MINERÁL, z ktorého bude váš chrup profitovať: Ochranný ŠTÍT pred zubným kazom!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-07 14:30:00

Zdravie ústnej dutiny by malo byť našou prioritou. Ak nie sú zuby a ústa v poriadku, telo môže mať veľký problém. Okrem bežných dentálnych ochorení vám môžu ohrozovať choroby srdca. Ako sa správne starať o ústnu dutinu?

Október bol mesiacom dentálnej hygieny. Zubári a dentálni hygienici apelovali na ľudí, aby svojim zubom venovali pozornosť. Podľa nich je starostlivosť o ústa dôležitou súčasťou života. 

„Každý vie, že zuby si treba umývať minimálne dvakrát denne, používať dentálnu niť, medzizubnú kefku. Nie všetci to ale dodržujú. Neuvedomujú si, že neškodia len svojim zubom, ale aj celkovému zdraviu,“ konštatoval Steven Barefoot zo spoločnosti DentaQuest v Bostone.

Čítajte tiež: Chutný spôsob, ako PORAZIŤ vysoký krvný tlak: Vášmu SRDCU sa uľaví vďaka tejto strave!

Kazy a zápaly ďasien spôsobujú bolesť, nepríjemný dych, ale aj problémy s jedením a rozprávaním, ako sa uvádza na medicaldaily.com

„Preto je dôležité chodiť na pravidelné prehliadky a dentálnu hygienu,“ myslí si Jared Cox z Today's Family Dentistry.

Pozor na to, čo jete

Konzumácia nesprávnych jedál môže poškodiť zdravie ústnej dutiny. Podľa Barefoota, ak chcete mať zdravé zuby, mali by ste sa vyvarovať spracovaným potravinám a sladkým jedlám.

Jedlá a nápoje s množstvom cukru a sladidiel spôsobujú, že sa v ústach množia baktérie, ktoré sú spúšťačom ochorení zubov a ďasien,“ vysvetlil.

Ako dodal, mali by ste sa vyhnúť aj konzumácii žuvačiek, tvrdých cukríkov a hrozienok, pretože sa lepia na zuby a môžu ich poškodiť. Pozor by ste si mali dať aj na pitie sladených bublinkových nápojov, kávy a čierneho čaju. 

Netreba zabudnúť, že zuby potrebujú dostatok vápnika. Ak ho telo nedostáva z potravy, mali by ste mu ho dodať v podobe liečiv. Na trhu ich je dostatok,“ povedal Barefoot.

Ako si posilniť zuby? 

Aj keď nesprávne potraviny môžu zuby poškodiť, konzumáciou určitých jedál ich ochránite. 

„Začnite tým, že budete piť veľa vody. Uprednostniť by ste mali fluoridovanú,“ konštatoval Barefoot.

Mliečne výrobky, ako sú syry a mlieko, sú tiež skvelým zdrojom vápnika a podporujú zdravie zubov. Váš jedálniček by mal obsahovať ryby, zelenú listovú zeleninu, hrozno, zelený čaj, jedlá s vysokým obsahom vlákniny, orechy a semená.

„Mandle, arašidy, kešu sú plné vápnika a fosforu. Ide o vitamíny dôležité pre zdravé zubov,“ vysvetlil.

Vápnik je minerál, ktorý telo potrebuje k mnohým funkciám. Je základnou stavebnou zložkou kostí. Ak ho má telo dostatok, kosti sú pevné a zdravé. Zároveň bojuje so zubným kazom, spevňuje zubnú sklovinu. 

Dajte prednosť zdravému sladidlu

Ak neviete odolať chuti na sladké, zubní lekári odporúčajú, aby ste pred rafinovaným cukrom dali prednosť zdravému sladidlu xylitolu. Žuvaním žuvačiek, ktoré ho obsahujú, zredukujete množstvo baktérii, ktoré sa nachádzajú v ústach. Xylitol, alebo brezový cukor je druh prírodného cukru. Vyzerá a chutí takmer ako klasický kryštalický cukor, no oproti nemu má mnoho zdravotných výhod. Okrem toho, že sa z neho nepriberá, napomáha vylučovaniu a má pozitívny vplyv na zdravie zubov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby hygiena prevencia

2020-11-07 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia