Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mávate často UPCHATÝ nos? Čo sa vám tým v skutočnosti telo snaží NAZNAČIŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Upchatý nos vie poriadne znepríjemniť život. Väčšinou sa spája s prechladnutím a nádchou. Za upchatím môže byť aj alergia, polypy v nose, či problém s nosovou prepážkou. Ako sa tejto nepríjemnosti zbaviť?

Prečo sa v noci upcháva nos?

Prechladnutie a nádcha bývajú hlavne v jesenných mesiacoch príčinou upchatého nosa. Opuchnutá sliznica vám znemožní voľne dýchať. Počas dňa, keď sedíte alebo chodíte, hlien odteká, keďže funguje gravitácia, ako sa vysvetľuje na menshealth.com.

Akonáhle si však ľahnete, opuch sliznice zosilnie a vy nemôžete dýchať,“ vysvetlila alergologička Lakiea Wright z nemocnice Brigham and Women’s Hospital.

Ako dodala, aby sa vám lepšie dýchalo, mali by ste prísť na to, čo upchatie nosa spôsobuje. Môže ísť o nádchu, alergiu, alebo ochorenie nosnej dutiny. Až potom môžete podniknúť kroky, aby ste túto nepríjemnosť odstránili.

Čítajte tiež: Choré ČREVÁ prezradia tieto SIGNÁLY: 7 nenápadných znakov, že volajú o pomoc!

Alergia ako dôvod

Ak máte alergiu, noc môže byť pre vás obzvlášť náročná. 

„Vaše žírne bunky začnú byť počas spánku aktívne a začnú produkovať histamín,“ konštatovala alergologička Wrightová.

Telo sa tak pokúša zbaviť alergénu. Môže to však zároveň prispieť k tvorbe hlienu a k zhoršeniu upchatia. Keď vám lekár nepredpíše lieky a váš nos je upchatý len cez noc, zvážte kúpu voľne predajných liekov, ktoré užijete tesne predtým, ako sa uložíte na spánok.

Plný nos z nachladnutia alebo chrípky

„Keď ste chorí, krvné cievy v nose sa vám otvárajú viac ako zvyčajne a dekongestíva ich sťahujú,“ konštatovala odborná asistentka na oddelení klinickej farmácie na Farmaceutickej fakulte UCSF Crystal Zhouová.

Mávate často UPCHATÝ nos?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vysvetlila, keďže tieto lieky majú schopnosť zužovať krvné cievy v celom tele, môžu zvýšiť krvný tlak. Ich používanie môže byť rizikové pre pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami.

Ako uľaviť upchatému nosu bez použitia liečiv?

  • Neležte rovno. Podložte si hlavu vankúšmi.
  • Pite viac vody, hydratujte. Ak máte nos upchatý hlienom, dostatok tekutín vám pomôže sa ich zbaviť.
  • Použite soľný sprej do nosa. Má protizápalové vlastnosti. Striekajte si ho do nosa niekoľkokrát denne aj pred spánkom.
  • Zvážte výplach nosa. Zaobstarajte si nosnú kanvičku. Potom vám len stačí prevarená mierne teplá voda a morská soľ.

Ak chcete použiť dekongasíva

Dekongestíva sú lieky, ktoré znižujú nadmerné prekrvenie nosovej sliznice, znižujú opuch a tvorbu hlienov. Používajú sa najmä vo forme kvapiek a sprejov. Nemali by sa ale používať dlhodobo, pretože môžu spôsobiť závislosť a poškodiť sliznicu. Existujú dva typy OTC dekongestív, obe sťahujú krvné cievy.

Pseudoefedrín je liek, ktorý lekárnici musia držať pod kontrolou a zaznamenávať jeho nákup, pretože sa dá zneužiť na výrobu drog. 

Nielenže sťahuje cievy, ale tiež pôsobí na pľúca, otvára ich a tým zlepšuje dýchanie,“ konštatovala Zhouová.

Fenylefrín, je ďalší typ dekongestíva, ktorý je voľne dostupný. Stiahne cievy, no nemá taký účinok na pľúca ako pseudoefedrín.

Oba lieky vám pomôžu pri upchatom nose. Jediný problém je v tom, že ide o stimulanty, takže je možné, že budete mať problém zaspať.

Viac o téme: ZdravieUpchatý nos
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9