Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obľúbený alkoholický NÁPOJ si poradí s TOXICKÝMI látkami: Vplyv na CHOROBU, ktorá sa nedá vyliečiť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Potešia sa nielen chuťové bunky a brucho, ale i mozog. Alzheimerova choroba by sa mala báť pivného chmeľu, ktorý blokuje proteíny, zodpovedné za tento stav.

Na Alzheimerovu chorobu zaberá jediné: prevencia. Práve strava sa považuje za trefu do čierneho, keďže prirodzené molekuly v potravinách a nutraceutiká môžu byť schopné zasahovať do tzv. biochemických stavov, ktoré sú základom patológie, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

 

Sila stravy na prevenciu

Nedávne štúdie zistili, že dlhodobý príjem extraktov z kvetov chmeľu zmierňuje symptómy Alzheimerovej choroby na myšom modeli choroby. Iný výskum naznačuje, že príjem horkých chmeľových kyselín zase zlepšuje kognitívne funkcie, pozornosť a náladu u starších dospelých. Ďalšie štúdium chmeľových extraktov vo vzťahu k Alzheimerovej patológii by mohlo viesť k novým liečebným a preventívnym stratégiám tohto stavu.

Nedávno výskumníci skúmali účinky chmeľových extraktov na ľudské bunkové línie a červí model Alzheimerovej choroby. Zistili, že niektoré výťažky z chmeľu môžu inhibovať hromadenie amyloidných beta proteínov v mozgu, čo je kľúčový marker Alzheimerovej choroby. Výskum sa objavil v ACS Chemical Neuroscience.

Obľúbený alkoholický NÁPOJ si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Štúdia podporuje silu stravy na prevenciu Alzheimerovej choroby,“ povedal Dr. Michael L. Alosco, docent neurológie na Bostonskej univerzite, ktorý sa do štúdie nezapojil. „Posolstvo by nemalo znieť, že pitie chmeľového piva môže viesť k výhodám, čo sa týka vplyvu na mozog alebo prevencie Alzheimerovej choroby. Výhody chemikálií z chmeľu sa pravdepodobne znížia, keď sa skombinujú s alkoholom a kalorickými zložkami, ktoré sa nachádzajú v pive,“ zdôraznil odborník.

Na druhej strane, ako pokračuje, štúdia identifikuje nové preventívne a terapeutické ciele. 

Účinky chmeľu

Pred niekoľkými rokmi začali vedci študovať niektoré prírodné a syntetické molekuly, ktoré boli schopné pôsobiť proti skorým štádiám ochorenia. Zaujímalo ich, či by sa tieto molekuly dali bežne prijímať ako súčasť stravy. Preto sa pozornosť vedcov zamerala na hľadanie bioaktívnych molekúl prítomných v potravinách a jedlých rastlinách. 

Chmeľ je veľmi bohatý na polyfenolické zlúčeniny, a preto sa používa na výrobu piva, ale aj na prípravu bylinkových čajov a nálevov. Jeho využitie je známe v tradičnej medicíne. V posledných rokoch sme zhromaždili zaujímavé výsledky aj o káve, šalvii, kakau a extraktoch zo škorice,“ povedal Dr. Alessandro Palmioli, odborný asistent organickej chémie na Katedre biotechnológie a biológie na Univerzite v Miláne Bicocca a jeden z autorov štúdie.

V rámci štúdie výskumníci skúmali a porovnávali aktivity štyroch rôznych chmeľov bežne používaných pri príprave piva a bylinkového čaju: Cascade (HC), Saaz (HS), Tettnang (HT) a Summit (Hsu). Celkovo identifikovali 42 zlúčenín z chmeľu. Patrili sem najmä zlúčeniny spojené so znižovaním hladiny cukru v krvi a antioxidačnou aktivitou.

Obľúbený alkoholický NÁPOJ si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalej hodnotili antioxidačnú aktivitu chmeľových extraktov v ľudských bunkových líniách neuroblastómu - typu rakoviny, ktorá sa vyvíja z nezrelých nervových buniek. Zistili, že HT má najúčinnejšie antioxidačné aktivity.

V ďalších testoch výskumníci analyzovali schopnosť každého extraktu z chmeľu blokovať akumuláciu beta amyloidu. Všetky chmeľové extrakty môžu inhibovať tvorbu amyloid-beta proteínov, hoci HT bol najsilnejší a HC najmenej. Ďalej výskumníci izolovali rôzne zložky chmeľu, aby preskúmali ich individuálne vlastnosti. Polyfenoly z HT boli vďaka svojim antioxidačným účinkom najúčinnejšie antiamyloidogénne zlúčeniny v chmeľových extraktoch.

Ďalšie testy ukázali, že chmeľ môže tiež chrániť pred neurotoxicitou amyloidu-beta reguláciou bunkovej signalizácie a aktiváciou autofágie - recyklácie poškodených bunkových zložiek.

Nakoniec výskumníci pozorovali aktivitu zlúčenín v červových modeloch akumulácie ľudského amyloidu beta, aby zistili, ako sa správajú. Porovnávali účinky HT a doxycyklínu (doxy) – bežného antibiotika, o ktorom je známe, že pôsobí proti amyloidogénnym proteínom – pri znižovaní paralýzy u červov vyvolanej amyloid-beta proteínom. Nakoniec zistili, že HT chránila červy pred paralýzou amyloidu-beta spôsobom, závislým od dávky.

Vedci dospeli k záveru, že ich výsledky poukazujú na budúci vývoj nutraceutík, ktoré môžu zabrániť Alzheimerovej chorobe.

Viac o téme: PivoAlzheimerova chorobaChmeľ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9