Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obľúbené ESPRESSO čelí kritike: Populárny nápoj ŠKODÍ týmto dvom telesným ORGÁNOM!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem svojej charakteristickej chuti je espresso - nefiltrovaná metóda varenia kávy, ktorá zahŕňa použitie vysokého tlaku vody a jemne mletých zŕn - najznámejšie pre svoje energizujúce účinky. Pozor však na jeho temnú stránku!

Ak teda začnete svoj deň šálkou espressa a spoliehate sa na to, že vás nabudí kofeínom, možno vás zamrzí, že váš obľúbený nápoj môže byť škodlivý (konkrétne pre vaše srdce a črevá). Bonnie Taub-Dixová, RDN, autorka kníh o stravovaní vysvetlila pre livestrong.com, či je espresso skutočne zlé a aké má výhody. 

Čítajte tiež: Zomrela NAJSTARŠIA žena sveta: Jej TAJOMSTVO na dlhý život, ktorého by sa mal každý DRŽAŤ!

Nevýhody espressa

1. Negatívne účinky na zdravie srdca

Niektoré štúdie ukázali, že nefiltrovaná káva, ako je espresso, môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca. Jednou z nich je výskum z apríla 2020 v časopise European Journal of Preventive Cardiology, podľa ktorého pitie nefiltrovanej kávy (ako espresso) je spojené s vyššou pravdepodobnosťou úmrtia na srdcové choroby, ischemickú chorobu srdca alebo mŕtvicu.

Je teda čoho sa báť? Po prvé, „štúdie ukázali, že látka v nefiltrovanej káve, môže zvýšiť LDL (zlý) cholesterol,“ hovorí Taub-Dixová. Ide konkrétne o olejové látky, nazývané diterpény, ktoré sa nachádzajú v kávových zrnách. Tieto látky sa vo filtrovanej káve zvyčajne odstránia. Keď sa však zrieknete procesu filtrovania nápojov, ako je to pri espresse, okolo pohára sa nalepí veľa diterpénov. Jedna šálka nefiltrovanej kávy obsahuje podľa Harvard Health Publishing 30-krát viac diterpénov ako rovnaké množstvo filtrovanej kávy.

Problémom je, že vysoké hladiny cholesterolu sú spojené s väčším rizikom srdcových chorôb a mŕtvice, čo sú dve hlavné príčiny smrti v Spojených štátoch podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). A čo viac, vysoký obsah kofeínu v espresse môže tiež brániť zdravému srdcu. Kofeín totiž pôsobí ako stimulant, ktorý by mohol nepriaznivo ovplyvniť krvný tlak. Príliš veľa tejto látky môže podľa Harvard Health Publishing zvýšiť krvný tlak (a vyvolať nervozitu, búšenie srdca, nervozitu a nespavosť).

Obľúbené ESPRESSO čelí kritike:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pre väčšinu dospelých je bezpečné popíjať až 400 miligramov kofeínu denne (to sú asi 4 šálky kávy). Ale majte na pamäti, že espresso má viac kofeínu.

"Espresso obsahuje 63 miligramov kofeínu v jednej dávke, zatiaľ čo bežná káva poskytuje 12 až 16 miligramov kofeínu," hovorí Taub-Dixová.

Takže, ak si vychutnáte espresso v nadmernom množstve (alebo akýkoľvek kofeínový nápoj v tomto prípade), môže to byť problém pre váš krvný tlak.

2. Môže spôsobiť gastrointestinálne problémy

Stáva sa, že sa vám po popíjaní espressa dvíha žalúdok? Pravdepodobne za to môže vysoký obsah kofeínu. Kofeín stimuluje váš gastrointestinálny (GI) trakt, takže u niektorých ľudí môže vysoko koncentrované množstvo spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti a zhoršiť príznaky gastroezofageálneho refluxu (GERD) alebo syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Kofeín zvyšuje žalúdočné kyseliny, vďaka čomu je podľa Cleveland Clinic pravdepodobnejší kyslý reflux, ktorý sa vyskytuje pri GERD. Okrem toho kofeín tiež urýchľuje kontrakcie vo vašom tráviacom trakte. To znamená, že môže zvýšiť riziko vzniku hnačky, najmä u ľudí s IBS, podľa Johns Hopkins Medicine.

Výhody espressa

1. Môže zvýšiť kognitívny výkon

"Rovnako ako pri akomkoľvek inom kofeínovom nápoji, niektorí ľudia sa po espresse cítia čulejší a majú veľa energie," hovorí Taub-Dixová.

Kofeín stimuluje nervový systém a urýchľuje signály medzi vaším mozgom a telom, podľa Queensland Health. Takže silná káva, ako je espresso, vám pravdepodobne poskytne väčšiu podporu mozgu. Ide zrejme aj čiastočne o dôvod, prečo môže kofeín zväčšiť pamäťové schopnosti. Štúdia z januára 2014 v Nature Neuroscience zistila, že kofeín môže zlepšiť konsolidáciu pamäte (t. j. proces, pri ktorom váš mozog premieňa krátkodobé spomienky na dlhodobé) až na 24 hodín!

Obľúbené ESPRESSO čelí kritike:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Zlepší rutinu cvičenia

Niektorým ľuďom energia dodaná silnou dávkou kofeínového espressa pomôže podporiť a zväčšiť silu počas tréningu. Existuje niekoľko údajov na podporu tejto teórie. V recenzii z marca 2019 v British Journal of Sports Medicine sa dospelo k záveru, že kofeín zvyšuje výkon pri cvičení, vytrvalosť, silu a výkon.

Je teda zlé?

Ak bojujete s nejakým zdravotným problémom (vysoký cholesterol, problémy so srdcom, GERD alebo IBS) a kofeín zhoršuje vaše príznaky, pravdepodobne by ste mali znížiť dávku espressa. Ale ak ste fit a dokážete tolerovať nefiltrovaný nápoj, vychutnajte si ho! Pozor však na množstvo, inak vám nápoj môže naozaj spôsobiť nepríjemnosti. 

Viac o téme: KávaEspressoZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9