Prekvapivý ORGÁN v tele, ktorý ROZHODUJE o zotavení sa z DEMENCIE: MOZOG to nie je!

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-27 14:00:00

Nový výskum ukazuje, že úspech k zastaveniu demencie môže spočívať v črevách, nie v mozgu. Podľa odborníkov črevo prezentuje alternatívny cieľ, ktorý možno ľahšie ovplyvniť liekmi, či zmenou stravy.

Teoreticky, baktérie v črevách ovplyvňujú stupeň zápalu v tomto orgáne, ako sa uvádza na alzheimersresearchuk.org. Ten neskôr vplýva na mozog prostredníctvom zásobovania krvou.

Čítajte tiež: Po tomto ZISTENÍ prestanete s VYTRHÁVANÍM šedivých vlasov: Hrozí PLEŠATOSŤ

Črevné baktérie, zápal a mozog

Zápal je hlavným faktorom k rozšíreniu choroby. S najväčšou pravdepodobnosťou Alzheimera spúšťa hromadenie plaku v mozgu, po čom následne odumierajú bunky v mozgu. Hoci dnes nie je známa žiadna účinná liečba, ktorá by pacientov úplne zbavila ochorenia, vyvíjajú sa lieky, ktoré pomôžu aspoň zmierniť symptómy pomoci komunikácie nervových buniek.

Črevo je hostiteľom komunity baktérií nazývaných črevný mikrobióm. Presné zloženie mikrobiómu sa medzi jednotlivcami líši v typoch a množstvách prítomných baktérií. Toto mikrobiálne zloženie však môže mať ďalekosiahle účinky na iné časti nášho tela a objavujúce sa dôkazy naznačujú súvislosť so zdravím mozgu a rizikom chorôb, ako je Alzheimerova choroba. 

Nový výskum, prezentovaný na konferencii Alzheimer’s Research UK Conference 2022, zdôrazňuje novo identifikované súvislosti medzi črevnými baktériami, zápalom a zmenami mozgu spojenými s Alzheimerovou chorobou.

Abnormality v gastrointestinálnom trakte

Dr Edina Silajdžić, postdoktorandka pracujúca vo výskumnom laboratóriu profesorky Sandrine Thuret z Inštitútu psychiatrie, psychológie a neurovedy (IoPPN) na King’s College London, analyzovala vzorky krvi od 68 ľudí s Alzheimerovou chorobou a podobného počtu ľudí bez tejto choroby. Táto štúdia v spolupráci s Biologickým psychiatrickým laboratóriom v IRCCS v Taliansku, ktorú koordinuje doktorka Annamaria Cattaneo, odhalila zreteľné zloženie črevných baktérií u ľudí s Alzheimerovou chorobou, ako aj väčšieho množstva zápalových markerov vo vzorkách stolice a krvi.

Neurovedkyňa uvádza, že „mnoho ľudí je prekvapených, že črevné baktérie môžu mať vplyv na zdravie ich mozgu.“

„Keď sme liečili mozgové kmeňové bunky krvou ľudí s Alzheimerovou chorobou, boli menej schopné pestovať nové nervové bunky ako tie, ktoré boli liečené krvou ľudí bez problémov s pamäťou. To nás vedie k presvedčeniu, že zápal spojený s črevnými baktériami môže ovplyvniť mozog prostredníctvom krvi," dodala Dr Edina Silajdžić.

Vo výskume vedenom doktorkou Stefanie Grabrucker, postdoktorandkou v APC Microbiome Ireland, University College Cork a Prof Yvonne Nolan, boli ľuďom s Alzheimerovou chorobou odobraté vzorky stolice a bez choroby a transplantované potkanom.

Profesorka Yvonne Nolan, ktorá vedie tento spoločný projekt Centers of Excellence in Neurodegeneration (CoEN) s partnermi z King’s College London a IRCCS v Taliansku, uviedla: "Zistili sme, že potkany s črevnými baktériami od ľudí s Alzheimerovou chorobou mali horšie výsledky v pamäťových testoch, nenarástlo im toľko nových nervových buniek v oblastiach mozgu spojených s pamäťou a mali vyššie úrovne zápalu v mozgu."

Zistenia tak naznačujú, že symptómy Alzheimerovej choroby môžu byť čiastočne spôsobené abnormalitami v gastrointestinálnom trakte. Aj keď je ťažké riešiť Alzheimerove procesy v mozgu, črevá potenciálne predstavujú alternatívny cieľ, ktorý možno ľahšie ovplyvniť liekmi alebo zmenami stravy.

Rizikový faktor demencie

Doktorka Susan Kohlhaas, riaditeľka výskumu v Alzheimer’s Research UK povedala: „Zhrnutie týchto výsledkov odhaľuje rozdiely v zložení črevných baktérií medzi ľuďmi s demenciou a bez nej a naznačuje, že mikrobióm môže viesť k zmenám spojeným s Alzheimerovou chorobou. Budúci výskum bude musieť stavať na týchto zisteniach, aby sme pochopili, ako zdravie čriev zapadá do širšieho obrazu genetických faktorov a faktorov životného štýlu, ktoré ovplyvňujú riziko demencie u človeka."

Zloženie nášho črevného mikrobiómu je jedným z niekoľkých potenciálnych rizikových faktorov demencie, ktoré by sme mohli ovplyvniť zdravým životom. 

Predošlé štúdie naznačujú možnosť zapojenia  črevných baktérií do funkcií mozgu. Ide napríklad o kontrolu chuti do jedla, depresie, či duševné zdravie.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie mozog črevo Alzheimerova choroba

2022-04-27 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia