Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V TÝCHTO krajinách zabudnite na ĽAD v nápoji: Neželaný suvenír z DOVOLENKY menom CHOLERA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Málokto si odpustí ľadový miešaný koktejl počas horúceho letného večera. Jednoznačne má svoje čaro, no aby ste náhodou neskončili so zdravotnými problémami!

Posedenie s vychladením nápojom počas horúceho dňa znie ako luxus! Pozor však na to, aby si to neodnieslo vaše telo. V kockách ľadu, ktoré vám plávajú v nápoji, sa môžu skrývať baktérie spôsobujúce choroby ako je E- coli a cholera, píše sa na dailymail.co.uk. Na vine je nečistá voda! Hoci prešla procesom zamŕzania, baktérie sú dostatočne odolné, takže niektoré z nich prežijú. 

„Aj keď sú zmrazené, stále riskujete, pretože, keď sa kocky ľadu rozmrazia, uvoľnia do nápoja životaschopné baktérie, ktoré sú stále nažive,“ hovorí Dr Joanne Santiniová, mikrobiologička z University College London (UCL).

Pozor aj na zmrzlinu

Kocky ľadu však nie sú jediným potenciálnym nosičom patogénov. Aj zmrzlina môže obsahovať baktérie, takže pri jej nákupe od pouličných predajcov by ste mali byť opatrní. Ešte väčšie riziko ochorenia však hrozí pri umývaní ovocia alebo umývaní zubov kontaminovanou vodou. Tá totiž nebola uvarená ani zmrazená, takže niektoré patogény neboli zabité. 

V TÝCHTO krajinách zabudnite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Záleží na tom, kam idete, a či sú v tej vode fekálne baktérie,“ varuje odborníčka.

Ako dodala, treba rátať s tým, že časti juhovýchodnej Ázie, južnej Ázie, časti Afriky a pravdepodobne aj niektoré miesta na západe budú mať pitnú vodu kontaminovanú fekálnymi baktériami.

"Ak použijete túto vodu na umývanie čohokoľvek, vypijete ju alebo si umyjete zuby, potom sa vystavíte riziku, že sa nakazíte organizmami ako E coli alebo salmonela," upozorňuje mikrobiologička.

Ak si myslíte, že voda vo vašej dovolenkovej destinácii nie je bezpečná, mali by ste dať prednosť tej balenej alebo ju prevarte. Inak by ste mohli skončiť s hnačkou alebo cholerou.  

Viac o téme: ZdravieĽad
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9