Slnečnicové semienka, zradný dar prírody? Pod šupkou číha riziko, ktoré sa vám môže vypomstiť

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-15 15:30:00

Slnečnicové semienka v sebe ukrývajú silu leta, aj preto sú skvelou potravinou v čase nedostatku, teda zimy. Treba ich však konzumovať opatrne. Každé jedno zrnko je totiž malou kalorickou bombou, ktorá je pripravená explodovať v podobe zväčšenia objemu vašich tukových zásob.

Vďaka vysokému obsahu mastných kyselín sú slnečnicové semená ideálnym produktom na výrobu oleja. Mnohí ľudia ich však radi pridávajú aj do pečiva, jogurtu alebo šalátov, prípadne konzumujú surové. Jednorazovo by ste však nemali zjesť viac ako dve polievkové lyžice slnečnicových semien, majú totiž privysoký obsah kalórií a niektorých rizikových živín.

Čítajte viac: Zelená lahôdka, ktorá zaváňa skrytým rizikom: Pred konzumáciou s ňou urobte toto!

Pri kúpe slnečnicových semien dbajte o to, aby neboli spracované – napríklad pražené alebo solené. V zásade platí, že aj zdravá potravina môže vo veľkom množstve uškodiť a pri slnečnicových semienkach to platí dvojnásobne. Tridsať gramov surových slnečnicových semien obsahuje približne 175 kalórií, čo je približne desať percent priemerného odporúčaného kalorického príjmu na deň.

Neprežeňte to s nimi!

Okrem polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín obsahujú aj nasýtené mastné kyseliny s potenciálom zvyšovať cholesterol. Problémy však môžu spôsobovať aj iné látky obsiahnuté v slnečnicových semenách: v 150 gramoch semien sa nachádza viac ako 1,6 miligramu fosforu, čo predstavuje až 232 percent odporúčaného denného príjmu tohto stopového prvku. V rovnakom množstve nájdete aj prebytok selénu, resp. 111 mikrogramov, čo je 202 percent odporúčaného denného príjmu selénu. Nadmerný príjem týchto živín môže viesť k zdravotným problémom. V prípade fosforu ku kalcifikácii mäkkého tkaniva. Toxicky pôsobí aj nadbytok selénu – vyvoláva únavu, podráždenosť, kožné vyrážky, lámavé vlasy a nechty.

Okrem vysokého obsahu mastných kyselín sú slnečnicové semienka aj dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Podľa portálu Livestrong.com je ich prednosťou je vysoký obsah vitamínu E, vitamínov skupiny B a fytochemikálií, ako cholín, arginín a lignany, ktoré organizmus chránia pred rakovinou a kardiovaskulárnymi chorobami.

Fotogaléria


Tagy:
slnečnicové semienka

2018-09-15 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia