Končiaci dátum spotreby môže zmýliť: Takto spoznáte, či sú potraviny skutočne pokazené!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-31 10:45:00

Mnohí ľudia potraviny po dátume spotreby vyhadzujú, pretože ich považujú za pokazené a nevhodné na konzumáciu. Sledovať dátum spotreby však nie je najspoľahlivejší spôsob, ako hodnotiť kvalitu jedla, odhaľujú experti.

Ako najlepšie zistíte, či sú potraviny ešte konzumovateľné? Dátum spotreby na obale nie je jediným ukazovateľom čerstvosti potravín, píše Iflscience.com. Dátumy spotreby sú totiž odvodené od približných odhadov a reflektujú najmä obdobie garantovanej kvality potravín.

Čítajte viac: Jesť či nejesť naklíčené zemiaky? Doktorka prezradila, kedy môžu byť jedovaté

Vyhodiť potraviny po dátume spotreby nemusí byť rozumné, pretože mnohé produkty si svoje kvality zachovávajú aj po ňom. Ako sa v tom teda vyznať a neriskovať zdravie? Veľmi často sa stáva, že nám v chladničke ostanú vajíčka po dátume spotreby. Keďže škrupina vajíčka je mierne pórovitá, pod škrupinu vajíčka časom dokáže prenikať vzduch. Keď vajíčko vložíte do misky s vodou a na hladine sa udrží, už by ste ho nemali konzumovať, radia odborníci.

Ďalšou potravinou, ktorú ľudia niekedy konzumujú s obavami, je jogurt. V uzavretej nádobe môže byť uchovaný jeden až tri týždne. Či je ešte čerstvý, spoznáte pomerne jednoducho. Keď začnú živé bakteriálne kultúry zomierať, kvalita jogurtu sa znižuje – spoznáte to podľa toho, že sa na povrchu jogurtu koncentruje kvapalina a vytvára pleseň.

Konzumovať skazené mäso nie je práve lákavá predstava. Ak napríklad hovädzie mäso stráca čerstvosť, začne byť slizké, na dotyk aj pohľad lepkavé. Zároveň nepríjemne zapácha. Také mäso by ste rozhodne nemali skladovať, ale bez váhania vyhodiť. Na skazenosť surového mäsa tiež jednoznačne poukazujú zmeny jeho farby.

Podobným spôsobom ohlasujú svoj koniec trvanlivosti aj ovocie a zelenina. Na skazenosť týchto potravín upozorňuje najmä mľandravosť, pleseň, prípadne kvasný zápach. Na konzumáciu takýchto plesnivých jedál ani nepomýšľajte, pretože obsahujú aflatoxíny, ktoré pôsobia na ľudské telo ako jed. Sú karcinogénne a v organizme dokážu pretrvať, uvádza na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR).

Fotogaléria


Tagy:
potraviny skazené jedlo

2018-08-31 10:45:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia