Ťažko ich niečo PREKONÁ obsahom živín: Pravda o tom, či sú VNÚTORNOSTI bezpečné na jedenie

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-27 06:00:00

Niekto ich považuje za lahôdku, iní ich nevložia ani do úst. Hoci sa skôr spájajú s krmivom pre domácich miláčikov, niektorí športovci mávajú surovú pečeň bežne na tanieri. Je to dobrý nápad?

Surová pečeň nevyzerá vábne, ale je plná živín. Jej konzumácii podľahlo množstvo športovcov, práve pre vysoký obsah vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok, uvádza sa na iflscience.com. Aj sociálne siete sú zahltené videami TikTokera Livera Kinga, ktorý sa stal známym tým, že každý deň konzumuje surovú pečeň. Práve vďaka nej je vraj silný a zdravý. Je to však skutočne bezpečné?

Nutričná bomba

Pečeň je jednou z nutrične najbohatších potravín na planéte. Okrem toho, že je bohatá na bielkoviny, je nabitá vysokým obsahom železa, vitamínov a mnohých ďalších užitočných mikroživín.

Podľa ministerstva poľnohospodárstva USA len 113 gramov surovej hovädzej pečene obsahuje:

  • 153 kalórií
  • 4,1 g tuku
  • 78 miligramov sodíka
  • 4,4 g sacharidov
  • 23 gramov bielkovín
  • 5,54 miligramov železa
  • 354 miligramov draslíka
  • 4,52 miligramov zinku
  • 44,9 mikrogramov selénu
  • 5 620 mikrogramov vitamínu A
  • 67 mikrogramov vitamínu B12
  • 1,36 mikrogramov vitamínu D
  • 3,5 mikrogramov vitamínu K
  • 328 mikrogramov folátu
  • 376 mikrogramov cholínu
  • 5 590 mikrogramov retinolu

Tento nutričný profil je ťažké prekonať! Varením sa však znižuje obsah živín, najmä tých, ktoré sú rozpustné vo vode, ako je vitamín C a vitamíny skupiny B.

Konzumácia surového mäsa má však aj svoju odvrátenú stránku. Mnohí odborníci na zdravie neodporúčajú jesť surovú pečeň kvôli prítomnosti baktérií a iných patogénov, ktoré môžu viesť k otrave jedlom, najmä E. coli a Campylobacter.

Možné riziká

Existujú nepriame dôkazy, že riziko nákazy z konzumácie surovej pečene môže byť zanedbateľné pre zdravých ľudí so silným imunitným systémom. Jedna štúdia z roku 2019 zisťovala, či zákaz surovej hovädzej pečene v reštauráciách po celom Japonsku ovplyvní mieru infekcií E. coli. Vedci dospeli k záveru, že počet infikovaných ľudí, ktorí sa otrávili jedlom sa neznížil, čo naznačuje, že riziko E. coli z konzumácie surovej pečene bolo na začiatku nízke.

Na druhej strane, výskumníci poukázali na prípad 48-ročnej ženy bez zdravotných problémov, ktorá vážne ochorela na meningitídu spôsobenú infekciou Campylobacter, s najväčšou pravdepodobnosťou po tom, ako si pochutnala na surovej hovädzej pečeni. Aj keď ide len o jednorazový prípad, naznačuje to, že určité riziko predsa len je.

Konzumácia veľkého množstva pečene môže podľa odborníkov viesť k príznakom toxicity vitamínu A, ku ktorej dochádza, keď pečeň nedokáže dostatočne rýchlo rozložiť prebytočný spomínaný vitamín. Príznaky tohto stavu zahŕňajú bolesti hlavy, závraty, ospalosť, vyrážky, podráždenú pokožku, nevoľnosť a vracanie.

Lekári vo všeobecnosti neodporúčajú pravidelnú konzumáciu surového mäsa, no podstúpenie tohto rizika je na jednotlivcovi. Dobrou správou je, že na trhu je dostatok doplnkov stravy, ktoré ju dokonale nahradia a telo dostane, čo potrebuje.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia pečeň potravina vnútornosti

2023-05-27 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia