Dramatické zmeny po VYLÚČENÍ mäsa: NARUŠÍ sa zloženie baktérií v čreve, a to NIE je všetko!

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-17 06:00:00

Mäso patrí do našich jedálničkov už odjakživa. Dodáva nám potrebné bielkoviny, vitamíny, aj tuky. Jeho odporcovia však tvrdia, že tieto potrebné látky sa dajú získať aj z iných potravín. No aj bezmäsitá strava má svoje nevýhody.

Ľudia sa stávajú vegetariánmi či vegánmi z mnohých dôvodov. Niektorí to robia pre svoje zdravie, iní sa zase z etických dôvodov rozhodnú prestať jesť mäso. Hoci takéto stravovanie má veľa výhod, náhle odmietnutie mäsa môže mať za následok neočakávané a dosť nepríjemné vedľajšie účinky, ako sa píše na brightside.me. Rovnako ako každá drastická zmena stravovania, aj odvykanie od mäsa je pre telo veľmi stresujúce a môže spočiatku spôsobiť abstinenčné príznaky. Aké nepríjemnosti vás môžu postretnúť?

1. Problémy s pokožkou

Ak snívate o dokonale čistej pokožke, vynechanie mäsa zo stravy môže priniesť nepríjemné prekvapenia. Červené mäso je bohaté na aminokyseliny, ktoré sú životne dôležité pre tvorbu kolagénu a nedostatok týchto základných živín môže spôsobiť, že vaša pokožka bude vyzerať mdlo. Mäso tiež obsahuje zinok, a aj keď vegetariáni jedia dostatok fazule a obilnín, ktoré sú tiež bohaté na tento minerál, určité zlúčeniny v nich bránia tomu, aby ho telo absorbovalo. Nedostatok zinku môže ovplyvniť vašu pokožku mnohými spôsobmi vrátane akné.

Čítajte tiež: Neobvyklý PRÍZNAK vysokého CHOLESTEROLU, ktorý zaregistruje váš ČUCH: Cítite to aj VY?

2. Zvýšená chuť na maškrty

Mäso je jedným z hlavných zdrojov bielkovín a ak je náhle vyňaté zo stravy, telo môže prejsť do režimu prežitia. Keď zrazu prestanete jesť mäso, možno sa pristihnete, že sa zasýtite každým nezdravým občerstvením, ktoré vám príde pod ruku. Vaše telo potrebuje čas, aby sa adaptovalo na náhlu zmenu stravovania. Ak sa rozhodnete pre vegetariánstvo alebo vegánstvo, majte na dosah nejaké zdravé maškrty, ako sú orechy alebo ovocie, aby ste sa vyhli pokušeniu vziať si balíček čipsov alebo cukríkov.

3. Zmeny nálad

Pri každej novej diéte je možné, že na začiatku budete prechádzať emocionálnou horskou dráhou a to i napriek tomu, že v konečnom dôsledku bude pre zdravie prospešná. Čokoľvek totiž jete má silný vplyv na úroveň stresu, pretože mikrobióm vo vašom žalúdku uvoľňuje neurotransmitery, ktoré komunikujú s mozgom. Hoci je tento nepríjemný vedľajší účinok dočasný a pominie, keď sa vaše telo prispôsobí zmenám, niektorí čerství vegetariáni a vegáni pociťujú aj neskôr väčšiu úzkosť, než na akú boli zvyknutí.

4. Vypadávanie vlasov

Hoci existuje množstvo dobrých rastlinných zdrojov zinku, ako sú strukoviny, orechy a semená, vegetariáni a vegáni sú vystavení riziku, že nebudú mať dostatok tejto základnej živiny. Dôvodom je, že ho nedokážu z potravín, ktoré jedia, vstrebať. Keď pravidelne neprijímate dostatok zinku, môže to mať vplyv na vaše vlasy a dokonca viesť k ich vypadávaniu z dlhodobého hľadiska. Ak ste rozhodnutí prestať jesť mäso, uistite sa, že konzumujete o 50 percent tohto minerálu, ako je odporúčané množstvo.

Zaujme vás: KVÍZ, v ktorom rozhodujú SEKUNDY: Viete podať prvú POMOC a zachrániť ľudský život?

5. Boľavý žalúdok

Zatiaľ čo konzumácia zeleniny poteší vaše črevá, náhly prechod z veľkého množstva mäsa na žiadne môže narušiť jedinečné zloženie baktérií v žalúdku. Keď dramaticky zmeníte svoj jedálniček a začnete jesť potraviny, ktoré sa líšia od tých, na ktoré ste zvyknutí, môže to spočiatku spôsobiť bolesti žalúdka a poruchy trávenia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso prevencia

2022-05-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia