Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZNIČTE vysoký cholesterol hneď po ZOBUDENÍ: Zabijaci tukových látok v krvi na RAŇAJKY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nečakajte príliš dlho a zaútočte na vysoký cholesterol už ráno. Stačí si len vybrať správne potraviny, s ktorými začnete nový deň, a ktoré sa postarajú zároveň o vaše srdce.

Jednou z hlavných príčin vysokého cholesterolu je strava, pričom hlavnými vinníkmi sú potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov. Rovnako ako niektoré jedlá, ktoré si dáte na tanier, môžu zvýšiť cholesterol, iné môžu mať opačný efekt, ako informuje express.co.uk. Podľa Rosie Martinovej, registrovanej dietologičky, môžete zlepšiť zdravie svojho srdca už na začiatku dňa hneď prvým jedlom. 

"Raňajky sú ideálnou príležitosťou na získanie zdraviu prospešných živín ešte predtým, ako začnete naplno svoj deň," povedala odborníčka. „Vedeli ste, že vaša voľba raňajok môže buď zvýšiť alebo znížiť krvný tlak a cholesterol, a teda riziko jedného z najväčších zabijakov srdcového ochorenia?“

Ovos

„Ovos poskytuje rozpustnú vlákninu nazývanú betaglukán, ktorá, ak je súčasťou zdravej stravy, má účinok na zníženie cholesterolu. Betaglukán vytvára vo vašom čreve gél, ktorý sa viaže s cholesterolom a bráni jeho spätnému vstrebávaniu. Potrebné sú tri gramy denne, aby ste dosiahli účinok zníženia cholesterolu, ktorý môžete získať z niekoľkých porcií ovsa alebo jačmeňa každý deň. Tridsať gramová miska kaše ráno je na začiatok ideálna,” radí odborníčka.

Sója

Ako ďalej dodala, je údajne preukázané, že sójové potraviny vrátane sójového mlieka, sójového jogurtu, tofu a edamame, znižujú hladinu cholesterolu. 

„Aby ste podporili zdravie svojho srdca, prečo nepoužiť sójové mlieko do ovsenej kaše alebo sójový jogurt k ovociu na raňajky? Dokonca by ste mohli vyskúšať nejaké miešané tofu,” hovorí. 

ZNIČTE vysoký cholesterol hneď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ovocie a zelenina

Raňajky sú skvelou príležitosťou, ako zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. 

Pridanie väčšieho množstva rastlín na tanier vám pomôže znížiť príjem iných potravín s vyšším obsahom soli a nasýtených tukov, ako aj poskytnúť ďalšiu rozpustnú vlákninu a antioxidanty. Do kaše si môžete dať bobuľové ovocie či banán alebo si do uvarených raňajok pridajte paradajky, špenát alebo huby,” radí dietologička. 

Orechy

Orechy sú prospešné pre zdravie srdca vďaka zdravým tukom, známym ako nenasýtené tuky, ktoré sú vynikajúce pri znižovaní cholesterolu. Odborníčka odporúča dať prednosť 30 g surových a nesolených orechov, ktoré môžu okrem iného zahŕňať mandle, vlašské orechy, kešu alebo pekanové orechy. Môžete si nimi posypať raňajky, pričom rovnakú službu preukážu aj semienka. Tým zvýšite príjem zdravých tukov

Čo NIE?

Ak máte vysoký cholesterol alebo hypertenziu, odporúča sa vyhnúť nasledujúcim potravinám:

  • Klobásy
  • Slanina
  • Sladké cereálie
Viac o téme: ZdravieRaňajkyCholesterolPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9