Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezvyčajné SIGNÁLY, že telu chýba dôležitá ŽIVINA: Časté CHOROBY a HLAD po jedle!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Diéta bohatá na bielkoviny nie je len pre kulturistov, ako sa niektorí mylne domnievajú. Táto živina je dôležitá pre správne fungovanie celého tela a práve ona je zodpovedná za zdravú hmotnosť.

Proteín je považovaný za stavebný kameň života. Podieľa sa na  budovaní a oprave svalového tkaniva a tiež posilňuje imunitný systém. Denne by sme ho mali prijať okolo 46 až 56 gramov. Toto odporúčanie je založené na odhadovanej potrebe bielkovín 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Odborníci sú však presvedčení, že niektorí ich potrebujú prijať viac, v závislosti od veku, úrovne fyzickej aktivity a iných faktorov životného štýlu. Nedostatok bielkovín nie je príliš častý, no napriek tomu existujú určití ľudia, ktorí sú náchylnejší k tomu, uvádza sa na livestrong.com.

„Týka sa to najmä tých, ktorí trpia poruchami príjmu potravy, nediagnostikovanou Crohnovou chorobou alebo nechutenstvom,“ vysvetlila dietologička Cheryl Mussattová.

Ako sa prejavuje nedostatok proteínu v tele?

1. Máte problémy s pokožkou, vlasmi a nechtami

Ak ste si všimli negatívne zmeny na koži, vlasoch a nechtoch, možno by ste sa mali pozrieť na to, koľko proteínu jete.

„Vzhľadom na to, že vlasy sa skladajú predovšetkým z bielkovín, zmeny v ich štruktúre, či zvýšené vypadávanie môžu byť znakom toho, že v súčasnej strave nejete dostatok bielkovín," uviedla dietologička Elizabeth Gunnerová.

Odnesie si to aj pokožka, ktorá je suchá a šupinatá, nechty sú oslabené, lámavé s hlbokými ryhami.

Nezvyčajné SIGNÁLY, že telu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zadržiavate tekutinu

Opuch, tiež známy ako edém, je spôsobený zadržiavaním tekutín v tkanivách tela a môže sa vyskytnúť na rukách, nohách a bruchu. Jednou z príčin je nedostatok bielkovín.

„Proteíny ako albumín cirkulujú v krvi a pomáhajú zabrániť hromadeniu tekutín v tkanivách," tvrdí Mussattová.

Zdravotné stavy ako je podvýživa a ochorenie obličiek a pečene môžu podľa Harvard Health Publishing viesť k nízkym hladinám bielkovín a spôsobiť tak edém.

3. Hlad po jedle

Pocítili ste niekedy hlad hneď po dojedení jedla? Ak áno, vaša strava nemusí obsahovať dostatočné množstvo bielkovín.

„Ak ich nekonzumujete dostatok, môže sa stať, že po hlavnom chode budete hneď hladný a zjete niečo, čo nie je príliš zdravé,“ myslí si Mussattová.

V porovnaní so sacharidmi a tukom majú bielkoviny väčší vplyv na sýtosť a vnímanú plnosť‌. Nemusíte sa báť, bielkoviny môžete získať aj zo zdravých zdrojov ako sú ryby, kuracie mäso, mliečne výrobky, fazuľa, orechy a semená.

4. Strácate svalovú hmotu

Jednou z hlavných úloh bielkovín je budovať a opravovať svalové tkanivo. Ak teda silovo trénujete, dbajte na prísun bielkovín.

„Ak ich nejete dostatok, vaše telo nie je schopné obnoviť svaly, ktoré dostali zabrať počas tréningu,“ tvrdí nutriologička Maddi Osburnová.

Nezvyčajné SIGNÁLY, že telu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dostatočný príjem bielkovín je nevyhnutný na zachovanie svalovej hmoty, najmä keď starneme.

5. Často ste chorí

Občasné prechladnutie nie je nič nezvyčajné, ale ak ste často chorí, mali by ste zamyslieť, či máte dostatočný príjem bielkovín.

„Pravidelné, opakujúce sa virózy a zápaly sú znakom, že vám chýba proteín,“  poznamenala Gunnerová.

Keďže bielkoviny podľa nej hrajú dôležitú úlohu v imunitnej funkcii, nedostatok proteínu môže zvýšiť riziko vzniku infekcie.

Viac o téme: PotravinyZdravieBielkoviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9