Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Radšej „držte jazyk za zubami“: Potraviny, ktoré by ste NIKDY nemali jesť surové!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí ani len netušia, čo všetko môže organizmus vychýliť z rovnováhy a obrátiť žalúdok naruby. Napríklad konzumácia bobúľ, z ktorých gazdinky rady pripravujú chutný sirup. Alebo aj obľúbená ingrediencia z ázijských jedál.

Baza čierna

Hoci vyzerajú bobuľky bazy čiernej lákavo a zdravo, do úst ich radšej nevkladajte. Surové totiž predstavujú riziko pre váš tráviaci trakt! Obsahujú toxín sambunigrín, ktorý môže byť príčinou otravy. Sprevádzajú ju hnačky, vracanie či zimnica. Odborníci radia zahriať bazovú šťavu na krátky čas na viac ako 80 stupňov Celzia, aby došlo k likvidácii škodlivín. Ďalšou užitočnou radou je správne načasovanie zberu bobúľ, ktoré by ste mali oberať až vtedy, keď sú úplne dozreté. V nedozretých je totiž koncentrácia škodlivého toxínu vyššia.

Čítajte viac: Slnečnicové semienka, zradný dar prírody? Pod šupkou číha riziko, ktoré sa vám môže vypomstiť

Zelená fazuľka

Určite ste už počuli o tom, že zelenina stráca dlhým skladovaním alebo tepelnou úpravou živiny, preto je najlepšie konzumovať ju čerstvú a surovú. Na zelené fazuľky sa však vzťahuje výnimka. Obsahuje totiž toxickú bielkovinu fazín, ktorá vyvoláva bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie a hnačky. Po konzumácii väčšieho množstva surovej zelenej fazule môže dôjsť dokonca aj k smrteľnej otrave, najmä u detí. Zelenú fazuľku by ste mali variť vo vode minimálne 10 minút, píše magazín Stern.de. Po tomto čase by malo dôjsť k zničeniu problematického toxínu.

Kuracie mäso

Pred konzumáciou musí byť kuracie mäso riadne tepelne upravené. V opačnom prípade sa môžete otráviť. V mäse sa nemusia nachádzať len baktérie salmonely, ale aj baktérie kmeňa Campylobacter či E. coli. Po infikovaní riskujete veľmi nepríjemné črevné problémy – hnačky, vracanie, brušné kŕče aj horúčky. Podľa odborníkov by mali na zničenie škodlivých baktérií stačiť dve minúty, počas ktorých je potravina ohriata alebo varená minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Fazuľové klíčky

Ak si myslíte, že klíčky zakúpené v obchode sú určené na priamu konzumáciu, mýlite sa! Dobre si prečítajte informácie na obale! Často v nich nájdete upozornenie, že by ste fazuľové klíčky nemali konzumovať surové, pretože môžu byť kontaminované nebezpečnými baktériami.

Vajcia

Hovorí sa, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. Ale ako spotrebitelia nakladajú so stokrát opakovanou pravdou? Konzumácia surových vajec môžu byť riziková, no napriek tomu ľudia znova a znova zabúdajú na známe varovanie - surové vajcia môžu byť zdrojom salmonely. Pozor by ste si mali dať na jedlá obsahujúce surové vajcia, napríklad majonézu.

Radšej „držte jazyk za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Surová múka

Aj múka môže obsahovať patogény! Preto by ste nemali konzumovať nedopečené koláče alebo podomácky vyrobené sušienky, ktoré obsahujú surovú múku.

Rebarbora

Listy a zelené časti rebarbory obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá môže vyvolať tráviace ťažkosti a zanechať nepríjemný trpký pocit v ústach. Pôsobením tepla však obsah kyseliny šťaveľovej v tejto zelenine klesá a stáva sa ľahšie stráviteľnou. Preto ju pred konzumáciou tepelne upravte.

Viac o téme: OtravaSurové potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9