Hoci je ovocie v jedálničku priam nevyhnutnosťou, všetkého veľa škodí. Ak to preženiete s niektorými druhmi, môže vám prudko stúpnuť hladina cukru v krvi.
Cukrovka 2. typu predstavuje problém vtedy, keď hladina cukru v krvi nie je pod kontrolou. Ak máte tento typ cukrovky, hormón zodpovedný za reguláciu cukru v krvi, inzulín, je narušený. To znamená, že musíte nájsť alternatívne spôsoby na zníženie hladiny cukru v krvi. Kľúčová je zdravá strava, no pri nej si treba dávať pozor. Existujú totiž zdravé potraviny, ktoré môžu predstavovať skryté riziká, informuje express.co.uk.
Čítajte tiež: Máte históriu a výrobu ALKOHOLU v malíčku? Tento KVÍZ zvládne málokto!
Pozor na sacharidy
Najskôr treba vedieť, čo je spúšťačom vysokej hladiny cukru v krvi. Najväčší vplyv na hladinu glukózy (cukru) v krvi po jedle má počet sacharidov, ktoré zjete. Na prvý pohľad má ovocie oveľa menší vplyv na hladinu cukru než čokoľvek iné. Porcia ovocia, ako je napríklad stredne veľké jablko, vo všeobecnosti obsahuje asi 15 až 20 g sacharidov, čokoládový muffin má 55 g a obyčajný šumivý nápoj (500 ml) 54 g.
Ako však vysvetľuje spoločnosť Diabetes UK, „veľa ľudí jedáva ovocie zriedkavo a keď ho už jedia, tak majú tendenciu konzumovať väčšie porcie. Preto to môžu nakoniec prehnať so sušeným ovocím, hroznom či tropickým ovocím."
Tiež dodali: „Ak si myslíte, že porcia sušeného ovocia predstavuje len jednu polievkovú lyžicu s obsahom 20 g sacharidov celkového cukru, ste na omyle.“
Na aké potraviny si treba dať pozor?
Dôležitý je glykemický index (GI). GI je systém hodnotenia potravín obsahujúcich sacharidy. Ukazuje, ako rýchlo každé jedlo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Sacharidy, ktoré vaše telo rozkladá a to spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi, majú vysoký glykemický index.
Medzi potraviny s vysokým GI patria:
- Cukor a sladké jedlá
- Sladené nealkoholické nápoje
- Biely chlieb
- Zemiaky
- Biela ryža
Potraviny s nízkym alebo stredným GI sa rozkladajú pomalšie a spôsobujú tak zvyšovanie hladiny cukru postupne počas dňa. Medzi ne patria niektoré druhy ovocia a zeleniny, strukoviny a celozrnné potraviny, ako je napríklad ovsená kaša. Presne tieto potraviny by ste mali konzumovať ako súčasť zdravej a vyváženej stravy.
Stačí sa spoliehať na glykemický index?
Národná zdravotná služba (NHS) upozorňuje, že používanie glykemického indexu na rozhodovanie sa o tom, či sú potraviny alebo kombinácie potravín zdravé, môže byť zavádzajúce. Potraviny s vysokým GI nemusia byť nevyhnutne nezdravé a nie všetky potraviny s nízkym GI sú zase zdravé. Napríklad, melón a paštrnák sú potraviny s vysokým GI, zatiaľ čo čokoládový koláč má oveľa nižšiu hodnotu.
Ako spoznať cukrovku 2. typu
Mnoho ľudí má cukrovku bez toho, aby o tom vedeli. Príznaky totiž nemusia nutne spôsobiť, že sa budete cítiť zle alebo pociťovať nejakú bolesť.
Medzi časté príznaky patrí:
- Močenie viac ako zvyčajne, najmä v noci
- Stály pocit smädu
- Pocit veľkej únavy
- Strata hmotnosti
- Svrbenie okolo pohlavných orgánov alebo opakovaná tvorba kvasiniek
- Rany sa hoja dlhšie
- Rozmazané videnie