Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NAJLEPŠÍ olej na panvicu: Pri VARENÍ si zachová cenné látky a vitamíny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina ľudí najskôr rozmýšľa o chuti jedla než o tom, aké to je zdravé. Podľa toho si vyberie olej, na ktorom prebehne príprava. Existuje však olej, ktorý je vhodný po všetkých stránkach!

Makronutričné lipidy, teda tuky, sa delia do dvoch hlavných kategórií, a to na nasýtené a nenasýtené. Výskum ukazuje, že nasýtené tuky zvyšujú riziko aterosklerózy, čo je kôrnatenie tepien v dôsledku hromadenia plaku. To zvyšuje riziko srdcových ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice, píše sa na eathis.com.

Nasýtené tuky číhajú na nás v masle, bravčovej masti, koži kurčaťa a tučných kusoch mäsa. Iný typ tuku je nenasýtený - považuje sa za zdravý. Mononenasýtené tuky poskytujú živiny, ktoré pomáhajú pri vývoji a udržiavaní buniek tela. Oleje, v ktorých sa nachádzajú, obsahujú tiež antioxidant vitamín E, ktorý bojuje s voľnými radikálmi. Nájdeme ich v olivách, repke, avokáde, aj v arašidoch. Sú naplnené aj esenciálnymi tukmi, ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Ide o omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Ktoré oleje sú zdravšiu prospešné a najvhodnejšie na varenie?

1. Olivový olej

„Olivový olej je jednoduchá, prirodzená potravina. Vyrába sa rozdrvením plodov olív a oddelením oleja od dužiny," vysvetlil výkonný riaditeľ Severoamerickej asociácie olivového oleja Joseph R. Profaci.

Ako vysvetlil, podstatná časť nutričných výhod pochádza z mastných kyselín, najmä kyseliny olejovej. Všetky olivové oleje, vrátane extra panenského, ju obsahujú vo veľkom množstve. Naopak, nájdeme v nich málo nasýtených tukov.

Aký má obsah tukov:

  • mononenasýtené: 72 %
  • polynenasýtené: 8%
  • nasýtené: 13%

NAJLEPŠÍ olej na panvicu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Olivový olej má v kuchyni všestranné využitie.

„Na varenie sa dajú použiť všetky jeho druhy,“ tvrdí Profaci.

Ak chcete získať neutrálnu chuť, vyberte si bežný olivový alebo olej svetlej chuti. Všetky druhy možno bezpečne použiť na dusenie, pečenie aj vyprážanie. Dá sa použiť aj do dresingov a marinád.

Kedy začína olej dymiť a prepaľuje sa: pri 198 - 242 stupňoch Celzia

2. Avokádový olej

Avokádový olej sa získava z dužiny lisovaného avokáda. Má jemnú chuť a vysoký bod dymu, vďaka čomu je ideálny na varenie. Dá sa použiť aj v surovom stave. Olej má zelený odtieň, ktorý pochádza z karotenoidov a chlorofylu. Avokádový olej sa zvyčajne porovnáva s olivovým, pretože oba sú bohaté na mastné kyseliny, konkrétne kyselinu olejovú. Pretože má vysoký obsah mononenasýtených tukov, považuje sa za prospešný pre srdce. Pomáha telu absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch a tiež poskytuje antioxidačný vitamín E. Avokádový olej obsahuje aj luteín, ktorý sa spája so zdravím očí, pomáha chrániť pred makulárnou degeneráciou, teda očnou chorobou súvisiacou s vekom. 

Aká má obsah tukov:

  • Mononenasýtené: 69,4 %
  • Polynenasýtené: 16,6 %
  • Nasýtené: 14%

Avokádový olej môžete použiť na varenie, ale aj vyprážanie. Dá sa použiť aj do marinád a dresingov a pridať do smoothies.

Kedy začína olej dymiť a prepaľuje sa: pri takmer 260 stupňoch Celzia

3. Repkový olej

Repka patrí do čeľade Brassica spolu s horčicou, brokolicou, karfiolom a ružičkovým kelom. Tento olej sa extrahuje miernym zahriatím rozdrvených malých čiernych semien repky, ktoré obsahujú asi 45 percent oleja. Má vysoký dymový bod a neutrálnu chuť, vďaka čomu je obľúbený pri varení a pečení.

NAJLEPŠÍ olej na panvicu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Obsahuje väčšie množstvo mononenasýtených tukov, o ktorých je známe, že znižujú zlý cholesterol a chránia srdce. Má tiež vysoký obsah ALA omega-3 tukov, čo je esenciálna mastná kyselina, ktorú telo potrebuje. Repkový olej je vynikajúcim zdrojom vitamínu K a vitamínu E

Aký má obsah tukov:

  • Mononenasýtené: 58 %
  • Polynenasýtené: 29%
  • Nasýtené: 7%

Je ideálny pre takmer akýkoľvek typ varenia. Môže sa použiť na dusenie, vyprážanie a pečenie, skvelý je aj nevarený do marinád a dresingov. Hodí sa aj do receptov na pečenie, pretože má neutrálnu chuť.

Kedy začína olej dymiť a prepaľuje sa: pri 223 - 229 stupňoch Celzia

4. Svetlicový olej

Tento olej pochádza zo semien rastliny požlta farbiarskeho. Má jemnú chuť a vysoký bod zadymenia. Svetlicový olej poskytuje takmer 75 percent kyseliny linolovej, esenciálnej mastnej kyseliny, ktorú si telo nedokáže vyrobiť. Výskum ukazuje, že kyselina linolová môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a je spojená so zlepšením srdcových a obehových stavov. 

Aký má obsah tukov:

  • Mononenasýtené: 12 %
  • Polynenasýtené: 74%
  • Nasýtené: 9%

Vďaka vysokému bodu zadymenia ho možno použiť na varenie a dokonca aj na vyprážanie. Dá sa použiť aj do šalátových dresingov, ako aj na pečenie.

Kedy začína olej dymiť a prepaľuje sa: pri 123 - 265 stupňoch Celzia

Viac o téme: OlejVarenie Zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9