Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pitiu surových vajec sa radšej vyhnite: Viac zdravotných výhod získate, keď budú tepelne upravené

(Zdroj: GettyImages)

Sú skvelým zdrojom bielkovín, antioxidantov a vitamínov. Znižujú cholesterol a chránia srdce pred cievnymi ochoreniami. Vajíčka navyše skvele chutia. Môžu sa piť v surovom stave?

Nechutný nápoj, ale zdraviu prospešný? Pitiu surových vajec holdujú najmä kulturisti. Dodávajú im dostatočné množstvo bielkovín, nakopnú ich medzi tréningami, uvádza sa na livestrong.com. Podľa odborníkov, však telo profituje viac z konzumácie vajec, ktoré sú varené. Čo hrozí, ak ich nebudete konzumovať tepelne upravené?

Riziká konzumácie surových vajec

1. Môžete dostať salmonelu

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) baktéria salmonely žije v črevách zvierat, vrátane hydiny a môže kontaminovať vnútro vajec ešte pred vytvorením škrupiny. Tá sa môže nakaziť aj po znesení vajec. Toto sú jej prejavy:

- hnačka

- zvracanie

- horúčka

- kŕče v bruchu

Najnebezpečnejšia je pre deti do 5 rokov, dospelých starších ako 65 rokov a ľudí s oslabeným imunitným systémom.

2. Z vajec možno nevstrebávate dostatok bielkovín

Hoci sa v posledných rokoch neuskutočnil žiadny súvisiaci výskum, malá štúdia z októbra 1998 zverejnená v ‌The Journal of Nutrition‌ odhalila, že ľudia absorbovali 90 percent bielkovín z varených vajec a iba 50 percent zo surového vajíčka. Je za tým enzým trypsín, ktorý rozkladá proteíny, ale môže byť blokovaný inými enzýmami v surovom stave. Teplo ničí inhibítory trypsínu, čo pravdepodobne umožňuje bielkovinu ľahšie stráviť.

3. Prídete aj o biotín

Varené vajcia môžu byť lepšou voľbou aj pre obsah iných živín. Špecifický proteín v surových vajciach, nazývaný avidín, môže inhibovať absorpciu biotínu. Keď sa uvaria, zničí sa a hladina B7 sa zachová.

Výhody vajec

Vajcia sú nutrične bohatá potravina. V jednom stredne veľkom vajíčku nájdeme:

- 72 kalórií

- 4,8 g tuku

- 186 mg cholesterolu

- 0,4 g sacharidov

- 0,2 g cukru

- 6,3 g bielkoviny

- 9% DV vitamínu A

-  18% DV vitamínu B2

- 15% DV vitamínu B5

- 19% DV vitamínu B12

- 27 % DV cholínu

- 28 % DV selénu

1. Sú dobré pre vaše oči

Okrem všetkých týchto vitamínov a minerálov obsahujú vajcia karotenoidy, čo sú fytonutrienty, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Ide o luteín a zeaxantín. Tieto zlúčeniny sa spájajú so zníženým rizikom vekom podmienenej makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Vajcia tiež obsahujú ďalšie živiny, ako je vitamín A, ktorý podporuje zdravie očí.

2. Nemajú vplyv na hladinu cholesterolu

Na prvý pohľad sa zdá, že vajcia majú príliš vysoký obsah cholesterolu na to, aby boli výživné. Zdá sa však, že jeho prítomnosť vo vajciach neovplyvňuje hladinu celkového cholesterolu. Väčšina dospelých môže jesť vajce každý deň bez akýchkoľvek následkov.

3. Sú skvelým zdrojom cholínu

Jedno vajce pokryje viac ako štvrtinu dennej potreby cholínu. Vyšší príjem sa spája s nižším rizikom ischemickej cievnej mozgovej príhody. Znižuje sa aj riziko vzniku cukrovky 2. typu, ochorenia pečene a narušenia kognitívnych funkcií.

4. Podporujú chudnutie

Keďže majú nízky obsah kalórií a tuku, ale vysoký obsah bielkovín, sú vajcia vynikajúcim prostriedkom na chudnutie. Benefitom je, že síce pôjdu kilá dole, zachová sa svalová hmota.

Mali by ste piť surové vajcia?

Odpoveď odborníkov je jasná. Nie! Pitie surových vajec vás vystavuje riziku otravy salmonelou, ktorá môže viesť k príznakom ako hnačka a kŕče a v závažných prípadoch aj k smrti.

 

Viac o téme: VajceBielkovinySurove vajce
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9