Nezvyčajné POTRAVINY a nápoje, z ktorých môžete NAFÚKAŤ: ALKOHOL je tam, kde by ste to nečakali

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-26 12:00:00

Nemusíte piť, aby vám boli namerané percentá alkoholu! Hoci nejde o veľké množstva a po niekoľkých minútach sa minimálny alkohol odbúra z tela, oplatí sa vedieť, pri ktorých potravinách si dávať pozor, ak niekam idete autom.

Chlieb, ovocná šťava, jogurt a sójová omáčka. Rôzne potraviny, no niečo majú spoločné! Obsah alkoholu. Podľa rehabilitačnej kliniky Abbeycare môže napríklad jeden banán obsahovať približne 0,2 percenta alkoholu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Zrelé banány môžu mať až dvojnásobok. Pšeničný a ražný chlieb zase obsahuje o 0,29 percent menej alkoholu. Vyplýva to zo štúdie z roku 2016 uverejnenej v Journal of Analytical Toxicology.

Môže za to proces kvasenia

Registrovaný dietológ a doktor Duane Mellor z Birminghamskej Aston University dodáva, že pri príprave chleba sa používajú kvasnice, pričom si prechádza procesom kysnutia. Práve kvasnice fermentujú sacharidy a produkujú alkohol. Akékoľvek fermentované potraviny zvyčajne obsahujú stopy alkoholu.

Podobne aj ovocná šťava môže mať skrytý etanol. Štúdia z roku 2016 ukázala, že hroznová šťava obsahuje 0,086 percenta alkoholu, pomarančová šťava 0,073 a jablková 0,026. Čerešňový jogurt má 0,02.

Akákoľvek položka, ktorá má menej ako 0,5 percenta alkoholu sa v Spojenom kráľovstve považuje za výrobok „bez alkoholu“, zatiaľ čo 1,2 percenta sa kategorizuje ako „s nízkym obsahom alkoholu“

Rozklad sacharidov na cukry

Pri kvasení baktérie alebo kvasinky rozkladajú sacharidy na cukry, ktoré sa menia na kyselinu alebo alkohol. Napríklad banán fermentuje, keď vzdušné kvasinky reagujú s obsahom cukru v ovocí, čo spôsobí jeho kvasenie na alkohol a oxid uhličitý. Čo sa týka sójovej omáčky, tá sa fermentuje ako súčasť výrobného procesu. Sójové bôby, pšenica, soľ a voda sú fermentované, čo spôsobuje, že pšeničné škroby sa rozkladajú na cukry a menia sa na alkohol. Hoci sa ho veľa vyparí počas výroby, výrobok stále obsahuje 1,5 až 2 percentá alkoholu, čo mu pridáva na chuti.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol potraviny zdravie nápoje

2023-05-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia