Dlhšia ŽIVOTNOSŤ a bezbolestné ZUBY? Žiadny sen, REALITA vďaka LÁTKE na kĺby

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-10 18:00:00

Kolagén si väčšinou spájame s výzorom, s pružnou pokožkou, lesklými a pevnými vlasmi či nechtami. Mnohým určite napadne, že málo kolagénu spôsobuje aj problémy s kĺbmi a bolesti pri pohybe. Vedeli ste však, že úzko súvisí aj so zubami?

Zuby sú fascinujúcou časťou ľudského tela, čo si neuvedomujeme, pokým nás nebolia alebo o ne neprídeme. Vedeli ste napríklad, že jedna z troch základných štruktúr zuba – zubná sklovina – je najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele? Tak ako je na Zemi najtvrdší diamant, tak je v ľudskom organizme najtvrdšia práve táto časť zuba.

Čítajte tiež: VYSOKÝ krvný TLAK sa môže OBJAVIŤ tam, kde by ste to nečakali: Všímajte si túto ČASŤ tváre

Okrem nej sa skladá aj z dentínu a zo zubného cementu.

„Sklovina obsahuje až 90 % minerálnych látok, preto je taká tvrdá. Dentín ich má o niečo menej, 45 – 50 %. Zvyšných 20 % tvorí voda a približne 35 % organická zložka, ktorá pozostáva z 90 % práve z kolagénových vláken. Cement, ktorý je na povrchu koreňa, obsahuje zo všetkých troch tkanív najvyšší podiel organickej zložky. Kolagén sa nachádza aj v kosti, v ktorej je zub upevnený,“ vysvetľuje, prečo je zub tvrdý a koľko obsahuje kolagénu, stomatologička MDDr. Beáta Marčanová zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Kde všade je kolagén?

Kolagén je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá bielkovina. Má vláknitú štruktúru a nachádza sa v podstate všade - v kostiach, šľachách, väzoch, cievach aj v slizniciach a pokožke.

„Jeho úlohou je tkanivá spevňovať, posilňovať a regenerovať, to sa týka aj zubov a ďasien,“ vysvetľuje stomatologička. „A možno vás prekvapí, že tvorí až šesť percent telesnej hmotnosti,“ dopĺňa zaujímavosť Katarína Demetriou z Pharma MKL.

V zuboch sa začína tvoriť už v prvých týždňoch vývoja plodu v maternici. Ak sa tento fyziologický proces v tehotenstve z akéhokoľvek dôvodu naruší, môže to mať v budúcnosti následky.

Zuby na úteku a ďalšie problémy

Dôsledky nedostatku kolagénu však môžeme pociťovať, aj keď je počas tehotenstva všetko v poriadku. Lebo príroda to vymyslela tak, že jeho produkcia v našom organizme s pribúdajúcimi rokmi klesá. A toto sa začína už niekde okolo tridsiatky...

Ako sa môže nedostatok kolagénu prejaviť na stave chrupu?

Kolagén je hlavnou bielkovinou ďasna, kde tvorí až 60 % z celkového množstva proteínov. Veľkú dôležitosť má v spojivovom tkanive ďasna, kde plní nezastupiteľnú funkciu pri fixovaní zuba v zubnom lôžku. Keď je toto spojenie oslabené, dochádza k rôznym patológiám od kývania zubov cez väčšiu predispozíciu k tvorbe parodontálnych vačkov až k strate zubov,“ upozorňuje zubárka na možný nepríjemný vývoj.

S poruchou tvorby kolagénu súvisia napríklad aj vývojové anomálie tvrdých zubných tkanív postihujúce len zuby alebo sa môžu vyskytovať v kombinácii s celkovými ochoreniami.

„Závažné formy postihujúce len zuby sú anomálie v štruktúre zubných tkanív - ochorenie dentinogenesis imperfecta, dentínová dysplázia, odontodysplázia -, ktoré sa prejavujú zmenou sfarbenia od žltej cez sivú až po hnedú farbu, zmenou tvaru, často krátkymi koreňmi, nižšou pevnosťou a s tým súvisiacou vyššou lámavosťou a vyššou náchylnosťou na vznik zubných kazov,“ vysvetľuje ďalej MDDr. Marčanová z Dr. Martin.

Zdroje prírody a vedecký pokrok

Čo s tým? Určite netreba plakať, ale vziať rozum do hrsti a využiť ďalšie zdroje kolagénu, ktoré nám príroda ponúka. Už naši starí rodičia vedeli, aké dôležité pre zdravie sú ryby a mäsové vývary či huspenina. Lekárka však upozorňuje, že na to, aby sa kolagén dokázal do tela vstrebať, musíme mať aj dostatok vitamínu C. Možno si z hodín dejepisu či biológie pamätáte na „chorobu námorníkov“ skorbut, ktorým pre chýbajúci vitamín C krvácali ďasná, vypadávali zuby a redli kosti. Nespôsoboval to však len nedostatok vitamínu C, ich stav súvisel aj s nedostatkom kolagénu.

Okrem zdravej stravy a zdravého pohybu, ktoré sú v podpore tvorby kolagénu nenahraditeľné, je dnes vďaka vede a technike k dispozícii mnoho rôznych foriem na jeho dopĺňanie. Existujú tabletky, prášok, injekcie, nájdete ho aj ako súčasť nápojov...

Modernou alternatívou je takzvaný hydrolyzovaný kolagén, ktorý vzniká rozštiepením vláken kolagénu na menšie časti, nazývané peptidy, ktoré sa do tela dokážu rýchlejšie vstrebať a využiteľnosť v organizme je rýchlejšia. Práve túto formu kolagénu dnes odporúčajú výživoví poradcovia najčastejšie,“ hovorí MDDr. Beáta Marčanová.

Kolagén by mal byť v čo najčistejšej forme bez rôznych prídavných látok, ktoré znižujú jeho dávku v prípravku,“ radí Katarína Demetriou z kozmeticko-farmaceutickej spoločnosti Pharma MKL, ktorá má v portfóliu hydroizolovaný kolagén Optimal Plus F – PRO Collagen. „Aby mal kolagén maximálny účinok a blahodarné účinky na zdravie, je dôležité urobiť si z jeho dopĺňania každodennú rutinu.“

Za dostatočné množstvo kolagénu sa dlhou životnosťou a bezbolestnou funkčnosťou odmenia nielen zuby a ďasná, ale aj svaly, kĺby a, samozrejme, aj krásne svieži zovňajšok a zdravé vlasy.

Fotogaléria


Tagy:
zuby kolagén

2021-08-10 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia