Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neobyčajný ŠALÁT, ktorý zničí ZÁPAL v tele: Nakopnutá IMUNITA vďaka pár LISTOM z tejto zeleniny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je dosť pravdepodobné, že ste ju už niekedy jedli a ani o tom neviete. Hlavne, ak ste milovníkmi listovej zeleniny. Mizuna totiž patrí k odrodám, z ktorých sa pripravujú najmä šaláty.

Mizuna je organická zelenina, ktorá obsahuje veľké množstvo antioxidantov, protizápalových látok a tiež vysokú koncentráciu vitamínov. Hoci pochádza z Ázie, veľmi ľahko ju vypestujete aj doma v záhrade, pričom využijete nielen listy, ale aj celé ružice, uvádza sa na steptohealth.com.

Má špecifický tvar a len málokto ju vie správne identifikovať. Hovorí sa jej aj japonská horčica. Má zvláštne vykrojené listy, ktoré vyzerajú krehko, chutí jemne a pripomína rukolu. Výhodou je, že rýchlo rastie, takže na ňu netreba dlho čakať. Rovnako ako mnohé iné šaláty, má rada chladnejšiu klímu, v teplejšej na nej začnú vybiehať kvety, ktoré menia jej chuť.

Plná vitamínov a makroživín

Z nutričného hľadiska stojí za vyzdvihnutie jej obsah vitamínu C a vitamínu A. V malom množstve obsahuje aj mikroživiny skupiny B a niektoré minerály. V čom však naozaj vyniká, je obsah antioxidantov. Tento druh zeleniny obsahuje vo svojom vnútri veľké množstvo fytonutrientov. Tieto prvky dokážu neutralizovať tvorbu voľných radikálov, čím pomáhajú udržiavať homeostázu. Okrem toho sú tiež dôležité pre reguláciu zápalu. V neposlednom rade sa nesmie zabúdať na vysoký obsah vlákniny. Táto látka je nevyhnutná pre dobré zdravie čriev.

Neobyčajný ŠALÁT, ktorý zničí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhody konzumácie mizuny

1. Zlepšuje imunitný systém

Vitamín C je nevyhnutným prvkom na zabezpečenie správneho fungovania imunitného systému. Udržiavanie jeho hladín v správnom rozmedzí znižuje šance, že sa nakazíte mnohými infekčnými chorobami, ako sú napríklad dýchacie ťažkosti.

2. Zdravšia pokožka

Obsah vitamínu A v mizune je kľúčom k prevencii problémov súvisiacich so zdravím pokožky. Nielenže urýchľuje hojenie rán, ale tiež pripravuje tkanivo na vystavenie slnečnému žiareniu. Tým sa minimalizujú škody spojené s ultrafialovým žiarením.

3. Odďaľuje starnutie

Antioxidačné živiny sú kľúčovými prvkami v prevencii starnutia. Neutralizácia voľných radikálov zabraňuje ich hromadeniu v tkanivách, čím chráni pred rozvojom chorôb a fyziologických problémov. Pravidelná konzumácia veľkého množstva zlúčenín s antioxidačnými činidlami je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako spomaliť proces starnutia.

4. Zabraňuje rozvoju črevných problémov

Vláknina je zlúčenina, ktorá prispieva k zdraviu čriev. Je to nestráviteľný prvok, ktorý zväčšuje objem stolice, čím stimuluje priechodnosť a slúži ako energetický substrát pre baktérie, ktoré tvoria mikrobióm.

Neobyčajný ŠALÁT, ktorý zničí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Možné riziká 

Jediné riziko sa môže objaviť v tom prípade, ak by ste zjedli zeleninu bez jej poriadneho očistenia. Mali by ste ju dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili všetky nečistoty a možné baktérie, ktoré by v ľudskom čreve mohli narobiť problémy.

Príprava šalátu s mizunou

Mizunu najlepšie zaradíte do svojho jedálnička vo forme šalátu spolu s inou zeleninou, ktorá tiež telu dodá kvalitné živiny. Môžete z nej pripraviť aj zelené šťavy.

Ingrediencie:

  • 1 paradajka
  • 1 cibuľa
  • 1/2 šalátu mizuna
  • 1/2 šalátu podľa vášho výberu
  • slnečnicové semienka podľa chuti
  • čerstvý syr
  • extra panenský olivový olej
  • soľ

Postup:

Najskôr dôkladne umyte šalát pod tečúcou vodou. Potom ho natrhajte na malé kúsky. Pridajte nakrájanú paradajku a cibuľu. Následne vložte tieto ingrediencie do misy a navrch posypte pár lyžíc slnečnicových semienok. Pridajte nadrobený čerstvý syr a na záver pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a soľou podľa chuti. Môžete pridať aj iné bylinky alebo korenie, napríklad oregano.

Viac o téme: ZeleninaZdravieŠalátPrevenciaBenefityMizuna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9