5 CHÝB, kvôli ktorým má váš METABOLIZMUS slimačie tempo: Pozor na JOGU i ŠALÁTY

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-25 12:00:00

Ako starneme, metabolizmus sa spomaľuje. Je to fakt, čas nezastavíme. Ak však správne podporíme zdravie a jeho rýchlosť, vyhneme sa hromadeniu nechcených kilogramov.

Bohužiaľ, priberanie je prirodzenou súčasťou procesu starnutia. Môžu za to hormóny, zmena životného štýlu, úbytok čistej svalovej hmoty a pomalší metabolizmus. Práve ten, keď správne nefunguje, spôsobuje pribúdanie nežiadúcich kilogramov, píše sa na eatthis.com. Nevedomky sa totiž niekedy dopúšťame chýb, ktoré ho spomaľujú. Čo býva príčinou, že nefunguje ako má?

1. Stali ste sa vegánom

Rastlinné stravovanie síce prináša rôzne zdravotné benefity, no ak sa úplne zrieknete živočíšnych bielkovín bez toho, aby ste jedli ich adekvátne zdroje, nepodporíte svoj metabolizmus. Okrem toho ľahšie podľahnete extra kalóriám z obilnín a cestovín.

„Výskum neustále ukazuje, že ak budete jesť stravu s vysokým obsahom sacharidov v porovnaní s diétou s vyšším obsahom bielkovín, spomalíte si metabolizmus,“ poznamenali sestry Tammy Lakatos Shamesová a Lyssie Lakatosová z The Nutrition Twins.

2. Uprednostňujete strečing a jogu

Joga a strečing zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní pohyblivosti kĺbov a svalov. Ak však uprednostňujete tieto formy fyzickej aktivity pred silovým tréningom, chýba vám veľký kúsok do "skladačky" metabolizmu a chudnutia.

„Ženy totiž strácajú až 8 percent čistého svalového tkaniva za desaťročie po dosiahnutí veku 30 rokov a zvyčajne ho nahradia tukom, ak necvičia silový tréning,“ konštatovala Tammy Lakatos Shames.

3. Jete šaláty ako hlavné jedlo

Nasýtiť sa čerstvým ovocím a listovou zeleninou je skvelá vec, ktorú môžete urobiť pre zlepšenie svojho celkového zdravia. Ale, ak si k hlavným jedlám dávate šaláty bez pridaných bielkovín, ako je syr, vajce alebo lyžica fazule, robíte veľkú chybu.

„Šetríte totiž na bielkovinách, ktoré potrebujete na podporu čistého svalového tkaniva, ktoré nakopnú metabolizmus," tvrdia The Nutrition Twins.

Podľa ich skúseností väčšina žien profituje z približne 20 gramov bielkovín na jedlo.

4. Pred spaním si pozeráte sociálne siete

Vedeli ste, že vypnutie zariadení s modrým svetlom pred spaním môže zlepšiť váš spánok a zabrániť priberaniu? Radšej dajte prednosť dobrej knižke alebo meditácii.

„Prezeranie sociálnych sietí a čítanie správ vás akurát tak rozruší, vy neskôr zaspíte a spánok nebude dostatočne kvalitný, pretože sa naruší produkcia melatonínu a cirkadiánneho rytmu," uviedli The Nutrition Twins.

Jedna štúdia ukázala, že nekvalitný spánok v kombinácii s narušením cirkadiánnym rytmom spomalil metabolizmus o 8 percent.

5. Prešli ste na očistu

Ak dúfate, že naštartujete chudnutie tým, že sa pustíte do detoxu v podobe nápojov, mali by ste si to premyslieť.

„Mnohé z týchto očíst neponúkajú dostatok bielkovín na to, aby vám pomohli so svalovou hmotou. Zároveň sú aj nízkokalorické, čo znamená, že telo začne využívať svalové tkanivo ako energiu,“ konštatovala Tammy Lakatos Shames.

Ako vysvetlila, telo začne znižovať množstvo kalórií, ktoré vydáva ako ochranný mechanizmus, aby zabránilo hladovaniu, takže metabolizmus dostane úder.

„Toto spomalenie je veľmi podobné tomu, čo sa stane, keď budete jesť dlhodobo stravu, ktorá má menej ako 1200 kalórií,“ dodala na záver.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie prevencia

2023-05-25 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia