Skutočná PRAVDA o VAJÍČKACH a ich výživovej hodnote: Rozhoduje FARBA žĺtka?

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-11 06:00:00

O kvalite vajíčka napovedá jeho farba. Aspoň to sa hovorí medzi ľuďmi. Čo na to hovoria odborníci? Určuje množstvo živín v obľúbenom raňajkovom jedle jeho žĺtok?

Vajíčka sú nielen chutné, ale aj nabité výživnými látkami, vďaka ktorým sú rána oveľa lepšie! K tomu ich jednoduchá príprava a lepších raňajok niet. Zaujímavé však je, že vajíčka mávajú rôzne farby žĺtok. Môžete natrafiť na ich jemne žltú farbu, žiarivejšiu žltú alebo dokonca tmavšiu či oranžovo-červené žĺtko. Ovplyvní to chuť a existuje rozdiel v tom, či je vajíčko zdravé alebo nie?

 

Rovnaký nutričný profil

V prvom rade, napriek bežnej mylnej predstave, že hnedé vajcia môžu byť zdravšie - alebo prirodzenejšie - ako biele, farby škrupín neznamenajú veľa, pokiaľ ide o živiny. Pravdou však je, že biele vajcia znášajú sliepky s bielym perím a bielymi ušnými lalôčikmi, zatiaľ čo hnedé pochádzajú od sliepok s hnedým alebo červeným perím a červenými ušnými lalôčikmi. Vajíčka rôznych farieb majú teda rovnaké základné živiny, ako sa píše na today.com. Čo však ich vnútro? 

Výskum uskutočnený Ministerstvom poľnohospodárstva Spojených štátov amerických ukázal, že farba žĺtka taktiež neovplyvňuje nutričnú hodnotu vajec. Všetky žĺtky obsahujú menej vody, viac tuku a o niečo menej ako polovicu bielkovín ako vaječný bielok. Väčšina vitamínov a minerálov z vajec sa nachádza práve v žĺtku. Patria sem železo, vitamín A, vitamín D, fosfor, vápnik, tiamín a riboflavín.

Prečo môžu mať žĺtky rôzne farby?

O to viac prekvapí štúdia publikovaná v odbornom časopise Journal of Food Science, podľa ktorej vaječné žĺtky s tmavšou farbou (napríklad horčicovožltú alebo svetlooranžovú) zvyčajne obsahujú o niečo viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov v porovnaní so svetlejším žĺtkom. Rozdiel je v skutočnosti založený na strave a zdraví sliepky, ktoré vajíčko znieslo.

"Farba žĺtka skutočne môže povedať veľa o nutričnom obsahu vajíčka," hovorí Vanessa Rissettoová MS, RD, CDN a spoluzakladateľka Culina Health. "Vo všeobecnosti chcete, aby mal váš žĺtok tmavú a žiarivú oranžovú farbu. Tieto žĺtky zvyčajne produkujú sliepky chované na pastve, ktorých potrava pozostáva z čerstvej trávy, červov a kobyliek. Táto strava je bohatá na karotenoidy, ktoré žĺtkom dodávajú sýta oranžová farba. Niektoré štúdie ukazujú, že tmavšie a farebnejšie vaječné žĺtky, najmä od sliepok chovaných na pastve, môžu mať viac omega-3 a vitamínov vďaka prirodzenejšiemu krmivu, ktoré kurčatá jedia,“ hovorí Rachel Paulová, PhD, RD. 

Štúdie tiež ukazujú, že začlenenie chia semienok do stravy sliepky bude mať za následok aj tmavší žĺtok, ako sa píše na eatthis.com.

To, čím je sliepka kŕmená, tak ovplyvňuje rôzne odtiene vaječných žĺtkov. Bonnie Taub-Diová, RDN a autorka knihy „Prečítajte si to predtým, ako zjete – od etikety po stôl“, porovnala spôsob, ako môže krmivo pre sliepky ovplyvniť farbu žĺtka s tým, ako môže konzumácia červenej repy spôsobiť, že ľudský moč bude mierne ružový. Podobne užívanie doplnkov železa môže spôsobiť, že pohyby čriev budú tmavohnedé alebo dokonca čierne. Taub-Dixová taktiež potvrdzuje, že strava sliepky ovplyvňuje farbu žĺtka vo vajíčkach. 

Vplyv na chuť vajíčka

Hoci spojenie odtieňu vaječného žĺtka a jeho zdravotnej hodnoty nie je úplne jasný, mnohí kuchári a farmári prisahajú, že farba ovplyvňuje chuť vajíčka a tiež pokrm, v ktorom je použitý. Čím žiarivejší odtieň, tým živšia chuť.

 

Jedna reštaurácia v New Yorku je známa svojim brunchom zameraným na vajíčka. Hostia si môžu vybrať, ktoré druhy vajec by chceli na tanier. Jeho generálny manažér Anthony Battaglia pre Extra Crispy povedal, že vajcia majú rôzne chuťové profily a verí, že jasne pomarančový žĺtok má bohatšiu chuť. Ak hľadáte vajcia s lepšou chuťou, Battaglia odporúča dôkladne preskúmať, ako boli sliepky chované a čo jedia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vajcia potravina žĺtka

2022-11-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia