pri novom objekte viac času, ako potkany, u ktorých stav pamäte bol narušený. Tie skúmali oba objekty rovnako dlho, pretože sa im zdali nové,“ konštatovala Helferová.

Početné štúdie už predtým ukázali súvislosť medzi zlou stravou a stratou krátkodobej pamäte, ale toto je prvýkrát, keď vedci zistili spojenie medzi poruchou pamäte a ročnými obdobiami.

„Predpokladali sme, že diéta s vysokým obsahom tukov bude mať negatívny vplyv na pamäť, ale zistili sme, že aj zvieratá so zdravou výživou si v krátkom časovom období napríklad v zime, viedli zle,“ konštatovala Helferová.

Nová liečba chorôb? 

Podľa nej je zatiaľ ťažké povedať, do akej miery sa výsledky experimentov vzťahujú na ľudí. 

„Aj keď je potrebný ďalší výskum, tento objav by mohol viesť k novej liečbe mnohých chorôb, ako napríklad depresia, úzkosť, stres, či afektívne poruchy,“ myslí si.

Nová štúdia publikovaná v časopise Physiology and Behavior nadväzuje na predchádzajúci výskum používania svetelnej terapie na ľuďoch. Ten ukázal, že môže zlepšiť kognitívne funkcie po traumatickom poranení mozgu u ľudí.

Čo znamená krátkodobá strata pamäte?

Strata krátkodobej pamäte znamená zabúdanie na veci, ktoré sa nedávno stali, napríklad na konverzácie alebo udalosti. Je normálnou súčasťou starnutia, ale môže tiež naznačovať závažnejšie stavy ako je napríklad demencia. Strata dlhodobej pamäte sa týka zabúdania na veci uložené v dlhodobej pamäti. Prejavuje sa tým, že ľudia zabúdajú dátum narodenia alebo mená členov rodiny.

O svetelnej terapii

Ide o druh terapie, ktorá sa často označuje aj ako LED terapia. Využíva liečivé účinky farieb na ľudský organizmus. Každá farba má iný efekt. Napríklad modré svetlo v sebe ukrýva veľkú silu. Má protizápalové účinky a môže sa využiť ako náhrada slnečného svetla počas chladných mesiacov. Okrem toho, že lieči pokožku, pomáha aj pri liečení depresie.

Viac o téme: ZdravieMozogPamäť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9