Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Domáca KÚRA so zeleninou, ktorá zmení vaše NOHY: Zlepší vzhľad KŔČOVÝCH žíl do pár týždňov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na kráse rozhodne nepridávajú, no ani zďaleka nejde len o estetický problém. Kŕčové žily sú ochorením žilového systému, ktoré môže prejsť do štádia, kedy pomôže už len operácia. Ako si pomôcť doma?

V prvom rade treba začať zvnútra! Zdravá strava a dostatok pohybu sú najlepšími overenými spôsobmi, ako zmierniť kŕčové žily alebo zabrániť ich vzniku. Pomôžu hlavne potraviny s vysokým obsahom draslíka, ktoré znižujú zadržiavanie vody v tele, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Siahnite po madliach, šošovici, zemiakoch, listovej zelenine a losose! Ak k tomu pridáte potraviny s vlákninou vrátane semienok, strukovín, zeleniny a ovocia a taktiež flavonoidy, ktoré sa skrývajú v brokolici, citrusových plodoch, jahodách, čučoriedkach, kakae a cesnaku, máte vyhraté. 

Čítajte tiež: KVÍZ o doplnkoch výživy na CHUDNUTIE a svaly: Ste EXPERTOM alebo o nich viete málo?

Recept na kŕčové žily

Potrebujete:

  • Nezrelé zelené paradajky (najlepšie v BIO kvalite)
  • Obväz

Postup: 

Neskutočne jednoduchý recept! Umyte paradajky a nakrájané na hrubšie plátky ich priložte na postihnuté miesta na tele. Môžete ich prichytiť napr. obväzom, aby nespadli. Je možné, že po chvíli začnete pociťovať mierne mravčenie. Do tejto chvíle ich nechajte pôsobiť. Začala vás páliť pokožka? Dajte paradajky radšej dole a opláchnite miesto dtudenou vodou. Ak bude všetko v poriadku, opakujte túto procedúru niekoľkokrát za deň. 

Domáca KÚRA so zeleninou,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa týka výsledkov, nečakajte veľké zázraky. Vzhľad kŕčových žíl by sa údajne mal zmierniť do pár týždňov. Záleží hlavne od toho, v akom štádiu je tento problém. Samozrejme u tých, ktorí majú ľahší prípad, to pôjde rýchlejšie.

Vplyv zeleniny na telo

Zelené paradajky disponujú látkami, ktoré vplývajú na ľudské telo podobne ako acylpyrín. Inak povedané, riedia krv, čím je zabezpečený jej ľahší prietok žilami. Taktiež vďaka iným látkam zelenina sťahuje cievy a zlepšuje ich pružnosť. Nebudú sa vytvárať uzliny, ktoré sú typické pre kŕčové žily.

Čo ešte pomôže? 

Jedna prehľadová štúdia z roku 2006 naznačuje, že extrakt z pagaštanu konského, Aesculus hippocastanum L., môže pomôcť znížiť bolesť nôh, ich ťažobu a svrbenie u ľudí s chronickou žilovou nedostatočnosťou, ktorá je hlavnou príčinou kŕčových žíl. 

Aj revízna štúdia z roku 2010 prišla so zaujímavými výsledkami! Uvádza, že extrakt z borovice morskej, Pinus maritima a extrakt z metly mäsiarskej, Ruscus aculeatus, môžu znížiť opuch nôh alebo edém, ktorý je často spojený s kŕčovými žilami. Rastlinné extrakty a esenciálne oleje by sa však mali pred topickou aplikáciou alebo použitím v difuzéri na aromaterapiu zriediť v základových olejoch.

Podľa Národného inštitútu zdravia môže perorálne užívanie extraktu z hroznových jadierok Vitis vinifera pomôcť znížiť opuchy dolných končatín a ďalšie príznaky chronickej žilovej nedostatočnosti, hoci v súčasnosti existujú obmedzené dôkazy o jeho účinnosti. Ak však máte predpísané lieky na riedenie krvi, mala by ste sa vyhýbať užívaniu extraktu z hroznových jadierok ako doplnku stravy, pretože môže interagovať s liekom a zvýšiť riziko krvácania.

Viac o téme: ZdravieKŕčové žilyRecept
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9