Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VYKROČTE vpred spokojnej starobe a dlhému životu: Takto sa PREJETE k DLHOVEKOSTI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je novinkou, že zdravé stravovanie prispeje k dlhšiemu životu. Čo však konkrétne zo stravy môže naozaj pomôcť? Podľa vedcov sa treba zamerať na tieto potraviny.

Už Hippokrates pred tisíckami rokmi tvrdil, že jedlo má byť našim liekom a liek jedlom. Aj moderné štúdie preukazujú pravdivosť tohto tvrdenia, píše sa to na medicalnewstoday.com.

To, čo presne tvorí optimálnu stravu, však zostáva neobjasnené. Optimálna strava môže závisieť od súhry zdravotných faktorov vrátane veku, pohlavia a genetiky. Nedávno výskumníci preskúmali stovky štúdií výživy od bunkového základu po epidemiologické perspektívy, aby identifikovali spoločný menovateľ výživy pre dlhovekosť. Zistili, že diéty zahŕňajúce stredné až vysoké hladiny nerafinovaných uhľohydrátov, nízky, ale dostatočný príjem rastlinných bielkovín a pravidelnú konzumáciu rýb sa spájajú s predĺžením života a celkovým zdravím.

Čítajte tiež: Robte to ako INDOVIA: Ak sa zameráte na TENTO telesný ORGÁN, odhalíte tajomstvo DLHOVEKOSTI

„Tento spôsob stravovania sa považuje za životný štýl plný výživy a nie za stratégiu chudnutia, hoci udržanie zdravej hmotnosti je kľúčové,“ tvrdí jeden z autorov štúdie doktor Valter Longo.

Ako dodal, všetky aspekty stravovania sú spojené s dlhodobým zdravím a dlhovekosťou.

Základy diéty dlhovekosti

Výskumníci analyzovali stovky štúdií skúmajúcich výživu a oneskorené starnutie. Pozreli sa na diéty z viacerých uhlov, od bunkových štúdií, cez výskum na zvieratách až po klinický a epidemiologický výskum skúmajúci životný štýl storočných ľudí.

VYKROČTE vpred spokojnej starobe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že diéta dlhovekosti zahŕňa:

  • pescatariánsku alebo vegetariánsku stravu bohatú na strukoviny a celé zrná
  • 30 percent kalórií z rastlinných tukov, ako sú orechy a olivový olej
  • nízku, ale dostatočnú bielkovinovú stravu u ľudí do 65 rokov a potom mierny príjem bielkovín
  • málo cukru a rafinovaných sacharidov
  • žiadne červené alebo spracované mäso
  • obmedzený príjem bieleho mäsa
  • 12 hodín konzumácie jedla a 12 hodín pôstu denne
  • približne tri cykly päťdňovej dietetickej kúry imitujúcej pôst

Podľa vedcov by sa ľudia namiesto zacielenia na príjem určitého počtu kalórií mali zamerať na udržanie BMI pod 25, optimálnej hmotnosti a zdravého obsahu tuku v tele. Strava by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám, najmä u osôb starších ako 65 rokov, aby sa predišlo podvýžive. Vedci tiež zistili, že pravidelný pôst vo veku 18 až 70 rokov môže zvrátiť inzulínovú rezistenciu spôsobenú vysokokalorickou diétou a regulovať krvný tlak, celkový cholesterol a zápaly. 

Čím je taká skvelá? 

Ukázalo sa, že prechod z typickej západnej stravy na stravu bohatú na strukoviny, celé zrná a orechy so zníženým množstvom červeného a spracovaného mäsa, predĺži život o 8 rokov, ak sa so stravovaním začne vo veku 60 rokov. Podľa vedcov nízky, ale dostatočný príjem bielkovín s vysokou úrovňou konzumácie strukovín by mohol zlepšiť zdravie tým, že sa zníži príjem aminokyselín vrátane metionínu. Ten sa spája s predčasným starnutím. 

VYKROČTE vpred spokojnej starobe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: RAŇAJKY pred touto HODINOU podporia DLHOVEKOSŤ: Ak si ich dáte neskôr, HROZÍ opak!

„Tento spôsob stravovania je primárne založený na rastlinnej báze, ktorá prispieva k nižšiemu riziku chronických ochorení, ako je cukrovka 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení,“ konštatovala registrovaná dietologička Kristin Kirkpatricková. 

Ako vysvetlila, rastlinná strava sa spája s nižšími hladinami zápalu, o ktorom sa vie, že je základom mnohých chorôb.

Vedci sa zhodujú, že čo sa týka obmedzení tohto stravovania, neexistuje žiadny univerzálny prístup. Optimálna strava sa podľa nich môže líšiť v dôsledku faktorov vrátane pohlavia, veku, genetickej výbavy a akejkoľvek citlivosti a intolerancie, napríklad lepku.

Viac o téme: PotravinyStravaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9