Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spoločnosť vás ODSÚDI, no dobre urobíte: Sprchujte sa MENEJ, OCHRÁNITE telo pred VÍRUSMI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V horúcich letných mesiacoch sa nám žiada sprchovať aj viackrát denne. Voda nás osvieži, zmyje nečistoty aj pot. Po sprche sa cítime ako znovuzrodení. Je však denné sprchovanie zdravé?

Väčšina z nás sa sprchuje raz alebo viackrát za deň. Je to v dnešnej dobe považované za samozrejmosť a nutnosť. Ten, kto to nerobí, spoločnosť ho odsúdi. Ale položili ste si už otázku, či je sprchovanie každý deň zdraviu prospešné? V skutočnosti nám časté sprchovanie nerobí žiadnu službu, pokiaľ ide o náš vzhľad a dokonca ani o zdravie, ako sa píše na brightside.me. Čo sa stane, keď sa začnete sprchovať každý druhý deň?

Čítajte tiež: NARASTAJÚ prípady poškodenia PEČENE z užívania DOPLNKOV výživy: Ako tomu PREDÍSŤ?

1. Budete menej vystavení infekciám

Možno si myslíte, že sprchovať sa každý deň, niekedy aj dvakrát je zdravšie, ako sa umývať raz za dva dni, no opak je pravdou. Časté sprchovanie môže narušiť rovnováhu mikroorganizmov na koži. Tá je potom menej chránená a náchylnejšia na infekcie. Telo potrebuje určitú stimuláciu baktériami a príliš časté umývanie môže oslabiť imunitný systém a jeho schopnosť chrániť pred vírusmi.

2. Pokožka sa vám za to poďakuje

Dlhé, horúce sprchy vás zrelaxujú a zanechávajú pokožku čistú, ale môžu tiež prispieť k jej predčasnému starnutiu. Pokožka je pokrytá tukovou vonkajšou vrstvou, ktorá ju zvlhčuje. Časté umývanie a drhnutie odstraňuje túto ochrannú vrstvu a zanecháva ju podráždenú, vráskavú a suchú.

3. Vlasy začnú rásť rýchlejšie

Akokoľvek to znie čudne, každodenné umývanie vlasov spôsobuje, že vyzerajú mastnejšie a bez života. Je to preto, že sa tak odstraňuje vonkajšia vrstva kožného mazu, ktorá slúži ako ochranný štít pred poškodením. Póry začnú produkovať ešte viac tejto látky, čo spôsobuje, že pokožka hlavy je podráždená a svrbí. Upchaté póry zabraňujú rastu nových vlasov.

Spoločnosť vás ODSÚDI, no
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Môžete schudnúť

Ak sa po jedle zvyknete vždy osprchovať, robíte chybu. Trávenie jedla vyžaduje správny prietok krvi do žalúdka. Keď skočíte po jedle hneď do sprchy, poklesne vám telesná teplota, čo naruší trávenie. Ak to robíte pravidelne, môže sa stať, že sa váš tráviaci systém poškodí a vy začnete priberať.

5. Budete menej náchylní na alergické reakcie

Príliš časté sprchovanie môže spôsobiť nepríjemné alergie. Keď je kyslé prostredie pokožky narušené, znižuje sa jej schopnosť bojovať proti vonkajším podnetom. Po zmytí všetkých nečistôt z pokožky imunitný systém zlenivie, čo môže viesť k alergiám, astme a dokonca aj k cukrovke.

6. Je to lepšie pre vaše reprodukčné zdravie

Rovnako ako naša pokožka, aj jemná oblasť okolo intímnych partií potrebuje svoju bakteriálnu rovnováhu, aby zostala zdravá. Voda, ktorou sa umývame, môže obsahovať ťažké kovy a iné škodlivé látky, nehovoriac o množstve parfumov a umelých prísad, ktoré sú prítomné v mydlách a sprchových géloch. Vystavovanie sa týmto chemikáliám denne môže narušiť dobré baktérie vo vašich intímnych partiách, spôsobiť svrbenie, podráždenie a rôzne infekcie.

Viac o téme: SprchaZdravieSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9