Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NAJEFEKTÍVNEJŠÍ spôsob prípravy RYŽE, pri ktorom nehrozí OTRAVA: Minimálne nebezpečenstvo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zbavíte sa nebezpečnej látky, ktorú obsahuje a ešte k tomu ušetríte. Reč je o arzéne, ktorý sa nachádza v jednej z najčastejšie konzumovaných jedál na svete. Ako si vychutnať ryžu bez toho, aby uškodila? 

Nebezpečná látka

Ryža obsahuje spomedzi ostatných obilnín desaťkrát viac anorganického arzénu, ako sa uvádza na sciencealert.com. Preto sa považuje za potravinu, ktorá môže byť nebezpečná. Môže za to spôsob jej pestovania na zaplavených poliach. Arzén sa totiž vyskytuje v pôde, z ktorej vďaka väčšiemu množstvu vody ľahšie absorbuje rôzne organické i neorganické látky. Hlavne podzemná voda je najviac kontaminovaná a predstavuje hrozbu. Tá sa využíva na zavlažovanie ryžových polí. 

Čítajte tiež: MINERÁL, z ktorého bude váš chrup profitovať: Ochranný ŠTÍT pred zubným kazom!

V niektorých krajinách si uvedomujú tento fakt a na hroziace nebezpečenstvo už zareagovali prísnymi reguláciami, ktoré podmieňujú výskyt ryže na trhu. Hoci sa to týka aj krajín Európskej únie, stále sa k nám dostáva ryža, ktorá nie je úplne bezchybná. Arzén..zdravotné problémy.....

Najefektívnejší spôsob prípravy

V súčasnosti existuje niekoľko spôsob, ako znížiť hladinu neorganického arzénu v ryži. Najjednoduchšie je preplachovanie ryže. Mnoho spôsobov varenia ju pripravujú o prospešné živiny. Existuje tá najlepšia? To sa snažili zistiť vedci zo Sheffieldskej univerzity vo Veľkej Británii, ktorí skúmali viaceré metódy prípravy ryže. Prostredníctvom testu chceli odhaliť, ktoré z nich odstránia najviac arzénu, pričom by ryža neprišla o množstvo živín. Postupy boli rôzne a odlišovali sa podľa toho, o aký druh varenej ryže ide. 

NAJEFEKTÍVNEJŠÍ spôsob prípravy RYŽE,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledok testu bol jednoznačný. Vedci tvrdia, že najefektívnejším spôsobom, pri ktorom sa odstráni arzén z ryže a zároveň sa zachovajú nutričné látky v potravine, je predváranie s absorpciou.

Postup najefektívnejšieho spôsobu prípravy ryže:

  1. Do hrnca nalejte vodu – 4 šálky vody na 1 šálku ryže. Následne priveďte do varu.
  2. Pridajte ryžu a varte 5 minút. 
  3. Do vody sa uvoľní arzén. Túto vodu vylejte.
  4. Do hrnca s ryžou nalejte čerstvú vodu. Varte ryžu tak, ako zvyčajne.

V čom je výnimočná? 

Tento spôsob prípravy má viacero výhod. Údajne ide o najefektívnejší pri odstraňovaní arzénu z hnedej a bielej ryže. Ocenia ho hlavne rodičia, keďže ide o bezpečnú prípravu ryže pre deti. Potravina tak obsahuje oveľa menšie množstvo škodlivých látok. Aby toho nebolo málo, tento spôsob nepripraví ryžu o cenné látky a taktiež šetrí náklady na vodu, čas i energiu, ako potvrdzuje vedúci autor štúdie Manoj Menon. 

Viac o téme: Varenie ZdraviePrípravaRyžaArzénPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9