Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

RAŇAJKY pred touto HODINOU podporia DLHOVEKOSŤ: Ak si ich dáte neskôr, HROZÍ opak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O raňajkách sa už hovorí, že sú najdôležitejším jedlom dňa. Podľa odborníkov z nich vaše telo dostane najviac vtedy, ak si ich doprajete do určitej hodiny!

Ako dodávajú, ich konzumácia na úsvite vám môže pomôcť žiť dlhšie! Vajíčka s toastom a ovocím by ste tak mali mať na tanieri do 7:00 ráno, aby ste podporili dlhovekosť. Naopak, ak s nimi budete čakať do 10:00, mohlo by to mať opačný účinok na vaše telo, ako zistil výskum. 

Čítajte tiež: Nedeľná POLIEVKA sa môže podpísať na vašom TELE: Prečo je niekedy lepšie ju VYNECHAŤ

Kedy raňajkovať? 

Vedci zrealizovali výskum s cieľom odhaliť, či načasovanie prvého jedla dňa súvisí s dlhovekosťou. Už predchádzajúci výskum zistil, že jedenie neskoro v noci narúša vnútorné hodiny tela a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a srdcových chorôb, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Avšak málo štúdií sa zaoberalo tým, či má načasovanie raňajok podobný vplyv. Vedci z City University v New Yorku teda niekoľko desaťročí sledovali viac ako 34 000 Američanov vo veku nad 40 rokov. Dobrovoľníci zaznamenávali časy jedenia a vedci ich porovnávali s mierou úmrtnosti v priebehu štúdie.

RAŇAJKY pred touto HODINOU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky publikované v časopise Journal of Nutrition ukázali, že u tých, ktorí raňajkovali medzi 6:00 a 7:00, bola o šesť percent nižšia pravdepodobnosť predčasného úmrtia na závažné ochorenia, ako sú srdcové choroby alebo rakovina, než u tých, ktorí pravidelne raňajkovali o 8:00 a o 12 percent menšie riziko skorej smrti ako ostatní, ktorí jedli prvýkrát o 10:00. 

Narušené hodiny jedla

Predpokladá sa, že vynechávanie raňajok alebo ich neskoré jedenie narúša telesné „hodiny jedla“ – vnútorné "programovanie", ktoré riadi uvoľňovanie hormónov, ako je inzulín. Tento hormón pomáha spaľovať glukózu z krvného obehu, pričom jeho hladiny vrcholia skoro ráno. Neskorá konzumácia môže znamenať, že telo postupne znižuje inzulín a zvyšuje hladinu glukózy v krvi, čo vedie k cukrovke, obezite a srdcovým chorobám.

Viac o téme: ZdravieRaňajkyPrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9